Πιο φτηνά τα βιβλία γυναικών συγγραφέων από αυτά των ανδρών

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών συγγραφέων αναδεικνύει μία μελέτη καθηγητών του Queens College της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία τα βιβλία που υπογράφουν γυναίκες συγγραφείς τείνουν να πωλούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτά των ανδρών.
Ειδικότερα, η κοινωνιολόγος Ντέινα Γουάινμπεργκ και ο μαθηματικός Άνταμ Κάπελνερ εξέτασαν ένα δείγμα δύο και πλέον εκατομμυρίων βιβλίων, και ανακάλυψαν ότι τα βιβλία γραμμένα από γυναίκες που κυκλοφορούν από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους κοστολογούνται κατά μέσο όρο 45% φθηνότερα από αυτά των ανδρών.
Η διαφορά αυτή αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι κυρίαρχες στη ρομαντική λογοτεχνία, η οποία γενικά κοστολογείται πολύ φθηνότερα από άλλα είδη λογοτεχνίας όπου κυριαρχούν οι άνδρες, όπως το αστυνομικό μυθιστόρημα και τα επιστημονικά βιβλία. Ωστόσο, ακόμα και εντός του ίδιου λογοτεχνικού είδους παρατηρείται μία διαφορά της τάξεως του 9% ανάμεσα στις τιμές των βιβλίων που έχουν γράψει άνδρες και γυναίκες.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι στα βιβλία που έχουν εκδώσει ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι ή οι ίδιοι οι συγγραφείς τους με τη μέθοδο της αυτοέκδοσης, η «ψαλίδα» είναι πολύ μικρότερη, περίπου στο 7%. Δηλαδή, φαίνεται πως οι γυναίκες συγγραφείς κοστολογούν τη δουλειά τους πιο ακριβά απ’ όσο οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι.

Πηγή: https://diastixo.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: