22.05.208: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Η ημέρα αυτή σήμερα είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα, δηλαδή στην ύπαρξη και επιβίωση πολλών και διαφορετικών έμβιων οργανισμών που είναι απαραίτητα για τη σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία ενός οικοσυστήματος. Αποτελεί, δηλαδή, βασικό και αναπόσπαστο παράγοντα διατήρησης της ισορροπίας σε ένα οικοσύστημα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε να σεβόμαστε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον του δικού μας οικοσυστήματος που ανήκουμε, διαφορετικά η διαταραχή της ισορροπίας επιφέρει αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι και δυσάρεστες για τον ίδιο τον άνθρωπο. Η φύση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μετά από καιρό θα καταφέρει να επαναφέρει τη φυσική της ισορροπία. Οι άνθρωποι, εντούτοις, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές του φυσικού περιβάλλοντος. Δράσε πριν να είναι αργά για όλους.

Ηρώ Μπρότση 
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
https://www.cbd.int/
https://www.sansimera.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: