ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΗ εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.
Την ημέρα της γιορτής στη Θεία Λειτουργία, ή την παραμονή το απόγευμα στον Εσπερινό πηγαίνουμε την Φανουρόπιτα. Μια γλυκιά νηστίσιμη πίτα που γίνεται με 7 ή με 9 υλικά.
Αφού ο παπάς διαβάσει τις πίτες τις κόβουμε σε 7 ή 9 κομμάτια και τις μοιράζουμε στον κόσμο.
Μπορούμε να ζητήσουμε από τον Άγιο να μας φανερώσει κάτι, ή μπορούμε απλά να φτιάξουμε την πίτα για το καλό της οικογένειάς μας. Σας δίνω μια παλιά συνταγή που έχω στα χέρια μου και εύχομαι σε  υγεία σε μας, στους αγαπημένους μας και τύχη στα σπιτικά μας!

ΥΛΙΚΑ

  1. 3 1/2 - 4 φλιτζάνια αλεύρι σταρένιο ανακατεμένα με 4 κουταλάκια γλυκού baking powder και 1/2 κ. γλ. αλάτι

  2. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

  3. 1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο ή 3/4 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο και 1/4 φλ. τσαγιού νερό

  4. 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη και 2 κουταλιές σούπας ακόμη

  5. 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  6. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό

  7. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες

  8. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές

  9. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδι, ή αμύγδαλο χονδροαλεσμένα
ξύσμα πορτοκαλιού, σουσάμι, άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανάκι ανακατεύουμε το λάδι, το πορτοκάλι και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Στο αλεύρι έχουμε ανακατέψει το baking, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και αφού ανακατέψουμε αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο. Μόλις ροδοκοκκινίσει η πίτα αν θέλουμε την περιχύνουμε όσο είναι καυτή με μέλι, ή μόλις κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα!
Όση ώρα φτιάχνουμε την πίτα λέμε " Θεός σχωρέσει τη μάνα του Άη Φανούρη" γιατί σύμφωνα με μια ιστορία η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν πολύ κακός άνθρωπος σε αντίθεση με τον γιο της. Σε όλη της την ζωή δεν είχε δώσει ποτέ τίποτα σε συνάνθρωπό της εκτός από μια φορά που δώρισε σε κάποιον μια φλούδα κρεμμυδιού.
Όταν λοιπόν πέθανε μπήκε σε ένα καζάνι μαζί με κάποιους άλλους. Πήγε λοιπόν ο Άγιος και είπε γιατί είναι η μάνα μου στο καζάνι? Ο Αρχάγγελος του απάντησε οτι σε όλη της την ζωή δεν χρωστούσε καλό σε άνθρωπο. Ας ρίξουμε όμως την κρεμυδόφλουδα και να την σηκώσει να βγει να σωθεί. Μόλις έπεσε το κρεμμύδι στο καζάνι πάτησε πάνω του η μάνα και βγήκε στην επιφάνεια, μαζί της όμως βγήκαν και οι υπόλοιποι. Λίγο πριν ρίξει το σάλτο λοιπόν δίνει μια σπρωξιά στους υπόλοιπους και τους ξαναρίχνει μέσα. Έτσι χάθηκε και η τελευταία της ελπίδα να σωθεί. Τότε λοιπόν ο Άγιος ζήτησε να μην του πηγαίνουνε τίποτα παρά ο κόσμος να συχωρνάει την μητέρα του!


Share on Google Plus

0 σχόλια: