Μυστικά για τέλειο αρνί στη σούβλα 

Το Πάσχα θέλει τέλειο ζουμερό αρνί και κρεατομεζέδες στη σούβλα.
tips για σίγουρη επιτυχία που θα κάνει τους πάντες να παραμιλούν!
1. Καλό είναι να επιλέξετε αρνί μεταξύ 12-15 κιλά και σχετικά παχύ, ώστε να μη στεγνώσει στον οβελία.
2. Κάποιοι το πλένουν σχολαστικά, κάποιοι καθόλου. Ό,τι κι αν κάνετε, προσθέστε γενναία ποσότητα αλατοπίπερου εξωτερικά και εσωτερικά. Αν περιχύσετε και λεμόνι, θα δώσετε ένα ένα έξτρα bonus νοστιμιάς.
3. Ελέγξτε ότι η σούβλα σας αντέχει το αρνί που πρόκειται να ψήσετε. Αν είστε της νέας σχολής και πρόκειται να αγοράσετε μηχανάκι που θα γυρίζει τη σούβλα, επιλέξτε ένα καλό χωρίς να υπολογίσετε το κόστος, μιας και θα σας μείνει προίκα και για τα επόμενα χρόνια.
4. Είτε ψήσετε με κάρβουνα, είτε με ξύλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ποσότητα ώστε να μην ξεμείνετε από “καύσιμα”. Για ένα αρνί 12-15 κιλά θα χρειαστείτε περίπου 13 κιλά κάρβουνα.
5. Το πέρασμα στη σούβλα χρειάζεται τουλάχιστον δύο γεροδεμένα άτομα. Επιστατεύστε τα gym freaks της παρέας για να κάνουν τη σκληρή δουλειά.
6. Στο μεταξύ, πριν περαστεί το αρνί στη σούβλα, ράψτε επιμελώς με λεπτό συρματάκι την κοιλιά του, χωρίς να αφήσετε κανένα άνοιγμα.
7. Ο πρωταγωνιστής της ημέρας είναι φυσικά ο ψήστης. Αν αναλάβετε εσείς το ρόλο αυτό, προετοιμαστείτε εγκαίρως, τουλάχιστον μια ημέρα πριν. Κάρβουνα, παραπετάσματα ή φουγάρο, πέρασμα του αρνιού στη σούβλα είναι μερικές από τις βασικές προεργασίες που πρέπει να έχετε κάνει από την προηγούμενη.
8. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, τοποθετήστε το αρνί στην ψηλή σκάλα της ψησταριάς. Μετά από τουλάχιστον μια ώρα μετακινήστε τον οβελία στην αμέσως χαμηλότερη σκάλα.
9. Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνει η σούβλα με το αρνί, τόσο περισσότερο μειώνεται η ταχύτητα γυρίσματος.
10. Αφού ανάψετε την φωτιά και έχει ψηθεί η κοιλιά του αρνιού, τότε μεταφέρετε τη θράκα στα πόδια. Θυμηθείτε ότι τα σημεία αυτά χρειάζονται περισσότερη ώρα ψησίματος.
11.Πολλοί υποστηρίζουν ότι το αρνί δεν χρειάζεται λάδωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, σας συμβουλεύουμε μετά από 2,5 ώρες ψησίματος να το περάσετε με μείγμα λαδιού και ρίγανης.
12. Όσο κι αν σας παρακαλούν οι συνδαιτυμόνες να δοκιμάσουν λίγη πετσούλα, εσείς πρέπει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Το τέλειο σουβλιστό αρνί θέλει την πέτσα του καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
13. Το αρνάκι είναι έτοιμο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 4 ώρες ψησίματος, στάζει το λίπος και αρχίσουν να φαίνονται τα κόκκαλα στις κλειδώσεις. Βέβαια, οι ώρες ψησίματος διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού.
Πηγήmamapeinao.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: