18.05.2018: 2 Παγκόσμιες Ημέρες

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Όχι μία αλλά δύο παγκόσμιες ημέρες είναι αφιερωμένες για τη σημερινή ημέρα Παρασκευή 18 Μαΐου. Αρχικά, η ημέρα αυτή έχει ανακηρυχθεί ως διεθνή ημέρα Μουσείων και γιορτάζουν όλα τα μουσεία στη χώρα μας με ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες αλλά και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  Παράλληλα, στον τομέα της υγείας η μέρα αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το εμβόλιο κατά του ιού του ΗΙV, που προκαλεί το AIDS. Πρώτον, Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2018) είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το 2018 το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ με σκοπό να αναδείξει τις συλλογές και το έργο του, που συνδέονται άμεσα με το θέμα του φετινού εορτασμού.
Δεύτερον, η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS το 1998 από την οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS» (IAVI) για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της μάστιγας του AIDS.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ομιλίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πανεπιστήμιο Μόργκαν (18 Μαΐου 1997), ο οποίος είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS εντός μιας δεκαετίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το εμβόλιο κατά του AIDS εξακολουθεί να αποτελεί  ζητούμενο.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
https://www.icomoshellenic.gr/
https://www.icomos.org/fr/
http://www.iavi.org/
https://www.sansimera.gr/worldays/months/5?page=4
Share on Google Plus

0 σχόλια: