31.03.2018: Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων, Διεθνής Ημέρα Διεμφυλικής Ορατότητας(τρανσέξουαλ)

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Η 31η Μαρτίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αποθήκευση των αρχείων και στην ομάδα των διεμφυλικών, δηλαδή των τρανσέξουαλ. Ως πεις την πρώτη, υπενθυμίζει στους χρήστες κοινωνικών δικτύων να κάνουν ένα backup των αρχείων τους, ώστε να προλάβουν μια πιθανή βλάβη της συσκευής τους που μπορεί να βλάψει τα αρχεία τους. Προς ενημέρωσή σας με αριθμούς, το 30% των χρηστών δεν έχουν κάνει ποτέ ένα backup αρχείο. 113 κινητά χάνονται ή είναι αντικείμενο κλοπής κάθε λεπτό. 29% των καταστροφών προκαλείται από κάποιο  ατύχημα. Ακόμη, 2 στους 10 Η/Υ πρόβλεψα από ιούς κάθε μήνα.

Παράλληλα, η ημέρα αυτή αφιερώνεται και σε μια κοινωνική ομάδα, των τρανσέξουαλ και στόχος αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κοινότητα.

Πρώτα πρώτα, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου του 2010 κάποιοι χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης reddit είχαν την ιδέα να αφιερώσουν μία ημέρα στην αρχειοθέτηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών (backup).

Σκοπός τους, να υπενθυμίσουν στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων τη σημασία της αποθήκευσης των δεδομένων που η ενδεχόμενη απώλειά τους λόγω μη αρχειοθέτησης μπορεί εκτός από τη συναισθηματική αξία για τον απλό χρήστη να έχει και οικονομικό αντίκτυπο για τον επαγγελματία και τις επιχειρήσεις.

Η ιδέα είχε απήχηση, οι εταιρείες κατασκευής εξωτερικών σκληρών δίσκων την αγκάλιασαν κι έτσι γεννήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων (World Backup Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2011, στις 31 Μαρτίου.

Επίσης, η 31η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην ορατότητα της διεμφυλικής (τρανσέξουαλ) κοινότητας, αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, την περιορισμένη πρόσβαση ή αποκλεισμούς και την έμφυλη βία που αντιμετωπίζουν οι διεμφυλικοί σε όλο τον κόσμο.

Καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κράνταλ και γρήγορα πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, βοηθούντων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο περιοδικό Statusvoice.gr

Πηγές:
http://www.worldbackupday.com/en/
https://transgendersupportassociation.wordpress.com
Share on Google Plus

0 σχόλια: