ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ" Παραμύθι το μαγικό κλειδί στην επικοινωνία με τα παιδιά μας"

ΛΗΤΩ ΤΣΑΚΙΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ –Νηπιαγωγός- Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας


Παραμύθι  το μαγικό κλειδί στην επικοινωνία με τα παιδιά μας
 Το Υπουργείο Παιδείας μετέφερε τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου από τις 2 Απριλίου, που είναι η γενέθλια  ημέρα του μεγάλου  Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν , στη σημερινή μέρα 30 Μαρτίου λογω των επερχομένων διακοπών  του Πάσχα, έτσι  σήμερα   τελευταία εργάσιμη  των σχολείων της Χώρας  υλοποιούνται , πλήθος δράσεων που προάγουν τη φιλαναγνωσία των παιδιών μας  .                                                                 
Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People -ΙΒΒΥ) από το 1966  γιορτάζει  το παιδικό βιβλίο τιμώντας το ρόλο του στη σωστή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών  . Ένα εθνικό τμήμα της Οργάνωσης  διαφορετικό  κάθε χρονιά, προετοιμάζει   μήνυμα και  αφίσα, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο,  τονίζοντας τις αξίες της φιλαναγνωσίας  & προβάλλοντας τον πολύτιμο ρόλο του καλού παιδικού βιβλίου ,  με στόχο τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Οι ιστορίες  των παραμυθιών μπορεί να γίνουν αθάνατες αν αγαπηθούν από το κοινό τους. Στην ιστορική αναδρομή των παραμυθιών  βλέπουμε πως  ξεκίνησαν με την προφορική διάδοση  ιστοριών  που προέρχονται  από  μύθους και παραδόσεις των λαών μας . Σήμερα μέσα  στα σύγχρονα παραμύθια εντοπίζουμε τους φόβους τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα πρότυπα μιας κοινωνίας που πρεσβεύει μια άλλη τάξη πραγμάτων .
Εγώ ως μια ονειροπόλα παραμυθού που αγαπώ  και σέβομαι  τα παιδιά μας  προσπαθώ μέσα από τα μουσικά  παραμύθια που υπογράφω, να ζωντανεύω τη φαντασία τους , με τα γραφόμενα μου,  θέλω να αφυπνίζω, ευαισθητοποιώντας τους μικρούς μου φίλους αλλά & τους μεγάλους. Έμαθα να διεκδικώ για τα παιδιά μας την  ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, από το θέμα και το κείμενο, ως την αξιόλογη  παραγωγή ενός βιβλίου όταν αυτό αφορά   παιδιά. Η συγγραφή , η μουσική  ( αν αναφερόμαστε σε μουσικά παραμύθια , η καλή αφήγηση & η σωστή ερμηνεία ) η καλή  εικονογράφηση , το ποιοτικό δέσιμο του βιβλίου, όλα παίζουν το ρόλο τους δυναμικά. Εμείς οι μεγάλοι θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι διαμορφώνουμε το αισθητήριο του παιδιού μας , μέσα από αυτά που επιτρέπουμε να φτάσουν στα χέρια του & οφείλουμε  να είμαστε ευαισθητοποιημένοι & αυστηροί στην επιλογή  τους. Καλό θα ήταν  να διαβάζουμε πρώτα εμείς τα κείμενα που θα φτάσουν στα χεράκια των παιδιών μας & να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις τους  για την αγορά βιβλίων που διεκδικούν γιατί τα βλέπουν να προβάλλονται πολύ,  με καλοπληρωμένες  διαφημιστικές καμπάνιες  .

Το καλό παιδικό παραμύθι είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει τα παιδικά συναισθήματα & μας ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά μας , αρκεί  λίγος από τον πολύτιμο χρόνο μας & μια ζεστή αγκαλιά. Αυτές τις γιορτές μέσα στα υπόλοιπα δώρακια για τα παιδιά σας, μπείτε σε ένα βιβλιοπωλείο και επιλέξτε μαζί τους  κάποια παραμύθια που θα τα διαβάσετε συντροφιά. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός χρησιμοποιήστε κι εσείς τα μαγικά κλειδιά των παραμυθιών και περάστε όμορφες μέρες γιορτινές επενδύοντας στην αυθεντική επικοινωνία με τα βλαστάρια σας !!!Καλή μας Ανάσταση με υγεία & οικογενειακή ευτυχία.

Η κα Τσακίρη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της γιορτής του παιδικου βιβλιου θα παρουσιασει σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση τη νεα μουσική της ιστορία "Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΗΣ"
 απο τις Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ, στον ΙΑΝΟ της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχη των μουσικών του βιβλιου & όλων των συντελεστών του.

Share on Google Plus

0 σχόλια: