Βενετία 2017: Οι Τζορτζ Κλούνει, Ματ Ντέιμον και Τζούλιαν Μουρ μιλούν για την Αμερική του Τραμπ και αυτή του «Suburbicon»Εντονα πολιτικοποιημένη ήταν η συνέντευξη Τύπου της νέας ταινίας του Τζορτζ Κλούνεϊ που κάνει την πρεμιέρα της στη φετινή Μόστρα.
Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να βρεις τις αναλογίες του «Suburbicon», της νέας σκηνοθετικής δουλειάς του Τζορτζ Κλούνεϊ με το διάχυτο ρατσισμό που επικρατεί στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ - και δεν μιλάει κανείς μόνο για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ με τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών ή τα ξεσπάσματα ρατσιστικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας και όχι μόνο που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό.
Ηταν λοιπόν λογικό πως η συνέντευξη Τύπου της ταινίας που ακολούθησε την πρώτη δημοσιογραφική προβολή της και στην οποία παραβρέθηκαν ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Ματ Ντέιμον και η Τζούλιαν Μουρ, ανάμεσα σε άλλους, θα ήταν πολιτική μέχρι το κόκαλο, ακόμη κι αν η ίδια η ταινία κρατάει την κριτική της στην επιφάνεια, όπως συνήθως και με ελάχιστες εξαιρέσεις κάνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ στο σύνολο της σκηνοθετικής του καριέρας.
Suburbicon Press Conference 607
Suburbicon Press Conference 607
Suburbicon Press Conference 607
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ εξήγησε πως αναζητώντας στιγμές στην ιστορία της Αμερικής όπου είχαν εκδηλωθεί ρατσιστικά ξεσπάσματα, έπεσε πάνω σε μια γνωστή ιστορία που συνέβη το 1957 στο Λέβιταουν, όταν μια αφροαμερικάνικη οικογένεια μετακόμισε σε ένα προάστιο, προκαλώντας βίαιες αντιδράσεις από τους λευκούς κατοίκους. Και προσπαθώντας να κάνει ταινία αυτήν την ιστορία θυμήθηκε πως οι φίλοι του, Τζόελ και Ιθαν Κοέν είχαν γράψει ένα σενάριο με τίτλο «Suburbicon», οπότε ενσωμάτωσε αυτήν την ιστορία μέσα στο ήδη υπάρχον υλικό.
«Υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε όλα όσα προκαλούν αυτήν την κατάσταση. Αλλά ο κόσμος είναι οργισμένος, οι περισσότεροι από εμάς είναι οργισμένοι. Το "Suburbicon" δεν είναι μια ταινία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι μια ταινία που μας υπενθυμίζει πως δεν λύσαμε ποτέ τα θέματα του ρατσισμού που υπάρχουν στην Αμερική.»
«Οταν γυρίζαμε την ταινία, προφανώς δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πως θα συμβούν οι διαδηλώσεις. Αλλά αυτό ακριβώς, σημαίνει πως τα θέματα αυτά δεν έχουν τελειώσει», συμπληρώνει ο Ματ Ντέιμον.
Suburbicon Press Conference 607
Suburbicon Press Conference 607
Suburbicon Press Conference 607
H Τζούλιαν Μουρ υπήρξε πιο σαφής: «Ζούμε στην Αμερική όπου οι άνθρωποι συζητούν για το αν πρέπει να αφαιρέσουμε τα μνημεία της Συνομοσπονδίας. Φυσικά και πρέπει να τα αφαιρέσουμε. Δεν μπορείς να έχεις φιγούρες από τον Εμφύλιο στις πλατείες και στα πανεπιστήμια. Σαν γονέας και πολίτης θέλω να είμαι ενεργή στην εκ νέου εκπαίδευση όλων των Αμερικάνων. Πρέπει να αναλάβουμε ευθύνη.»
«Αν θέλεις να φοράς τη σημαία της Συνομοσπονδίας στη μπλούζα σου ή να την κρεμάσεις έξω από το σπίτι σου, κάντο. Αλλά το να την έχεις σε δημόσια θέα όπου Αφροαμερικάνοι πληρώνουν γι' αυτήν σαν σύμβολο μίσους, είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό», συμπλήρωσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Suburbicon Press Conference 607
Suburbicon Press Conference 607
Suburbicon Press Conference 607

Share on Google Plus

0 σχόλια: