Συγκατάθεση στην αξιοπρέπεια #not

Ακούγοντας πρόσφατα μια φιλη να μου εξιστορεί,πως κάποιος στον εργασιακό της  χώρο την πρόσβαλε,και μετά σχεδον απαίτησε να μην είχε προσβληθεί,κατάλαβα,για ακόμη μια φορα πως ο κόσμος είναι γεμάτος απο ανόητους....ή γεμάτος από εγωιστές!!!!

Πώς γίνεται να σε βάλω αφέντη στην αξιοπρέπεια μου; Να απαιτείς να μην προσβληθώ,πληγωθώ και τελος να μην αντιδράσω,οταν εγω,οι παιδικές μου καταβολές και οι αρχές μου,μου εχουν μάθει άλλα;
Καθε ένας απο μας μεγαλώνει σε ενα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον,την οικογένεια.
Αυτή μας δίνει τα πιστεύω της,τις αρχές και κυρίως τι να ανεχόμαστε και τι οχι!!!!
Απο το σπίτι μας μαθαίνουμε να βάζουμε και όρια στους ανθρώπους γύρω μας.

Ειναι λοιπόν εξοργιστικά ανόητο, να ακουω ανθρώπους να μου περιγράφουν προσβλητικές καταστάσεις (σχεδον αντικειμενικα ετσι δείχνουν) και σχήμα οξύμωρο ο «θύτης» να απαιτεί απο το «θυμα» να μην το πάρει «στραβά»
Οταν εχεις απέναντι σου εναν άνθρωπο που διαμαρτύρεται πως προσβλήθηκε απο τα λογια σου, ειναι ανόητο ή εγωιστικό να του λες «μα δεν ηταν προσβολή» ή στις χειρότερες περιπτώσεις «δεν σε προσβάλα απλώς ειναι η αποψη μου»
Τέλεια,δημοκρατία εχουμε,που σημαίνει  ελευθερία λόγου σαφέστατα,και ακριβώς εκει έρχεται σε αντίφαση αυτο που ο θύτης ονομάζει «άποψη» αντι για προσβολή. Ειναι αναφαίρετο δικαίωμα μου να προσβληθώ, να σου απαντήσω και τέλος να βάλω όρια σε σένα,που ανοίγεις το στομα σου και δεν ξερεις τι λες,κατ’εμε πάντα.


Συνέταιρο στην αξιοπρέπεια δε μπορούμε να εχουμε,ουτε να ζητάμε συγκατάθεση για να προσβληθούμε!!!!
Ειναι αδύνατον λοιπόν,να παραπονιέσαι οταν κάποιος διαμαρτυρηθεί για προσβολή προς το άτομο του,ακόμη κι αν είσαι συγγενικό πρόσωπο.
Ειναι αστείο να εισαι ένας αγενής εγωιστής που ονομάζεις καθε κρίση,επίκριση και προσβολή απλά «αποψη» και να έχεις απαίτηση να το βλέπει και ο άλλος το ίδιο.

Καθε άνθρωπος,οφείλει στον εαυτό του, τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που ο ίδιος πιστεύει πως του αξίζει.
Όρια το λένε και μάλιστα τα βάζει κάθε ισσοροπημένος άνθρωπος.

J.Iakovidou
Share on Google Plus

0 σχόλια: