Πάσχα στη Θεσσαλία: Μια μοναδική εμπειρία

Απ' άκρη σ' άκρη οι ομορφιές της Θεσσαλίας, τα έθιμα και οι παραδόσεις θα ανταμείψουν όποιον επιλέξει φέτος να περάσει τις άγιες μέρες του Πάσχα στην καρδιά της Ελλάδα.
Παραδοσιακά οι ημέρες του Πάσχα είναι ιδανικές για εξόρμηση στην ανοιξιάτικη φύση, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και τη βαβούρα της μεγαλούπολης. Για φέτος προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε τη Θεσσαλία, αφού τα πανέμορφα φυσικά τοπία, τα ξεχωριστά έθιμα, οι αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου παραδόσεις και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων είναι βέβαιο πως θα σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Είτε επιλέξετε το δυτικό είτε το ανατολικό της κομμάτι εμείς σας έχουμε τη λύση.
Μετέωρα: Κατάνυξη και δέος
Δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από τα Μετέωρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστηριακή κοινότητα στην Ελλάδα μετά το Άγιον όρος. Βρίσκονται στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας στο βορειοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Θεσσαλίας, μόλις 20 χιλιόμετρα βορειότερα της πόλης των Τρικάλων.
Στα Μετέωρα ο επισκέπτης θα βιώσει το αληθινό νόημα του Πάσχα στα δεκάδες μοναστήρια που είναι "κρεμασμένα" πάνω στους επιβλητικούς βράχους. Το δέος θα σας κυριεύσει μόνο από την όψη των πελώριων βράχων ενώ οι μοναχοί και οι μοναχές που επιβάλλονται σε αυστηρή νηστεία όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα περιμένοντας καρτερικά την Ανάσταση του Θεανθρώπου, θα σας ταξιδέψουν σε μια εσωτερική ψυχική αναζήτηση μέσω της βυζαντινής κατάνυξης. Ο επισκέπτης επιβάλλεται να παρακολουθήσει την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου τη Μ. Πέμπτη στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, που γίνεται σε μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα. Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα στην Καλαμπάκα στήνεται ένα μεγάλο γλέντι, τα "πασχαλόγιορτα" όπως τα ονομάζουν.
Λίμνη Πλαστήρα: H άνοιξη στα καλύτερά της
Λίγα χιλιόμετρα μακριά, περιτριγυρισμένη από τις βουνοκορφές των Θεσσαλικών Αγράφων και τα παραδοσιακά χωριά, δεσπόζει η Λίμνη Πλαστήρα, παίρνοντας το όνομά της από στρατηγό Πλαστήρα που ήταν και ο εμπνευστής της δημιουργίας της. Από μακριά ο επισκέπτης θα δει όλη τη χρωματική παλέτα της άνοιξης.
Αφήστε λοιπόν στην πόλη τα καλά ρούχα και τα παπούτσια σας, πάρτε μαζί φόρμες, αθλητικά και μποτάκια και ετοιμαστείτε να έρθετε σε επαφή με τη φύση μέσα από τις δραστηριότητες που προσφέρονται στη Λίμνη Πλαστήρα. Ιππασία ανάμεσα στα έλατα, πεζοπορία, τοξοβολία, ποδηλασία, ακόμη και κανό μέσα στη λίμνη θα γεμίσουν τα πνευμόνια σας με καθαρό οξυγόνο. Και επειδή μετά από όλα αυτά οι ζουμερές φρέσκες πέστροφες στις γειτονικές ταβέρνες και το ντόπιο καλό κρασί θα διώξουν μακριά την όποια κούραση. Το βράδυ της Ανάστασης στα χωριά της λίμνης θα βιώσετε το κάψιμο του "αφανού" ένα ομοίωμα του Ιούδα που οι νέοι βάζουν φωτιά μόλις ο ιερέας ψάλλει το Χριστός Ανέστη.
Πήλιο: Το Πάσχα ένας ακόμη λόγος επίσκεψης
Φεύγοντας από τη δυτική Θεσσαλία πηγαίνουμε στο βουνό των Κενταύρων στο Πήλιο, που το Πάσχα είναι ένας ακόμη λόγος να το επισκεφτεί κανείς όπως άλλωστε και σε όλες τις άλλες εποχές του χρόνου.
Τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια, πλακόστρωτα σοκάκια, σπίτια με τις παραδοσιακές πηλιορείτικες πλάκες, μαρμάρινες βρύσες και καλή ντόπια παραδοσιακή κουζίνα συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό σε καθένα από τα 24 χωριά του βουνού των Κενταύρων. Στο Πήλιο υποδεχόμαστε το Πάσχα με τις Λαζαρίνες, κοριτσάκια που με ανθοστολισμένα καλάθια βγαίνουν στις γειτονιές τραγουδώντας το Λάζαρο με τις νοικοκυρές να τις φιλεύουν με γλυκά και αυγά. Μοναδική είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Ζαγορά που χτίστηκε το 1803, ενώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας σε ένα από τα μοναστήρια όπως το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου.
Πηγή news247.gr 
Share on Google Plus

0 σχόλια: