Ο αγρότης που μετατρέπει τον λωτό σε μαρμελάδα, σαπούνι και κρέμα προσώπου

Την ευδαιμονία της λησμονιάς πρoσέφερε ο λωτός στους ναύτες του Οδυσσέα και ξέχασαν πατρίδα και καταγωγή. Την ευδαιμονία της νοστιμιάς και της γεύσης προσφέρει σήμερα ο λωτός που παράγει ο Κωνσταντίνος Μηλιάς στο Καλαμπάκι Δράμας. Ο Κωνσταντίνος πήρε την απόφαση πριν από τέσσερα χρόνια να επενδύσει στη βιολογική καλλιέργεια του λωτού, κάνοντας παράλληλα πολλά και γρήγορα βήματα, τα οποία οδήγησαν στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην εξαγωγή προϊόντων, καθώς και στο δικό του e-shop. «Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, η οποία διέθετε καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα και οι πιπεριές Φλωρίνης. Θέλοντας, όμως, να επενδύσουμε σε μία νέα διαφορετική καλλιέργεια, επισκεφτήκαμε εκθέσεις όπως η Fruit Logistica στο Βερολίνο, δοκιμάσαμε τον λωτό, πιστέψαμε στη δυναμική του, στη γεύση του, αλλά και στον εξαγωγικό του χαρακτήρα και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργειά του», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μηλιάς στην «Ύπαιθρο Χώρα».
Προϊόντα

Ο Κωνσταντίνος δεν έμεινε μόνο στην καλλιέργεια, προχώρησε στη μεταποίηση και στην τυποποίησή του, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επεκτείνει τις συνεργασίες του. «Εκτός από τον φρέσκο λωτό, φτιάχνουμε μαρμελάδα λωτού και αποξηραμένους λωτούς χαμηλής ώσμωσης, ενώ φτιάχνουμε σαπούνι από λωτό και σύντομα κρέμα προσώπου, τα οποία τυποποιούνται όλα με τη δική μας ετικέτα». Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος, συνεργάζονται με μία καθετοποιημένη μονάδα, η οποία διαθέτει τεχνολόγο τροφίμων και σεφ μέχρι να φτιάξουν τη δική τους καθετοποιημένη μονάδα. «Το επόμενο διάστημα θα επεκτείνουμε την επιχείρησή μας, δημιουργώντας τη δική μας μονάδα μεταποίησης».
Αγορά

Προτού ξεκινήσει ο Κωνσταντίνος την καλλιέργεια του λωτού, έκανε έρευνα αγοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Μελέτησε τη δυναμική του και τα δίκτυα μέσω των οποίων θα μπορούσε να προωθήσει τα προϊόντα του. «Η ελληνική αγορά δεν είναι τόσο εξοικειωμένη με το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε σε μανάβικα και ντελικατέσσεν. Εμείς δίνουμε τον φρέσκο λωτό στην Κεντρική Αγορά των Αθηνών και σε εταιρείες, αλλά και εστιατόρια, ενώ πολύ σύντομα θα συνεργαστούμε με μία μεγάλη εταιρεία γαλακτοκομικών για χυμούς. Όσον αφορά τις μαρμελάδες και τους αποξηραμένους λωτούς, τα διαθέτουμε σε ντελικατέσσεν, σε εταιρείες, ενώ τώρα έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε τις πρώτες παραγγελίες από χώρες του εξωτερικού».
Μεταποίηση του λωτού σε μαρμελάδα, σαπούνι και κρέμα
Μεταποίηση του λωτού σε μαρμελάδα, σαπούνι και κρέμα

Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος, οι αγορές του εξωτερικού ήταν από τους πρώτους στόχους που ήθελαν να πετύχουν, όταν ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Για να το πετύχουν, ταξίδεψαν σε όλες τις μεγάλες αγροτικές εκθέσεις του εξωτερικού στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στο Λονδίνο, πηγαίνοντας δείγματα των προϊόντων τους από όπου και ήρθαν οι πρώτες παραγγελίες.
e-shop

Η προσπάθεια του Κωνσταντίνου να προωθήσει τα προϊόντα του δεν σταματούν μόνο στο δίκτυο που έχει φτιάξει, αλλά προετοιμάζει και το δικό του e-shop, που ξεκινά τις μέρες που διανύουμε. «Στόχος μας είναι να προμηθεύουμε τους φρέσκους λωτούς, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα μας απευθείας στους καταναλωτές». Το νεότερο μέλος της οικογένειας, ο Χρήστος Μηλιάς, αν και δύσπιστος στην αρχή για την καλλιέργεια του λωτού, αποφάσισε να βοηθήσει και να συμμετάσχει ενεργά στην καλλιέργεια, αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του πατέρα του, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του e-shop. «Θεωρώ πως ακόμα στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία πως είναι υποτιμητικό ένας νέος να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, τη στιγμή που γειτονικές χώρες χρησιμοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα καλλιέργειας. Πλέον, βλέπουμε ότι ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να κινηθεί περισσότερο επιχειρηματικά σήμερα σε σχέση με το παρελθόν». 
Διατροφική αξία λωτού

Ένας από τους λόγους που ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να επενδύσει στην καλλιέργεια του λωτού ήταν και η διατροφική του αξία. Όπως τονίζει, «ο λωτός έχει βιταμίνη C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, φώσφορο, χαλκό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθά πολύ στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος, περιέχει φυτικές ίνες, συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και χαρίζει πολλή ενέργεια σε αυτούς που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα».


 

 ypaithros.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια: