02.04.2018: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Η ημέρα αυτή σήμερα αφιερώνεται στο παιδικό βιβλίο. Τα μικρά παιδιά από τη βρεφική μάλιστα ηλικία πρέπει να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν διανοίξουν τους ορίζοντές τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και δημιουργικότητά τους αλλά και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

Ο κόσμος του βιβλίου που ανοίγεται μπροστά τους, ένας κόσμος φαντασίας, με τέρατα, νεράιδες, ξωτικά ή ακόμα και πρόσωπα και άλλους ήρωες, ζωντανεύουν περιστατικά της καθημερινότητας και γεγονότα σπουδαία για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας και ένας νέος κόσμος που αναπτύσσει τους πνευματικούς ορίζοντες του παιδιού.

Όπως αναφέρει και ο Αμος Άλκοτ: "Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος".  Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο κέρδος μπορεί να έχει το παιδί μέσα από την επαφή του με το βιβλίο. Το κείμενο, η εικονογράφηση, τα χρώματα, οι φιγούρες, το μήνυμα του βιβλίου, όλα απηχούν στο μυαλό και στην καρδιά του παιδιού. Γιατί και ο ίδιος ο Ευγένιος Τριβιζας, ο διεθνώς διακεκριμένος Έλληνας παραμυθάς, αναφέρει: "Να τονώσουμε την ελπίδα στα παιδιά, δημιουργώντας οάσεις στις ερήμους της απελπισίας".

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή και σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Γι' αυτό λοιπόν, μικροί κσι μεγάλοι αγαπήστε το παιδικό βιβλίο. Εσείς οι μεγάλοι διαβάστε μαζί με τα μικρά σας; πολλά βιβλία και ανακαλύψτε και εσείς οι ίδιοι πράγματα ή συναισθήματα πιθανότητα ίσως να μη γνωρίζατε. Κάνετε την ανάγνωση του βιβλίου οικογενειακή συνήθεια και απολαύστε μαζί με το παιδί βραδιές ανάγνωσης.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο περιοδικό Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.sansimera.gr
http://www.ibby.org/
http://www.greekibby.gr
http://www.infokids.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: