Αιώνια Ρώμη

Και σε πιάνει πάλι το ίδιο αίσθημα, η ανάγκη να φύγεις ,να τα παρατήσεις όλα,να πάρεις τους δρόμους..
Να είσαι άγνωστος σε άγνωστους,να πας στο καλό βρε αδερφέ,εκεί μακριά στα ξένα! Θα μου πεις, no money no honey αγαπούλα! 2-3 μέρες και πολύ μου είναι! Οκ, μην μου αγχώνεσαι ,φτάνουν και περισσεύουν για υπέροχη απόδραση!
 Ρώμη θα σου προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη! Όλο το χρόνο άνετα,αφού είναι ας πούμε μικρή,άνετα προσβάσιμη με το αεροπλάνο(γύρω στο 2ωράκι αν θυμάμαι καλά), και φιλική στον επισκέπτη!
Αν εξαιρέσεις τον Ιανουάριο που το έχει το κρύο της, και τον Ιούλιο με Αύγουστο που η υγρασία κάνει την εξωτική μας Λάρισα να μοιάζει παράδεισος, η πόλη προτείνεται για όλο το χρόνο! Οπότε βγάζεις το εισιτήριο σου (συνήθως πας και έρχεσαι με ένα πορτοκαλί χαρτονόμισμα..ή δύο γαλάζια) ,και έφυγες!Θα χρειαστείς χάρτη,αθλητικά παπουτσάκια για να εισαι άνετος και διάθεση για βόλτα!
Ναι,η "αιώνια πόλη" περπατιέται χωρίς να το καταλάβεις! Δεξιά από τον ποταμό Τιβερη είναι όλα τα μνημεία που υποθέτω θέλεις να δεις!Από κάτω προς τα πάνω θα δεις πρώτα το Κολοσσαίο και την Ρωμαϊκή αγορά, ένα ενιαίο εισιτήριο και για τα δυο. Το μυστικό να ξέρεις είναι να ξεκινήσεις από την Ρωμαϊκή αγορά που έχει ελάχιστη ουρά,οπότε μετά σαν κύριος μπαίνεις και στο Κολοσσαίο, γλιτώνοντας σίγουρα μια ώρα ουρά!
Τι έχει σειρά μετά;!Ότι σε τραβάει η καρδιά σου αφού όλα είναι κοντά! Fontana di Trevi για ρίξεις μέσα το κέρμα σου φορτωμένο με ευχή, Piazza Navona για να χαζεψεις τα τρία υπέροχα συντριβάνια της, να βγάλεις φωτογραφίες και να πιεις ένα ωραίο ποτάκι αν είσαι εκεί αργά το απόγευμα. Έπειτα,δυτικά θα βρεις το επιβλητικό Πάνθεον,μια υπενθύμιση της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας!
Ο τρούλος έχει ύψος 43 μέτρα και στην κορυφή του υπάρχει η μόνη πηγή φωτός,το Oculus όπως το λένε! Αν και σε αλλο άρθρο θα σου πω που θα φας, δεν γίνεται να σου κρύψω το τέλειο.παγωτατζιδικο όπως θα βγεις στο αριστερό σου χέρι! Ναι,το μικρό με το ξύλινο παγκάκι!
Και εννοείται θα πας στην Piazza di Spagna και θα ανέβεις τα σκαλοπάτια της Ισπανικής σκάλας ύψους 37 μέτρων για να απολαύσεις την θέα της πόλης! Καλύτερη ώρα η Δύση ,για τις ρομαντικές και όχι μόνο ψυχές!Εντάξει,μετά μπορείτε να περπατήσετε στον κεντρικό δρόμο που κατεβαίνει μπροστά της όπου υπάρχουν οι βιτρίνες των μεγαλύτερων οίκων μόδας!
Σίγουρα θα επισκεφθείς το μαγευτικο Βατικανό και θα δεις την υπέροχη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Σημεία που αξίζει να επισκεφθείς αφού τα μουσεία του Βατικανού θα μαγέψουν την φιλότεχνη ψυχή σου.
 Συμβουλή μου να έχεις βγάλει τα εισιτήρια σου ήδη από Ελλάδα,για να γλιτώσεις και εδω την ταλαιπωρία. Μα πόσο σε σκέφτομαι αγαπούλα! Επίσης,θα σου ζητήσω να περπατήσεις κατά μήκος του Τιβερη ποταμού, να θαυμάσεις τις γέφυρες στολίδια θα πω,περισσότερο την υπέροχη γέφυρα Castel Sant Angelo, και θα σε εκπλήξει και μια μικροσκοπικη νησίδα,την Τιβερiνα,όπου στεγάζεται ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλη!
Τέλος, πέρνα ένα απόγευμα στην πιο γραφική γειτονιά της Ρώμης,την Trastevere και ζήσε στιγμές βγαλμένες από ταινία! Πλανόδιοι παντού,ερασιτέχνες ζωγράφοι,μουσικές να ηχούν στα αυτιά σου,εικόνες όμορφες,μαγαζάκια χωμένα στα λιθόστρωτα σοκάκια. Και παντού εστιατόρια που αξίζει να τα επισκεφθείς! Δεν θέλω να σου δώσω αστεράκια στο χάρτη σου για φαγητό και ποτό, θα το αφήσω για το επόμενο άρθρο! Θα σε συμβούλευσω να προσέχεις πως περπατάς στην πόλη γιατί οι Ιταλοί οδηγούν άτσαλα(!) , να αφεθείς να χαθείς στα στενά της πόλης και να αφήσεις το μυαλό σου να αποθηκεύσει αυτό αντί για το κινητό σου τις εικόνες της πόλης!
Η Ρώμη είναι μαγικη,επιβλητική,σε κάνει να χαζεύεις τα κτίρια και τους δρόμους! Σε ταξιδεύει στο χρονο στο λεπτό,και σε γυρίζει στο παρόν απλά με ενα γύρισμα του κεφαλιού σου! Απόλαυσε την οπως της αξίζει! 
Anastasia Dristela
Share on Google Plus

0 σχόλια: