Στον πόλεμο του ’40 η 8η μεραρχία με επικεφαλής τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο είχε ως βάση το Καλπάκι. Σύμφωνα με την επίσημη εντολή όφειλε να υποχωρήσει σε περίπτωση που επικρατούσαν οι Ιταλοί και να ενισχύσει την άμυνα σε άλλο σημείο στα μετόπισθεν. “Η κυβέρνησις δεν αναμένει εκ της μεραρχίας νίκας, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου” διεμήνυε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ο Κατσιμήτρος όμως αποφάσισε ότι τα στρατεύματα θα παρέμεναν στο Καλπάκι και θα αγωνίζονταν μέχρι και “το τελευταίο φυσίγγι”.
Ο Κατσιμήτρος οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Ζήτησε από τους άντρες του να παραμείνουν στις θέσεις τους και δικαιώθηκε. Οι στρατιώτες του αναχαίτισαν όλες τις ιταλικές επιθέσεις και απέκρουσαν τον εχθρό. Έτσι ο Κατσιμήτρος ήταν ο πρώτος στρατηγός που νίκησε τον Άξονα. Λίγο έξω από το Καλπάκι στήθηκε μνημείο πεσόντων για τους Έλληνες στρατιώτες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Ο συνεργάτης μας Up Drones κατέγραψε το πεδίο μάχης από ψηλά, αλλά και το νεκροταφείο των πεσόντων. Ανάμεσά τους είναι και πολλοί στρατιώτες που δεν εξακριβώθηκε ποτέ η ταυτότητα τους.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Μονή Σωσίνου, απ’ όπου το Πυροβολικό έβγαζε της συντεταγμένες κατά την διάρκεια των μαχών. Βρίσκεται στον ιερό Λόφο Σώσινο και χτίστηκε το 1598. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση με θέα την κοιλάδα του Καλαμά.
ADVERTISING
Η Μονή Σωσίνου βρίσκεται σε στρατηγική θέση που ελέγχει όλα τα περάσματα. Από εκεί το πυροβολικό έβαλε με επιτυχία κατά των εισβολέων και άνοιξε το δρόμο στους Έλληνες στρατιώτες για αντεπίθεση
Ο «κανονιέρης του ’40», ταγματάρχης Πυροβολικού, Δημήτρης Κωστάκης έγραφε στο στρατιωτικό του ημερολόγιο: Περί ώραν 4.30 πρωινήν ειδοποιήθη ο Ταγ/χης κ. Κωστάκης Δ. ότι εκυρήχθη ο πόλεμος στη χώρα να καταληφθώσι υπό των Πυρ/χιων αι πολεμικαί των θέσεις. Ο λοχαγός Δημόπουλος έταξε την Πυρ/χιαν του εις Αγίαν Μαρίναν, οι παρατηρηταί ανθ/γος Ευρυσθένης Δάλλας επί υψώματος Μονής Σωσίνου».
Το drone πετάει πάνω από τη γέφυρα στο Μπουραζάνι στον ποταμό Αώο, την οποία ανατίναξε ο ελληνικός στρατός κατά την εισβολή των Ιταλών και την κατέστρεψαν ολοσχερώς οι Γερμανοί το 1944. Είχε χτιστεί σε σημείο στρατηγικής σημασία 7ο μ.Χ. αιώνα, επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου. Απολαύστε την πτήση του up drones πάνω από τα πεδία των μαχών, όπου οι Έλληνες στρατιώτες έδωσαν σκληρές μάχες εναντίον των εχθρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η πρόβλεψη των Ιταλών ότι σε τρεις μέρες θα μπουν στα Γιάννενα και η άρνηση του υποστράτηγου Κατσιμήτρου
Οι Ιταλοί οριστικοποιούν την ημερομηνία επίθεσης κατά της Ελλάδας και στήνουν προβοκάτσια με μεθοριακό επεισόδιο στην Αλβανία
Ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι πριν από την επίδοση του τελεσίγραφου στον Μεταξά έπαιζε μπριτζ και έλεγε ανέκδοτα σε φιλικό του σπίτι στην Αθήνα