Το καλύτερο παυσίπονο είναι η μπύρα και το επιβεβαιώνουν οι γιατροίΠονάς; Πιες μπύρα.
«Μία μπύρα την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» θα μπορούσε να είναι εναλλακτικά ο τίτλος του άρθρου, παραφράζοντας το δημοφιλές ρητό.
Πρόκειται για νέα που κάποιοι είναι η αλήθεια θα εκτιμήσουν λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους. Kι αυτό γιατί ιατρικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι δυο μπύρες μπορούν να μειώσουν αρκετά την ένταση του πόνου -σχεδόν ένα τέταρτο πιο επιδραστικά- σε σχέση με παυσίπονα που περιέχουν παρακεταμόλη (Depon, Panadol κ.α.). Όσο πιο πολύ πίνει κάποιος δηλαδή, τόσο μικρότερη δυσφορία νιώθει.
Σύμφωνα με όσα παρατηρήθηκαν σε έρευνα, μια περιεκτικότητα αλκοόλ της τάξεως του .08 στον οργανισμό συνέβαλε σε μια «μικρή αύξηση του κατώτατου ορίου πόνου» και σε μια «μέτρια έως μεγάλη μείωση της έντασης του πόνου».
Ο λόγος για τον οποίο ωστόσο συμβαίνει αυτό είναι κάτι που οι ερευνητές ψάχνουν ακόμη να βρουν. Το γεγονός πως το αλκοόλ βοηθά στη μείωση του άγχους -που εν συνεχεία μειώνει την αντίληψή μας για τον πόνο- είναι μια από τις επικρατέστερες θεωρίες αλλά προφανώς όχι η μόνη.
Ο Dr Trevor Thompson από το πανεπιστήμιο του Bristol υποστηρίζει μιλώντας στην Sun πως «βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό παυσίπονο, σε βαθμό που μπορεί να συγκριθεί κατά κάποιο τρόπο και με οπιοειδή φάρμακα, ενώ οι επιδράσεις του σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο ισχυρές από αυτές της παρακεταμόλης. Αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο χωρίς τις βλαβερές παρενέργειες ίσως και να πετυχαίναμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από όσα κάνουν τα παυσίπονα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά».
Πηγή askmen.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: