21.02.2018: Εορτάζουν οι Μητρικές Γλώσσες και οι Ξεναγοί

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Παγκόσμιες Ημέρες
Η 21η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της κάθε Μητρικής Γλώσσας ανά τον κόσμο και το επάγγελμα του ξεναγού, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μιας χώρας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.
Αφορμή για την υιοθέτησή της το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.
H Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού εορτάζεται επίσης κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Είναι η μέρα που οι ξεναγοί κάνουν γνωστό το επάγγελμά τους και τα προβλήματά τους.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, περιλαμβάνονται δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.
Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με αρχαιολογικούς χώρους του τόπου τους και να έρθουν σε επαφή με μνημεία του πολιτισμού τους. Φέτος, δωρεάν δράσεις ξενάγησης πραγματώνονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από αντίστοιχους Συνδέσμους και Σωματεία. Στόχος, λοιπόν, αποτελεί η ανάδειξη της ιστορίας ενός τόπου, που κάνει τους πολίτες καλύτερους!!!
Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Πηγές:
http://www.wftga.org/
http://www.feg-touristguides.com/
http://touristguides.gr/
https://www.sansimera.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: