Μαρία Κανατσο"στη ζωή σημασία έχει το πόσο καλά έζησες το τάξιδι μέχρι εκείνη τη τελευταία ημέρα".

Μαρία Κανατσο καλώς ήρθες στο διαδικτυακό περιοδικό μας Statusvoice.gr. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Γραφείο Τελετών;
Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
Η ενασχόληση μου με το χώρο ξεκίνησε πρίν πολλά χρόνια καθώς ο σύζυγός μου εργάζεται στο κλάδο αυτό 20 χρόνια. Παράλληλα με την δική μου ενασχόληση και εργασία πάνω στη νοσηλευτική, πάντα στήριζα και βοηθούσα τον σύζυγο μου αλλά όχι όσο ενεργά θα ήθελα.  Μετά την γέννηση των παιδίων μας ο μεγαλύτερος χρόνος μου ήταν αφιερωμένος στην οικογένεια μου. Τώρα πλέον που τα παιδία έχουν μεγαλώσει και έγω έχω βρεί τον τρόπο να ισορροπώ το δίπτυχο  οικογένεια και εργασία, τα τελευταία  δύο χρόνια έχω μπει μέσα στη δουλεία ενεργά.
Μέχρι πρότινος ήταν ένας ανδροκρατούμενος χώρος . Πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος;
Όντως όπως είπατε ήταν άνδροκρατούμενος χώρος, ώστοσο τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες έχουν κάνει το βήμα και μπήκαν σε αυτή τη δουλεία.  Σίγουρα στην αρχή είναι δυσκολο και θέλει θάρρος και υπομονή αλλά είλικρινα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Πιστεύω και έχω δεί ότι ο κόσμος έυκολα προσαρμόζεται και δέχεται νέα πράγματα όπως παράδείγμα γυναίκες σε αυτό το χώρο, αρκεί να μπορείς να  του προσφέρεις ποιοτικές υπηρεσίες, και να σας πω και κάτι, ειδικότερα σε επαγγέλματα  ώπου υπάρχει η απώλεια και πένθος, η γυναικεία ευαίσθησια και προσέγγιση καθώς και η κατανόηση μπορώ να πώ ότι ήταν κάτι που έλειπε και ο κόσμος το αγγάλιασε.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το δικό σας επάγγελμα; Ο κόσμος ζητάει τις καλύτερες υπηρεσίες στις χαμηλότερες τιμές;
Σίγουρα. Αυτή η όλη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, είναι αλυσίδα και μεταφέρετε παντού. Ξερετε κάτι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορύμε για να βοήθησουμε και εμείς με τη σείρά μας και για αυτό και σε σχέση με το παρελθόν έχουμε καταφέρει να παρέχουμε χαμηλότερες τιμές βασισμένες στις ανάγκες και την οικονομική ικανότητα του κάθε πελάτη μας. Βεβαία πρεπει να τονίσω ότι  σε καμιά περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε την  μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας γιατί δεν πρεπει να ξεχνάμε ότι μια τελετή είναι ο τελέυταίος  αποχαιρετισμός σε ένα αγαπημένο  πρόσωπο και κάθηκον μας είναι να το τιμήσουμε με τον πρέπον σεβασμό. Πιστεύω ότι τα τόσα χρόνια λειτουργίας του γραφείου μας αποδείκνυουν ότι το κάνουμε σωστά, ανεξαρτήτως της Οικονομικης κατάστασης που μπορεί να υπάρχει στη χώρα μας.
 Είσαι όμορφη, έξυπνη και αεράτη κοπέλα. Ο αντρικος πληθυσμός απορεί που διάλεξες αυτό το επάγγελμα;
Κα αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Είλικρινα, δεν ήταν κατι που το επιδιωξα, Έχω σπουδάσει νοσηλευτική και έχω εργαστεί αρκετά χρονια. Η δουλεία αυτή απαίτει σεβασμό,υπομονή κατανόηση γιατί έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, την απώλεια και για να μπορέσεις να παρέχεις στους ανθρωπους πρέπει να έχεις το ψυχικό σθένος να σταθείς σε αυτούς που βασίζονται σε εσένα. Για μένα λοιπόν απο τη στιγμή που αποφασίσαμε με τον άντρα μου να αναλάβουμε και να σύνεχίσουμε την παράδοση του γραφείου του Κου Λεωνίδα Κατσαμπελα, ήταν μια φυσικά εξέλιξη. Σίγουρα ένα όμορφο παρουσιαστικό σε αυτό το χώρο μπορεί να βοηθά η κάποιες φορές να ξενίζει αλλά το σημαντικό για εμένα και εκεί μένω είναι το τί δίνεις και όχι το τι δείχνεις.
Ποσο ψυχοφθόρα και κουραστική είναι η ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Δε θα σας πώ ψέματα. Η δουλεία μας όσα χρονια και αν βρίσκεσαι σε αυτή δεν παύει να είναι ψυχοφθόρα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και εμείς ως επαγγελματίες, λυγίζουμε. Ο θάνατος είναι μια κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και  δεός και αυτό πότε δεν αλλάζει. Βεβαία όταν ερχεσαι σε επαφή καθημερινά με το θάνατο, σε ένα βαθμό τον απομυθοποιείς και τον αποδέχεσαι.  Κατα μία έννοια εκπαιδεύσε να τον αγνοείς και να τον προσπερνάς. Ξέρετε, θεωρώ λοιπόν μετά απο όλα αυτά στη ζωή σημασία έχει το πόσο καλά έζησες το τάξιδι μέχρι εκείνη τη τελευταία ημέρα.
 Πιστεύεις ότι ο κόσμος επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό στις τιμές που επικρατούν στο χώρο σας η προτιμάει την ανθρώπινη επαφή με τον επαγγελματία αυτή τη δύσκολη στιγμή του πένθους του;
Σίγουρα. Στην επόχη που ζούμε ο κόσμος ψάχνει και ψάχνεται. Ακόμη και στο δικό μας κλάδο ίσχυει το προσφορα και ζήτηση.  Εντέλει βλέπω ότι ο κόσμος επιλέγει την σωστή και ανθρώπινη επαφή και τον επαγγελματισμό και όχι  φτηνές αυτοματοποιημένες και πρόχειρες υπηρεσίες οι οποίες μπορεί πολλές φορές να αποτελούν ύβρη προς τον αποθανούντα και τους συγγενείς. Αυτο σας το λέω, απο προσωπική εμπειρία. Πολλοί ανθρώποι  έρχονται στο γραφείο μας κουμπωμένοι και αφού έχει τελείωση η τελετή μας εκμυστηρεύονται ότι στο παρελθόν επιλέγοντας καποια άλλη φθηνή κατα τα φαινόμενα υπηρεσία, δεν μείνανε ικονοποιημένοι. Σημαντικό λοιπόν είναι ο καθε ενδιαφερόμενος πριν αποφασίσει ποιο γραφείο θα επιλέξει, να ενημερώνεται αναλυτικά για τα κόστη αλλά και τις υπηρεσίες που θα λάβει, γιατί πολλές φορές αυτό που βλέπει σαν προσφορά, δεν αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που μπορεί να φανταζετε.


Ποσό σε επηρεάζει ο πόνος και το πένθος του πελάτη που απευθύνεται σε εσένα;
Πρίν απο επαγγελματίας είμαι ανθρωπος  και  σίγουρα  ο πόνος του συναθρώπου με επηρεάζει. Ο πόνος είναι ένα τεράστιο ψυχικό φορτίο το όποιο τις περισσότερες φορές είναι δυσβάσταχτο και θέλουμε να το μοιραζόμαστε.   Σαν επαγγελματίας εχω εκπαίδευτει και εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση ώστε να μπορώ να κατευθύνω και να παρέχω σωστά τις υπηρεσίες μου στον κάθε άνθρωπο που τις έχει ανάγκη. Και πιστέψτε μέ μέρος των παροχών είναι να μοιραζόμαστε τον πόνο και να είμαστε δίπλα σε αυτους που έχουν χάσει τον ανθρωπό τους. Αν και αυτό περισσότερο μας βγαίνει ανθρωπινα παρά μηχανικά.
Είσαι νέα στο χώρο αυτό των γραφείων τελετών. Πως αντέδρασαν οι υπόλοιποι συνάδελφοι σου με την εμφάνιση σου στο χώρο αυτό;
Με πολλούς απο τους συναδέλφους μου έχω μια πολύ καλή και φιλική σχέση και γενικότερα  πρόθεση μου είναι αυτό να ισχύει και για όλους. Ειλικρίνα  δεν έχω προσπαθήσει να δώ αντιδράσεις γιατί αυτό, είναι κάτι που δεν με απασχολήσει ιδιαίτερα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι  μπορεί να είμαι σχετικά νέα στο χώρο αλλά μαζί με το συζυγό μου όπου βρίσκεται στο χώρο 20 χρόνια συνεχίζουμε την παράδοση ένος απο τα παλαιοτερα γραφεία τελετών στην Λάρισα του Κου Κατσαμπελα Λεωνιδα. Δεν  μας λείπουν  λοιπόν ούτε τα χρόνια ούτε η εμπείρια. Σημαντικο  για εμένα είναι να κάνω σωστά τη δουλεία μου σε ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού και να εξελίσσομαι καθημερίνα όσο μπορώ σε προσώπικό και επαγγελματικό επίπεδο κάνοντας το καλύτερο.

Share on Google Plus

1 σχόλιο:

 1. Η γιαγιά μου είχε Γραφείο Τελετών στην Ελασσόνα την εποχή που εγώ δεν είχα γεννηθεί. Αλλά δεν το κράτησε για πολύ λόγο κούρασης επειδή με τον παππού μου είχαν και άλλη επιχείρηση.
  Το μόνο που κράτησε ήταν ένα φέρετρο όταν κάποτε θα πέθαινε να την βάζαμε εκεί.
  Μικρή όταν πήγαινα στο χωριό δεν άνοιγα αυτό το δωμάτιο που είχε το φέρετρο φυλαγμένο γιατί φοβόμουνα.
  Τώρα θα μου πεις πως έγινα Νοσηλεύτρια αυτό είναι ολόκληρη ιστορια.
  Μπράβο σου πάντως που κάνεις αυτή την δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή