Αν...

Αυτή η τόσο μικρή λέξη μου θυμίζει ένα απόσπασμα από μυθιστόρημα της Παπαδάκη .... στο τέλος ενός αποσπάσματος του βιβλίου λοιπόν,γράφει ... "αν..αν ... αν ήταν όλα αλλιώς τότε εμείς ποιοι θα ήμασταν  οι άλλοι  "

Τόσο μικρή λέξη και κλείνει μέσα της τόσα όνειρα,σκέφτεσαι τόσα όνειρα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.Και αναρωτιέσαι "αν" είχες κάνει μια άλλη επιλογή ίσως να είχε τελικά το όνειρο γίνει πραγματικότητα ;!!
Σκέφτεσαι πως αν είχες επιλέξει να σπουδάσεις κάτι άλλο από αυτό που σπούδασες,ίσως σήμερα να είχες ταξιδέψει περισσότερο....
και τα αν δεν τελειώνουν ποτέ !!!
Από την άλλη,κρύβει μέσα της και μια απελπισία,για λάθη που έκανες και αρχίζεις πάλι τα "αν".
Αλλά ακόμη κι αν περάσεις νύχτες πολλές, αναλογιζόμενος τι θα μπορούσε να είχε συμβεί,αν δεν είχες κάνει το τάδε λάθος,ποτέ μα ποτέ δε θα μπορείς να είσαι σίγουρος,πως τελικά όλα θα είχανε πάει καλά!!!!


Χαμένος χρόνος η λέξη αυτή τελικά φίλε μου,μια λέξη να σε κρατάει πίσω,να χάνεις πολύτιμο χρόνο και τέλος στην ουσία  να βασανίζεις τον εαυτό σου κοπανώντας του λάθη!!!!
Στην πραγματικότητα τον μαλώνεις ναι,εφόσον ξεκινάς οποιαδήποτε φράση με το "αν".
Κάθε επιλογή που έκανες στη δεδομένη στιγμή,με την συγκεκριμένη ηλικία,την συναισθηματική κατάσταση,τις συνθήκες κτλ κτλ ήταν η σωστότερη.Κι αν δεν ήταν δλδ ποιος μπορεί να το κρίνει ;;; Μάλλον  κανείς !!


Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε,αναλογίσου τα,συγχώρεσε και δικαιολόγησε λίγο και τον εαυτό σου και προχώρα πάρα κάτω !!!
Η ζωή είναι μικρή για να την σπαταλάς σε τέτοιες σκέψεις,ανούσιες και χωρίς  εν τέλει, να μπορούν καν να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.Αν όλα τα είχαμε κάνει αλλιώς  δεν θα ήμασταν εμείς.
Κάποτε η  μαμά μιας φίλης μου είχε πει... "καλύτερα να μετανιώνεις για όσα έκανες ,παρά για όσα δεν έκανες".
Τοτέ,δεν καταλάβαινα με τίποτα την τόσο σημαντική διαφορά !!!
Σήμερα οχι απλά την καταλαβαίνω αλλά την υποστηρίζω κιόλας.

Η ζωή με τα "αν" δεν πάει παρακάτω..... με τα όνειρα  και τους στόχους πάει!!!! J.Iakovidou ....Share on Google Plus

0 σχόλια: