9 μαθήματα ζωής και καριέρας που δυστυχώς όλοι μαθαίνουμε όταν είναι πια πολύ αργά

Στην εποχή μας συχνά οι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε την ευτυχία με την επαγγελματική καταξίωση και την αύξηση του εισοδήματός μας, ή τουλάχιστον πιστεύουμε πως η ευτυχία μας εξαρτάται από αυτά και άρα αξίζει να θυσιάσουμε πράγματα. Αυτή όμως είναι η μεγαλύτερη «παγίδα» που μας έχει στήσει το σύστημα κανόνων και αξιών μέσα στο οποίο ζούμε. Και δυστυχώς πολλοί πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Που και που όμως ακούμε κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία (ή ακούμε εκείνη τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας) να μας δίνουν κάποιες πολύτιμες συμβουλές ζωής και καριέρας, που ξέρουμε πως είναι σωστές και καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε για βρούμε το δρόμο για μια γεμάτη, ενδιαφέρουσα, ουσιαστική ζωή. Μερικές από τις συμβουλές που θα ακούσετε είναι και αυτές:
H ζωή είναι μικρή (...για να είναι θλιβερή, όπως έχουν τραγουδήσει και οι «Τρύπες). Το ξέρουμε θα πείτε αλλά τι κάνουμε γι’ αυτό; Προσπαθήστε να το θυμάστε και μην μένετε σε δουλειές που μισείτε και μην δουλεύετε με ανθρώπους που απαιτούν πέρα από τις εργατώρες που προσφέρετε, να «ρουφήξουν» και την ψυχή σας. Σίγουρα θα σκέφτεστε πως χρειάζεστε τα χρήματα, πως φοβάστε πως θα μείνετε άνεργοι αλλά σκεφτείτε λίγο και την εναλλακτική δηλ. να ζείτε εγκλωβισμένη σε μια μίζερη καθημερινότητα.
Γι αυτό, από σήμερα κιόλας φτιάξτε ένα εναλλακτικό πλάνο για να μπορέσετε να απεγκλωβιστείτε. Το να θυσιάζετε την υγεία σας για να πετύχετε επαγγελματικά, δεν αξίζει. Και αυτό το ξέρετε, αλλά τι κάνετε; Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πετύχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι σημαντικό όμως να βρείτε τον τρόπο να το πετύχετε. Τα burn outs ή -ακόμη χειρότερα- τα πιθανά μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που προκαλούνται σε σημαντικό βαθμό από το στρες δεν θα βοηθήσουν την πολύτιμη καριέρα σας. Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση θα καταλάβετε πως όλα τα χρήματα που κερδίσατε και η επιτυχία που απολαύσατε δεν μπορούν να συγκριθούν με την υγεία σας.
Τα επτά “εγχειρίδια” ευτυχίας τριών Ελλήνων φιλοσόφων
Καμία από τις καλύτερες, πιο όμορφες, πιο ευχάριστες στιγμές της ζωή σας δεν πρόκειται να την ζήσετε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Μην αφήνετε την τεχνολογία να έχει τον έλεγχο της ζωής. Και μην ανησυχείτε πως δήθεν «χάνετε» κάτι, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως όταν θα φτάνετε στο τέλος της διαδρομής της ζωής σας αποκλείεται να μετανιώσετε επειδή δεν περάσατε περισσότερο χρόνο με τον υπολογιστή σας.
Μην ανησυχείτε συνέχεια, για όλα. Το αντίδοτο στο φόβο και στο στρες είναι η δράση. Μην σπαταλάτε άπειρο χρόνο να σκέφτεστε μια ιδέα που τελικά φοβάστε να υλοποιήσετε. Μιλήστε και μην ασχολείστε με τι θα πουν ή θα σκεφτούν οι άλλοι. Μόνο έτσι θα πετύχετε τους στόχους σας. Οι πιθανότητες είναι πως στο τέλος θα ανακαλύψετε πως μάλλον ανησυχούσατε υπερβολικά.
Η «δικτύωση» μετράει περισσότερο απ’ όσο νομίζετε.
Ναι, οι κοινωνικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη δουλεία είναι βαρετές αλλά η παρουσία σας, με ουσιαστικό τρόπο, σε αυτές «μετράνε» και από αυτές μπορεί να εξαρτηθεί η επαγγελματική σας εξέλιξη. Εξάλλου οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν, όπως ίσως γνωρίζετε, ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών και μάλιστα από διάφορους χώρους.
Καλλιεργείστε αυτές τις επαγγελματικές-κοινωνικές σχέσεις και δεν θα βγείτε χαμένοι. Η αποτυχία δεν είναι και το τέλος. Μην εγκαταλείπετε όταν αποτυγχάνετε σε κάτι, γιατί έτσι δεν θα μάθετε ποτέ τίποτα. Δείτε την αποτυχία σαν ευκαιρία, σαν την αρχή για ένα νέο ταξίδι. Οι πιθανότητες είναι πως την επόμενη φορά θα πετύχετε. Μην σταματάτε να μαθαίνετε καινούρια πράγματα.
Μην ακούτε αυτούς που λένε πως «ο γέρος γάιδαρος δεν μαθαίνει καινούρια περπατησιά». Γνωρίστε και πειραματιστείτε με τις νέες τεχνολογίες, ζήστε μέσα στην εποχή σας, συμβαδίστε με αυτή. Και ποτέ μην επιμένετε να κάνετε μόνο πράγματα που γνωρίζετε καλά.
Δείξτε ενδιαφέρον και ανακαλύψτε νέα πράγματα. Αλλιώς μπορεί να μείνετε κολλημένοι για χρόνια και χρόνια να κάνετε στη δουλειά σας το ίδιο ακριβώς πράγμα το οποίο μετά από κάποιο διάστημα ίσως να μην αγαπάτε πια. Μόνος θα πάτε μέχρι ένα σημείο, με παρέα ακόμη μακρύτερα.
Η ομαδική δουλειά κάνει τη διαφορά στον εργασιακό χώρα και μπορεί να κάνει την ίδια τη δουλειά πολύ καλύτερη.
Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν αποδίδουν το ίδιο σε δουλειές που απαιτούν συνεργασία μεταξύ των μελών μιας ομάδας αλλά είναι πολύ σημαντικό να το παλέψετε εάν θέλετε να πετύχετε. Εξάλλου κάθε μεγάλη ιδέα χρειάζεται μια ομάδα για να πάρει σάρκα και οστά. Η ευτυχία είναι στο ταξίδι, δεν είναι ο προορισμός.
Επίσης το γνωρίζετε, από τους στίχους του Καβάφη. Με απλά λόγια μην αναβάλλετε την ευτυχία σας, δηλ μην κάνετε σκέψεις όπως: «θα είμαι ευτυχισμένος όταν πάρω αυτή τη δουλειά, όταν χάσω εκείνα τα κιλά, όταν έχω σχέση» κλπ. Όλοι μπορείτε να διαλέξετε την ευτυχία εδώ και τώρα. Η ευτυχία είναι μια επιλογή. Ό,τι και αν συμβαίνει, όσο δυσάρεστο, εάν προσεγγίσετε την όλη κατάσταση με θετικό τρόπο θα είστε ευτυχείς και θα ανοίξετε στον εαυτό σας το μονοπάτι που οδηγεί στην επιτυχία.
huffingtonpost.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: