Ο Δημήτρης Παπαλέξης στο statusvoice.gr


Το όνομα του Δημήτρη Παπαλέξη έχει εντυπωθεί στη συλλογική συνείδησή μας ως συνώνυμο του Γ.Γ του Επιμελητηρίου Λάρισας αλλά και ως εξαιρετικού οικομονολόγου.Αν όμως κάποιος μείνει σ αυτά σίγουρα θα τον έχει αδικήσει.
Εντυπωσιακά ευθύς και άμεσος με λόγο χειμαρρώδη έδωσε στη συνέντευξη περισσότερο το χαρακτήρα μιας συζήτησης για το μέλλον των νέων επιχειρήσεων και συνέχισε με το θέμα των ημερών τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Εξάλλου όταν έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο να μιλά για τη ζωή και για τη δουλειά του με τόσο πάθος οι σημειώσεις για μια τυπική συνέντευξη  δεν έχουν κανένα χώρο.


Κύριε Παπαλέξη καλώς ήρθατε στο διαδικτυακό περιοδικό STATUSVOICE.GR. Θα θέλατε να μας πείτε πως πήρατε την απόφαση να γίνετε Σύμβουλος του Επιχειρείν;

Καλώς σας βρήκα, και ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. 

Είμαι Οικονομολόγος και η ενασχόληση με το επάγγελμα του συμβούλου ήταν αυθόρμητη και ταυτόχρονα μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση γιατί πρέπει να εφαρμόσεις τις επιστημονικές σου γνώσεις στην πράξη βοηθώντας μια επιχείρηση από το επιβιώσει, έως και να γίνει ηγέτιδα στον  χώρο της. Προσωπικά δεν θα άλλαζα την συμβουλευτική με τίποτα, καθώς η πληθώρα των γνώσεων και η πολύπλευρη προσέγγιση επιχειρησιακών θεμάτων είναι μία καθημερινή μικρή περιπέτεια. 


 Νέος στην ηλικία με μια δυναμική μεγάλη ήταν δύσκολη η αρχική σας επιβίωση σε ένα ανταγωνιστικότατο περιβάλλον; 


Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Νέος στην ηλικία αλλά από μικρός στα βάσανα (χαμόγελο).  Σαφώς και τα πρώτα βήματα της εταιρίας δεν ήταν και τα πιο εύκολα. Χιλιάδες ανθρωποώρες εργασίας κυριώς της προσέλκυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά κάποια πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Με το πέρασμα των χρόνων καταφέραμε και καθιερωθήκαμε στην αγορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι να πείσουμε τους επιχειρηματίες λόγω του νεαρού της ηλικίας μας. Όταν όμως βαδίζεις με σιγουριά για την ποιότητα της υπηρεσίας, κερδίζεις την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Πως βλέπετε το επιχειρείν στην Ελλάδα του 2017-2018;

Η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι τελείως διαφορετική από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Το 80% και πλέον των επιχειρήσεων ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων και μάλιστα με οικογενειακό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις παράγουν και καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες κυρίως στην εγχώρια αγορά. Έχουν καταφέρει οι κυβερνώντες να δημιουργήσουν ένα απίστευτα τοξικό περιβάλλον για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οι υπέρμετροι φορολογικοί συντελεστές, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πλέον φορολογικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα δημιουργούν μία αποπνικτική κατάσταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις.  

Έτσι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές δεν προβλέπω τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να κρατήσουν αμυντική θέση και να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους. Επίσης ένα τεράστιο αγκάθι είναι η μη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προκηρυχθεί τέσσερις δράσεις από τις οποίες μόνο η μία είναι σε διαδικασία να αποπληρώνει χρήματα από την επένδυση της επιχείρησης. Οι υπόλοιπες είναι σε φάση αξιολόγησης ή έκδοσης οριστικών αποτελεσμάτων. 


Οι νέοι τολμούν να βάλουν σε εφαρμογή καινοτόμες ιδέες η ταμπουρώνονται πίσω από πεπατημένες οδούς;

Τα νέα παιδιά έχουν φοβερές γνώσεις και δεξιότητες. Επίσης διαθέτουν φανταστικές ιδέες. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων της ηλικίας μου έχουν ήδη μεταναστεύσει, και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια για την χώρα μας. Σας απαντώ λοιπόν ότι οι νέοι δεν κρύβονται αλλά δεν τους δίνονται τα κίνητρα ή έστω οι προϋποθέσεις για να επιχειρήσουν στην εντός Ελλάδος και να καταξιωθούν. Η παρούσα Κυβέρνηση προωθεί επιδοματικές πολιτικές και όχι δράσεις για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 

 Η απόφαση σας να διεκδικήσετε την Προεδρεία στο Επιμελητήριο Λάρισας πως προέκυψε;

Η εμπλοκή μου με το Επιμελητήριο της Λάρισας ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια όπου στις προηγούμενες εκλογές αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για να μπορέσω να προσφέρω στο καθ αυτό επιχειρηματικό μας φορέα. Είχα την τιμή οι επαγγελματίες του νομού να με εκλέξουν πρώτο σύμβουλο. Μέσα από την θέση του Γ.Γ. που κατείχα κατάλαβα την σημαντικότητα του φορέα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει σε όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονομική μας ζωής. Αποφασίσαμε να ζήσουμε και να κάνουμε τις οικογένειες μας στην Λάρισα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι ο Λαρισαίος αγαπάει την πόλη του και είναι περήφανος γι αυτή. Αυτή την πόλη και κατ επέκταση όλους τους περιφερειακούς δήμους που όλοι αγαπάμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να τους αναδείξουμε μέσω δράσεων που έχουμε σχεδιάσει. Και για να μην σας κουράζω γιατί θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις δυνατότητες του Επιμελητηριακού Θεσμού, θα σας πω μόνο αυτό, θέλω πραγματικά να καταφέρω στο τέλος της θητείας μου, αν φυσικά με εκλέξουν οι επιχειρηματίες, να μην ρωτούν ''εκτός από το να εισπράττει εισφορές το Επιμελητήριο τι άλλο κάνει;'' 


Τι προσδοκάτε αν όλα πάνε καλά και βρεθείτε στη θέση του Προέδρου;

Προσδοκώ ένα Επιμελητήριο ανοιχτό προς όλους όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά για ολόκληρη της κοινωνία. Άλλωστε η οικονομική συσχέτιση όλων μας είναι δεδομένη. Ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε προτάσεις, και άμεση υλοποίηση δράσεων προς την τόνωση της Επιχειρηματικότητας και κατ επέκταση της τοπικής Οικονομίας. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί το σχέδιο δράσης μας θα το παρουσιάσουμε σύντομα. Θα αναφέρω ένα μόνο άξονα δράσης που το πιστεύω πραγματικά και θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να το κατορθώσω. Την ανάπτυξη της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης των πολιτών. Όμως για να γίνει αυτό δεν μπορείς εύκολα να επηρεάσεις τις καταναλωτικές συνήθειες των ώριμων καταναλωτών. Πρέπει να πείσουμε την νέα γενιά και μιλάω για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την σημαντικότητα της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών από τοπικές επιχειρήσεις, μιλώντας στην γλώσσα τους. 

 Μια συμβουλή για όσους θέλουν να επιχειρήσουν κάτι νέο. Τι πρέπει να διαθέτουν υλικά και ψυχικά;

Σαφές όραμα, συγκεκριμένη στρατηγική και προϊόντα ή υπηρεσίες διαφοροποιημένες από την αγορά. Αν πιστεύεις εσύ σε αυτό που πουλάς θα το πιστέψουν και οι άλλοι. 

 Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία στις επικείμενες εκλογές και ότι καλύτερο επαγγελματικά και προσωπικά

Και γω σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησηShare on Google Plus

0 σχόλια: