27.02.2018: Εορτάζεται η πολική αρκούδα και η ανοσμία

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε δύο διαφορετικές γιορτές. Η ημέρα για την πολική αρκούδα και την προστασία της, καθώς μειώνεται σημαντικά ο πληθυσμός της. Ακόμα, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης για την ανοσμία, μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βιώνει ολική απώλεια όσφρησης. Η απώλεια της όσφρησης (πρόσκαιρη ή μόνιμη), μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Η απώλεια της όσφρησης συνδυάζεται με τη γεύση και δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή ενός ατόμου. Κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πασχόντων από ανοσμία δημιουργούνται από τη διαρροή επιβλαβών αερίων και την εκδήλωση πυρκαγιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από ανοσμία, ενδέχεται να παρουσιάσουν τάσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης την οποία βιώνουν.
Πρώτον, η Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς των Πολικών Αρκούδων (Polar Bears International), ενός οργανισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ και σκοπό έχει την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί της πολικής αρκούδας από την κλιματική αλλαγή και το συνακόλουθο λιώσιμο των πάγων.
Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να συμβάλει, έστω και για μία ημέρα, στην προστασία της πολικής αρκούδας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν καθοριστικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι τα 2/3 των πολικών αρκούδων, που ζουν στον Βόρειο Πόλο (Αλάσκα, Καναδάς, Ρωσία, Γροιλανδία, Νορβηγία), ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Ο συνολικός τους πληθυσμός υπολογίζεται σε 25 χιλιάδες.
Επίσης, σχετικά με την ανοσμία για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το πρόβλημα, ο αμερικανός Ντάνιελ Σάιν, που πάσχει από μία μορφή ανοσμίας, δημιούργησε μία σελίδα στο Φέισμπουκ και ανακήρυξε την 27η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (Anosmia Awareness Day). Η προσπάθειά του αυτή υποστηρίζεται από ιατρικές ενώσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να στηρίξετε την κίνηση αυτή φορέστε ένα κόκκινο ρούχο ή μια κόκκινη κορδέλα.
Μπορεί να φαίνονται, λοιπόν, ως μικρά ζητήματα της καθημερινότητας, όμως όταν κανείς παλεύει για ένα καλύτερο αύριο είτε ατομικά είτε συλλογικά δίνει τη δυνατότητα να προβληθεί ένα πρόβλημα. Ειδικότερα και με τη συνέργεια της τεχνολογίας ένα ζήτημα μπορεί να πάρει και παγκόσμιες διαστάσεις. Ακόμη και ένα άτομο έχει φωνή δυνατή και με μέσο την τεχνολογία μπορεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να δράσει σε μεγάλο βεληνεκές.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
https://polarbearsinternational.org/
https://www.anosmiaawareness.org/
https://www.sansimera.gr
https://www.facebook.com/AnosmiaAwarenessDay

Share on Google Plus

0 σχόλια: