21.05.2018: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development). Κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Η Unesco πρωτοπορεί στη διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Ο πολιτισμός αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και προάγει το νου, τη σκέψη, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του εκάστοτε λαού και κάνει την ανθρωπότητα να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα άλογα και έλλογα όντα.  Προκρίνεται η διαφορετικότητα, όχι ως στοιχείο λοιδορίας και χλευασμού, αλλά ως στοιχείο της ποικιλότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και σκέψης.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-day-for-cultural-diversity-for-dialogue-and-development/
https://www.sansimera.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: