Στο Δήμο Λαρισαίων το ιστορικό κτίριο Αβραάμ Μουσών

Στο Δήμο Λαρισαίων περνά το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο Αβραάμ Μουσών, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Παλαιστίνης και Φαρμακίδου.

Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις της δημοτικής αρχής με τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα, την σχετική εισήγηση για εξαγορά του κτιρίου έναντι του ποσού των 460.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή επέδειξε ισχυρή πολιτική βούληση για την απόκτηση αυτού του εμβληματικού κτιρίου, αυτού του στολιδιού της πόλης.

Συμφωνα με ιστορικές πηγές,  το οίκημα άρχισε να κατασκευάζεται το 1929, με προορισμό να στεγάσει το ζεύγος Σαλβατώρ Αβραάμ, εν τούτοις οι ίδιοι προτίμησαν να κατοικήσουν σε άλλο σπίτι. 

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στο ίδιο κτίριο στις 21 Απριλίου του 1941, υπεγράφη η συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις που κατέβαιναν προς την πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το κτίριο στέγασε γερμανικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Μεταπολεμικά το νοίκιασε ο Δήμος για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Στη συνέχεια στέγασε τη Νευρολογική Κλινική του Αλεξάνδρου Ντίνα και κατόπιν ακολούθησαν και άλλοι ενοικιαστές.Το 1987 ύστερα από διάφορες εισηγήσεις κρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.  Ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στην προσεκτική αποκατάστασή του, υπακούοντας στις υποδείξεις των υπευθύνων του υπουργείου Πολιτισμού και επανέφερε το κτίριο στην προηγούμενη κατάστασή του. Για ένα μεγάλο διάστημα φιλοξένησε καταστήματα αναψυχής (Μούσες, ArtDeco) και εδώ και λίγα χρόνια παραμένει επικίνδυνα αχρησιμοποίητο.

(Ιστορικά στοιχεία απο Ν. Παπαθεοδώρου και Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων)
Share on Google Plus

0 σχόλια: