25.03.2018: 4 Διεθνείς Ημέρες συγκεντρωμένες

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

25η Μαρτίου, ημέρα παλιγγενεσίας, γιορτάζοντας στη χώρα μας διπλό γεγονός, εθνικό και θρησκευτικό. Την Εναντίωση των Ελλήνων στη σκλαβιά των Τούρκων κατακτητών και από θρησκευτικής απόψεως τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από τον άγγελο Γαβριήλ.
Ταυτόχρονα με τα γεγονότα αυτά που εορτάζονται πανηγυρικά στη χώρα μας, ανά τον κόσμο συγκεντρώνονται και κάποιες ακόμα Διεθνείς Ημέρες.  Ο Ο.Η.Ε. (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) έχει ανακηρύξει την ημέρα αυτή γιορτή υπενθύμισης όσον αφορά πρωτίστως τα Θύματα της Δουλείας και του Διατλαντικού Δουλεμπορίου, όπως και την Αλληλεγγύη για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του. Ακόμη, καθιερώθηκε ως ημέρα αφιερωμένη στον εξέχοντα και διαπρεπή Άγγλος φιλόλογο, συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκό, σήμερα ιδιαίτερα γνωστό ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (τρεις τόμοι) και «Σιλμαρίλλιον», Tζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Τέλος, η ημέρα είναι επίσης καταγεγραμμένη ως Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού, με αφορμή και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
 Πιο συγκεκριμένα, για σχεδόν 400 χρόνια, περισσότερα από 15 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπήρξαν θύματα του διατλαντικού δουλεμπορίου, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της δουλείας και υπενθύμισης από τους κινδύνους του ρατσισμού και των φυλετικών προκαταλήψεων.
Παράλληλα, καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ, για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για την τύχη του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού, που έχει απαχθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ή αγνοείται.

Αφορμή στάθηκε η απαγωγή του 64χρονου Βρετανού δημοσιογράφου Άλεκ Κόλετ από ομάδα ενόπλων στις 25 Μαρτίου 1985 στο Λίβανο, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων. Ο Κόλετ παρέμενε αγνοούμενος για 24 χρόνια, ώσπου τα λείψανά του βρέθηκαν το 2009 σε περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου.
 Όσον αφορά τον Τόλκιν,  η ημέρα αυτή γιορτάζεται ως Ημέρα Ανάγνωσης Έργων του Τόλκιν (Tolkien Reading Day), με πρωτοβουλία της «Εταιρείας Τόλκιν» (Tolkien Society) το 2003, με σκοπό τη γνωριμία του μεγάλου κοινού με το έργο του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα του φανταστικού. Επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία για να τιμηθεί η πτώση του Σόρον, ενός από τους κακούς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, στις 25 Μαρτίου του 3019.
Τέλος, η Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού (International Day of the Unborn Child) καθιερώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' (1920-2005) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου για να συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο πολωνικής καταγωγής ποντίφικας θεωρούσε την ημέρα αυτή ως μια «θετική επιλογή υπέρ της ζωής και της εξάπλωσης μιας κουλτούρας για τη ζωή, που να εγγυάται τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε περίπτωση».
Οι εορτασμοί για το αγέννητο παιδί ξεκίνησαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής με ισχυρή Καθολική παράδοση, όπως το Ελ Σαλβαδόρ (1993), η Αργεντινή (1998) και η Χιλή (1999) και η Γουατεμάλα (1999).

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
https://el.wikipedia.org/
http://www.un.org/
https://www.tolkiensociety.org/
Share on Google Plus

0 σχόλια: