Η ψυχική λειτουργία του Καρναβαλιού

«Ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι» και επίκαιρο όσο ποτέ το θέμα μας. Ο ρόλος του καρναβαλιού στην κοινωνία είναι να μας απαλλάξει από τους κανόνες της καθημερινής ζωής, να σατιρίσει τα κακώς κείμενα, να αντιστρέψει τους κοινωνικούς ρόλους και να μας ξαναγυρίσει στην παιδική ανεμελιά. Καταλύοντας έτσι τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και τους καθιερωμένους ρόλους ο καθένας μας δημιουργεί την ταυτότητα που θέλει να παρουσιάσει μέσω μιας στολής, μιας μάσκας ή με μακιγιάζ και γίνεται κάτι τελείως διαφορετικό.

Για την ψυχολογία η επιλογή μάσκας ή στολής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού εκφράζει τον χαρακτήρα μας αλλά και κομμάτια του υποσυνείδητού μας. Το σημαντικό είναι να αποφασίσουμε ελευθέρα, και εμείς και να αφήσουμε και τα παιδιά μας να το κάνουν, και χωρίς φόβους ή κοινωνικά στερεότυπα που μας επιβάλλονται.

Ας δούμε τώρα μερικά ντυσίματα αποκριάτικα και τι συμβολίζουν:

Μπέμπης – Μπέμπα: Επιλέγουν αυτή την στολή άτομα που δε θέλουν να μεγαλώσουν, που επιθυμούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή στην ζωή τους.

Νεράιδα – Ξωτικό: Δείχνει άτομα με μεγάλη φαντασία που ακόμη και στην καθημερινότητα ονειροπολούν. Άτομα ευαίσθητα που πιστεύουν εύκολα σε μάταιες ελπίδες με τον κίνδυνο να πληγωθούν.

Κλόουν: Άτομα κοινωνικά, χαμογελαστά και φιλικά επιλέγουν αυτές τις στολές. Είναι συνήθως η ψυχή της παρέας και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ευχαρίστηση των άλλων.

Διάφορα επαγγέλματα (Γιατρός, Δικαστής κτλ): Δείχνει συνήθως άτομα που αντιδρούν στις κοινωνικές τάξεις και στην διαμόρφωσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει και παιδικές επιθυμίες που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Διάβολος – Άγγελος: Άτομα που θέλουν να σπάσουν τα ταμπού και να ανατρέψουν ή να σατιρίσουν τα κοινωνικά πρέπει των θρησκειών.

Γάτα – Τίγρης: Άτομα φιλήδονα με τάσεις για αυτονομία, ανεξαρτησία και εξέγερση επιλέγουν στολές αιλουροειδών.

Ζωάκια: Αίσθηση του χιούμορ, αγάπη για ανάλαφρη ζωή και με έντονη επιθυμία για σχέσεις πιο καθαρές και φυσικές.

Γκέισα – Χανούμισσα – Πασάς: Τα άτομα που επιλέγουν αυτές τις στολές έχουν την επιθυμία να απομακρυνθούν προς τόπους και χρόνους μακρινούς. (Βέβαια είναι πιθανό να έχετε επηρεαστεί και από τα πολλά τούρκικα στην τηλεόραση αλλά αυτό ανήκει στα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα που είπαμε παραπάνω).

Πριγκίπισσα, Κλεοπάτρα, κτλ: Άτομα με έντονα αναπτυγμένη την θηλυκή τους πλευρά που θέλουν να αποκοπούν ή να κριτικάρουν τον αρσενικό κόσμο.

Σούπερ ήρωας: Άτομα με έντονη την ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα καθώς και άτομα φιλόδοξα και αλτρουιστικά.

Joker: Τα άτομα που επιλέγουν μια τέτοια στολή είναι συνήθως κυνικά, με τάση προς τον σαδισμό και με έντονες επιθετικές τάσεις.

Ζορό – Ρομπέν των Δασών: Επιλέγουν αυτές τις στολές άτομα φιλελεύθερα με έντονες τις αρχές της ισότητας και της γενναιοδωρίας..

Αλλαγή φύλου: Δείχνει άτομα με θάρρος, που δεν ενδιαφέρονται και δεν επηρεάζονται από τα σχόλια των άλλων. Άτομα που θα κάνουν αυτό που θέλουν και είναι έτοιμα να δεχτούν τις συνέπειες.

Σέξι στολές και μάσκες: Εκφράζει άτομα με έντονες σεξουαλικές ανησυχίες αλλά και άτομα που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το καρναβάλι μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με νέο κόσμο αλλά και να εκφράσουμε τον εαυτό μας μέσα από μια διασκεδαστική, σατυρική, χαοτική, πολιτιστική εκδήλωση.

Το καρναβάλι μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους έστω και προσωρινά, μας διασκεδάζει αλλά και μας ψυχαγωγεί. Ο Oscar Wilde είπε πως «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια».

Καλές Αποκριές …. Καλή μας ξεκούραση και διασκέδαση!!!!!!!!!!!

Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

    
Share on Google Plus

0 σχόλια: