Τόσκα στο ΔΩΛ

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων

Μία από τις πιο θρυλικές όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, η Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι, ανεβαίνει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από την Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας σε συνεργασία με την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) και το Σύλλογο Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας.

Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Victorien Sardou “La Tosca”, ένα έργο που αποτελούσε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας ηθοποιού Sarah Berhardt, η Τόσκα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της Μαρίας Κάλας, με αποκορύφωμα την μαγνητοσκοπημένη παράσταση στη Βασιλική Όπερα, Κοβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, το 1964, σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλλι να αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έργου. 

Η Τόσκα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “θρίλερ”, απεικονίζοντας στη σκηνή έντονες σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας.  Είναι όπερα που διακατέχεται από τα χαρακτηριστικά του Βερισμού, αλλά και τις τεχνικές leitmotif του Richard Wagner, με τη μουσική ιδιοφυΐα του Πουτσίνι στα καλύτερά της, δημιουργώντας ίσως την πιο αγωνιώδη μουσική ατμόσφαιρα στο οπερατικό ρεπερτόριο.

Την σκηνοθεσία/φωτισμούς υπογράφει ο Φίλιππος Μοδινός, ενώ τα σκηνικά είναι του Γιώργου Λεπίδα.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα, θα είναι και μαθητευόμενοι της νέας σχολής όπερας Opera da Camera Oscura, μία πρωτοβουλία της Εταιρίας Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, όπου δίδεται βήμα σε νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετέχουν σε επαγγελματικές παραγωγές όπερας.

Υπόθεση:
Ο φυγάς Αντζελότι κρύβεται στην εκκλησία του Σαν Αντρέα στη Ρώμη, όπου βρίσκει τον ζωγράφο και παλιό του σύμμαχο Μάριο Καβαραντόσι.  Ο Καβαραντόσι αποφασίζει να βοηθήσει τον Αντζελότι να ξεφύγει από τα χέρια του αρχηγού της αστυνομίας, του διαβόητα διεφθαρμένου βαρόνου Σκάρπια, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τις προθέσεις του και από την ερωμένη του, την διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα.
Ο Σκάρπια, μετά από έρευνα συλλαμβάνει τον Καβαραντόσι για να τον ανακρίνει για την τοποθεσία του Αντζελότι.  Παράλληλα καλεί και την Τόσκα και εκβιάζει με διάφορους τρόπους το ζευγάρι, ώστε να αποσπάσει την πληροφορία που θέλει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσπάσει και την ερωτική εύνοια της Τόσκα.

Σκηνοθεσία/Φωτισμοί:  Φίλιππος Μοδινός
Μουσική Διεύθυνση:  Χρήστος Κτιστάκης
Σκηνικά:  Γιώργος Λεπίδας
Κοστούμια: Opera Classica Europa

Ερμηνεύουν:
Τόσκα: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Καβαραντόσι:  Φίλιππος Μοδινός
Σκάρπια:  Πέτρος Σαλάτας
Σακριστάνο: Αλέξανδρος Γάβαρης
Αντζελότι/Φύλακας:  Βασίλης Ασημακόπουλος
Σπολέττα: John Rownan
Σιαρόνε: Γιάννης Νάκος

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας
Χορωδία: Μέλη των χορωδιών InDonnation, Μουσικός Σύλλογος Λάρισας, Μουσικός Σύλλογος Τυρνάβου, Μικτή χορωδία Δ.Ω.Λ. Παιδική χορωδία Δ.Ω.Λ. Μονωδοί.

Παραστάσεις: 20, 21, 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα συναυλιών Δ.Ω.Λ.
22, 25, 27 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Προπώληση εισιτηρίων από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.
Τιμές: 25, 20, 15 και 10 ευρώ.
Πληροφορίες: 2410 536886
Share on Google Plus

0 σχόλια: