20.05.2018: Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας και Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η 20η Μαΐου διακρίνεται για τον εορτασμό παγκοσμίως της Μετρολογίας, επιστήμης που ασχολείται με τις μετρήσεις και τα όργανα μέτρησης αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκό την τιμητική της έχει η θάλασσα, που βρέχει από τρεις πλευρές την Ευρώπη, Βόρεια, Νότια και Δυτικά.
Αρχικά,  η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1875 υπογράφτηκε από αντιπροσώπους 17 κρατών η Συνθήκη του Μέτρου. Η συνθήκη αυτή θέτει το πλαίσιο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετρολογίας και των εφαρμογών της στη βιομηχανία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή.
Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.
Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετρολογίας (2016) είναι: «Οι Μετρήσεις σ’ ένα δυναμικό κόσμο».
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ηρώ Μπρότση 
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.worldmetrologyday.org/
https://www.oiml.org/en
http://www.eim.gr
https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/
https://www.sansimera.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: