Γιαννιώτικο κανταΐφι με ηπειρωτική καταγωγή και νοστιμιά (συνταγή)

Νοστιμότατο σιροπιαστό γλύκισμα με καταγωγή την Ήπειρο, απ' όπου και το όνομά του, που έχει κατακτήσει όσους αγαπούν τα σιροπιαστά.
Μια εύκολη συνταγή του Τσελεμεντέ για ένα σιροπιαστό γλύκισμα που σίγουρα δεν μπορείς να του αντισταθείς…
Υλικά συνταγής Για το κανταΐφι:
1 1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
200 γρ. φύλλο κρούστας για μπακλαβά
1 1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος, λιωμένα
1 1/2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα (κοπανισμένη σαν χοντρός τραχανάς)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κ.σ. κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 λεμονιού ή μέτριου πορτοκαλιού τη φλούδα
2-3 καρφάκια γαρίφαλα
1 στικ κανέλας
Εκτέλεση συνταγής Για το κανταΐφι:
Σε ένα μπολ βάζετε τα καρύδια, τη ζάχαρη, το αυγό και τη κανέλα και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί (που να χωράει τα φύλλα μπακλαβά και να προεξέχουν από τα τοιχώματα) και στρώνετε, βουτυρωμένα ένα-ένα, τα μισά φύλλα του μπακλαβά. Τα φύλλα θα πρέπει να καλύπτουν και τα τοιχώματα του ταψιού και να εξέχουν απ” αυτά γύρω γύρω. Στρώνετε από πάνω το μισό φύλλο κανταΐφι, αφού πρώτα το έχετε ανοίξει πάνω σε καθαρό πάγκο και το ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω, ομοιόμορφα, το μείγμα καρυδιού, φροντίζοντας να είναι παντού ισοπαχές και το σκεπάζετε από πάνω με το άλλο μισό κανταΐφι, ραντισμένο με λίγο βούτυρο. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων, που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τις βουτυρώνετε, πιέζοντάς τες να κολλήσουν πάνω στο κανταΐφι. Σκεπάζετε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, χαράζετε σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά το επάνω φύλλο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά και γίνει τραγανό το φύλλο.
Για το σιρόπι:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λ. Το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει και μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνετε αμέσως, όπως είναι καυτό, με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει και να απορροφηθεί καλά το σιρόπι και μετά το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείτε στο ψυγείο.
Πηγή Sintayes.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: