20.04.2018: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Εργασίας Νέων και Κινεζικής Γλώσσας

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Η έννοια της Εθελοντικής Εργασίας αποκτά το νόημά της μέσα από την εμπράγματες εφαρμογή της. Η παροχή βοήθειας δίχως αντίτιμο αποτελεί και ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό που δύναται και απαιτείται να χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη αυτό που ζούμε. Η εθελοντική εργασία και δη στους νέους τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να προωθήσουν τη δημιουργικότητά τους και ενέργειά τους για κοινωνικές παροχές με κοινωνικό όφελος.

Αμερικανικής εμπνεύσεως παγκόσμια ημέρα, που σύντομα έλαβε διεθνείς διαστάσεις και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Στόχος της είναι να κινητοποιήσει παιδιά και νέους από 5 έως 25 ετών, που προσφέρουν κοινωνικό έργο καθημερινά μέσα από την εθελοντική προσφορά.

Καθιερώθηκε το 1988 από την Youth Service America (YSA) και γιορτάζεται σ’ ένα από τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του Απριλίου (20-22 Απριλίου, το 2018).

Στην Ελλάδα, την οργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει η μ.κ.ο. Ελιξ.

Παράλληλα, η Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας καθιερώθηκε το 2010 από την ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμηθεί η κινεζική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Η 20η Απριλίου επελέγη ως Ημέρα της Κινεζικής Γλώσας (UN Chinese Language Day), επειδή την ημερομηνία αυτή τιμάται στην Κίνα ο Τσανγκ Τζιέ, μία μυθική φιγούρα της χώρας, που έζησε γύρω στο 2650 π.Χ. και θεωρείται ότι ανακάλυψε τα κινέζικα ιδεογράμματα.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός αρχισυνταξίας και συντάκτρια στο περιοδικό Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.gysd.org/
http://www.elix.org.gr/
http://www.un.org/
http://www.sansimera.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: