03.03.2018: Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτί, την Ακοή και την Άγρια Ζωή #Παγκόσμιες #Ημέρες


Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα ευαίσθητο πλην πολύ σημαντικό αισθητήριο όργανο, το αυτί, το οποίο και έχει τη δική του εορταστική παγκόσμια ημέρα. Παράλληλα, παγκοσμίως εορτάζεται η άγρια ζωή, μια πρόσφατα θεσπισμένη γιορτή για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.
Πρώτα πρώτα, η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.
Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:
·         Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
·         Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
·         Θόρυβος.
·         Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
·         Γεροντική ηλικία.
·         Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Επίσης, όσον αφορά τη δεύτερη παγκόσμια ημέρα, ςτις 20 Δεκεμβρίου 2013, η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES», η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.who.int/mediacentre/events/official_days/en/
http://www.hellasorl.gr/
http://www.wildlifeday.org/
https://www.sansimera
Share on Google Plus

0 σχόλια: