Ο Νίκος Αντωνίου και" το γράμμα "του στο statusvoice.gr

Ο Νίκος  Αντωνίου όταν ήταν παιδί έπαιζε στις αλάνες το καλοκαίρι και έψαχνε για ήρωες. Τους βρήκε και έγινε συγγραφέας .Δεν έχει σκοπό να φύγει από τη λογοτεχνία και πιστέψτε με έχει ακόμα πολλά να δώσει σ αυτή.
«Το γράμμα» είναι ο τίτλος του πρώτου σας βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Πιστεύεις ότι ο τίτλος οφείλει να είναι πολύσημος και να εξάπτει τη φαντασία;

-Αν με ρωτάτε γενικά, πιστεύω ότι ο τίτλος ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για ένα βιβλίο. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που όταν πάμε σ’ ένα βιβλιοπωλείο και ενώ χαζεύουμε στα ράφια του τα βιβλία, σταματάμε και κοιτάμε πάντα εκείνα που ο τίτλος τους μας έχει τραβήξει την προσοχή. Πιστεύω ότι ο τίτλος πρέπει να ελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη κάνοντας τον να θέλει να ανακαλύψει το εσωτερικό του βιβλίου. Όμως ένας τίτλος πρέπει να λέει κάτι που να καθρεφτίζεται στο κείμενο. Η άποψη μου ότι ναι μεν πρέπει στα βιβλία μας να δίνουμε ένα δυνατό τίτλο που να τραβάει αμέσως την προσοχή του αναγνώστη αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει ο τίτλος αναδεικνύει κατά κάποιο τρόπο και την ουσία της ιστορίας του βιβλίου. Στο πρώτο βιβλίο μου έδωσα τον τίτλο «Το Γράμμα» ο οποίος με μια πρώτη ματιά μοιάζει απλός, αλλά ανταποκρίνεται στην καρδιά της ιστορίας του βιβλίου μου.

Ο τίτλος ή η ιστορία γεννήθηκε πρώτα;

-Η ιστορία γεννήθηκε πρώτη και αμέσως δημιουργήθηκε και ο τίτλος μέσα από αυτή.
Οι ήρωες μοιάζουν με ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Μου φαίνεται ότι είστε ο άνθρωπος που προτιμά να ακούει πάρα να ακούγεται. Παρατηρείτε τον κόσμο γύρω σας και τους κάνετε ήρωες;

-Αυτό είναι κάτι που έκανα στο πρώτο μου βιβλίο «Το Γράμμα». Η ιστορία του βιβλίου είναι μυθοπλασία και τα πρόσωπα φανταστικά, ωστόσο έχω δώσει στους ήρωες μου κάποια στοιχεία από τη δική μου καθημερινότητα. Για παράδειγμα ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μου έχει πολλά χαρακτηριστικά του δικού μου χαρακτήρα και το περιβάλλον γύρω από τον πρωταγωνιστή, δηλαδή η οικογένεια του, οι φίλοι του ακόμα και το σκυλί του, έχουν χαρακτηριστικά από δικούς μου ανθρώπους. Ο λόγος που το έκανα αυτό είναι γιατί θέλω αυτός που θα διαβάσει το βιβλίο μου και δεν με ξέρει, να με μάθει μέσα από αυτό, δηλαδή διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο μου να καταλάβει και μερικά πράγματα για εμένα τον συγγραφέα.

Η συγγραφή απαιτεί πόνο, πληγές και εμπειρίες;

-Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή απαιτεί πολλά. Γνώση, εμπειρίες, μελέτη, ταλέντο, έμπνευση, υπομονή και άλλα πολλά. Όμως το σημαντικότερο από όλα όσα απαιτεί είναι αγάπη. Αγάπη για τη συγγραφή. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, όταν αγαπάς το να γράφεις τότε όλα γίνονται πιο απλά.

Είστε μόνο 19 χρονών. Από πότε ξεκινήσατε να γράφετε; Τι είναι αυτό που σας κάνει να γράφετε και να εμπνέεστε;

-Ξεκίνησα να γράφω από τα 15 μου. Για μένα το να γράφω είναι ένας τρόπος έκφρασης. Μου αρέσει πολύ να αποτυπώνω τις σκέψεις μου, τις ιδέες μου ακόμα και τα όνειρα μου σε ένα χαρτί. Έμπνευση παίρνω από τα όσα βλέπω και ακούω γύρω μου. Αντλώ έμπνευση από την ίδια τη ζωή και απλά ψάχνω το ερέθισμα κάθε φορά για να κάτσω κάτω και να γράψω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου.

«Το γράμμα» αποτελεί και την αρχή της συνεργασίας σας με τις εκδόσεις Πνοή. Τι σημαίνει για σας αυτή η συνεργασία;

-Όταν άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο δεν πίστεψα σχεδόν ποτέ ότι θα καταφέρω να το εκδώσω. Όχι γιατί θεωρούσα πως δεν αξίζει αλλά επειδή μου φαινόταν ένα άπιαστο όνειρο. Όταν ολοκλήρωσα τη συγγραφή του και αποφάσισα να διεκδικήσω αυτό το άπιαστο όνειρο, οι Εκδόσεις Πνοή ήταν από τους πρώτους Εκδοτικούς Οίκους που μου ήρθαν στο μυαλό για να επικοινωνήσω μετά και από μία κουβέντα που είχα με έναν καλό μου φίλο. Και μπορώ να πω ότι από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο αγκάλιασαν την προσπάθεια μου και πίστεψαν σε εμένα και στο βιβλίο μου δίνοντας μου την ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρο μου που ήταν να εκδώσω αυτό το βιβλίο. Οι Εκδόσεις Πνοή έχουν κάτι που λείπει από πολλούς άλλους εκδοτικούς. Έχουν οικογενειακή αγάπη για τα βιβλία. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω στην Οικογένεια της Πνοής.

Η απόλαυση της ανάγνωσης εξαρτάται από την τέχνη του συγγραφέα;

-Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό. Θεωρώ πως η απόλαυση της ανάγνωσης έχει να κάνει περισσότερο με το τι αναζητάει ο κάθε αναγνώστης μέσα από το κάθε βιβλίο. Σίγουρα ο τρόπος που ο συγγραφέας θα ξεδιπλώσει στις σελίδες του βιβλίου του την ιστορία είναι σημαντικός αλλά θεωρώ ότι είναι περισσότερο στο εσωτερικό του κάθε αναγνώστη για το πώς θα λάβει την κάθε λέξη του συγγραφέα και νομίζω ότι αυτή είναι και η μαγεία της ανάγνωσης, να μην είναι δεδομένη αλλά να αφήνει τον αναγνώστη να πάει την πάει ένα βήμα πιο πέρα.

Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης για σας;

- Ο δικός μου ιδανικός αναγνώστης είναι η μητέρα μου. Εμπιστεύομαι την κρίση της. Είναι αυτή που διάβασε πρώτη το βιβλίο μου στην αρχική του μορφή χωρίς να έχει καμία επιμέλεια και αυτό γιατί ήξερα ότι δεν θα σταθεί σε πιθανά λάθη, αλλά στην ουσία που ήταν η ιστορία του βιβλίου. Και νομίζω ότι αυτό είναι και το σημαντικό, σαν αναγνώστης να μπορείς να εντοπίσεις την ουσία του βιβλίου και να μην αλλοιώνεσαι στα γύρω από αυτή.

Ποια είναι η καθημερινότητά σας;

-Η καθημερινότητα μου είναι γεμάτη ασχολίες. Τα πρωινά έχω μαθήματα στη σχολή Δημοσιογραφίας όπου σπουδάζω, τρεις φορές τη βδομάδα έχω προπονήσεις με την ομάδα ποδοσφαίρου όπου αγωνίζομαι ενώ μέρα παρά μέρα κάνω πολλές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη δημοσιογραφία, όπως ρεπορτάζ, κείμενα κλπ. Όμως βρίσκω χρόνο για να κάνω και αυτά που μου αρέσουν, όπως το να βγω μία βόλτα με τους φίλους μου, να διαβάσω ένα βιβλίο ή να δω μία ταινία. Και φυσικά φροντίζω να βρίσκω χρόνο για να γράφω, γιατί είναι κάτι που πραγματικά αγαπάω.

Τι άλλο ετοιμάζετε, τι να περιμένουμε από  τον Νίκο;

-Ήδη έχω ξεκινήσει τη συγγραφή ενός δεύτερου μυθιστορήματος το οποίο θα είναι επίσης ρομαντικού περιεχομένου. Μέχρι στιγμής πάει καλά και είμαι φιλόδοξος για τη συνέχεια. Αν όλα πάνε όπως τα έχω σχεδιάσει θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο. Πάντως γενικά έχω σκοπό να συνεχίσω να γράφω και να ασχολούμαι με τη συγγραφή για πάρα πολλά χρόνια γιατί είναι αυτό που αγαπάω. Από τη στιγμή που κατάφερα και μπήκα σε αυτό τον μαγικό κόσμο της γραφής και των βιβλίων δεν έχω σκοπό να φύγω.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου 
Share on Google Plus

0 σχόλια: