Μάνα

Λέξη ιερή που με δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλη. Πρώτα αυτή και μετά όλες οι υπόλοιπες λέξεις. Και δικαίως!
Τέσσερα γράμματα που κλείνουν μέσα τους όλο το μεγαλείο της πιο αγαπημένης μας ψυχής. Μιας ψυχής που βάζει πάντα τον εαυτό της κάτω από όλους κι απ’ όλα για χάρη των παιδιών της. Το «εγώ» έχει εξαφανιστεί από εκείνη και ζει για τους άλλους. Για όσους αγαπά. Κι η  αγάπη της είναι αγνή, καθαρή κι ανιδιοτελής. Μια αγάπη τόσο δυνατή όπου όλοι συμφωνούν πως κανείς δεν μπορεί ν’ αγαπήσει περισσότερο απ’ ότι μια μάνα τα παιδιά της.
Η μάνα στερείται συνεχώς κάτι που ήθελε πολύ προκειμένου να μη στερηθούν κάτι εκείνα. Προτιμά να μείνει νηστική για να χορτάσουν εκείνα. Να μείνει σπίτι για να μπορούν εκείνα να βγαίνουν και να περνούν όμορφα.
 Έχει μάθει να υποχωρεί και το κάνει χωρίς να γογγύζει. Θέλει τα παιδιά της να προχωρούν μπροστά κι ας μένει εκείνη πίσω. Μένει να τα καμαρώνει. Μπροστά θα βγει μόνο για να βρεθεί απέναντι σε όποιον τα πειράξει. Θα τα υπερασπιστεί και θα γίνει ασπίδα για να τα προστατεύσει.
Θα είναι πάντα εκεί… Είτε τη ζητήσεις, είτε τη διώξεις, είτε την έχεις παραμελήσει. Όσο μακριά ή κοντά σου κι αν βρίσκεται , θα νιώθεις πάντα πως είναι δίπλα σου. Με το νου, τη σκέψη και την καρδιά της.
Ό,τι κι αν της κάνεις, ακόμη κι αν σου θυμώσει, θα το ξεχάσει. Όσο βαριά κι αν υπήρξαν τα λόγια σου θα ξεχαστούν κι αυτά. Κι  αν της ξεφύγει κι εκείνης καμιά βαριά κουβέντα, την ίδια στιγμή που την ξεστομίζει, να ξέρεις πως τη μετανιώνει κιόλας. Τη μετανιώνει γιατί ξέρει πως δε θέλει να σε χάσει. Τρέμει μη σε χάσει…
Ζει κι υπάρχει μόνο για σένα. Από τη μέρα που ήρθες στον κόσμο, ο κόσμος της έγινες εσύ. Όταν ο κόσμος σου είναι χαρούμενος είναι κι ο δικός της κι όταν σε δει λυπημένο «μαυρίζει» κι εκείνη.
Δε τη νοιάζουν τα δώρα. Το καλύτερο δώρο το πήρε όταν σε συνάντησε για πρώτη φορά. Και κάθε φορά που σε βλέπει να χαμογελάς, το ίδιο νιώθει. Ευγνώμων! Θέλει να είσαι υγιής και χαρούμενος και θα έδινε ακόμη και τη ζωή της για να το καταφέρει.
Τα χαρίσματά της είναι τόσα που θα μπορούσα να γράφω ώρες ατέλειωτες και να γεμίζω σελίδες αμέτρητες. Τα συναισθήματα που μια μάνα μπορεί να μας προσφέρει δεν αποτυπώνονται εύκολα σ’ ένα άρθρο. Αποτυπώνονται μέσα μας και τα βιώνει όλο μας το είναι. Είναι τόσο δυνατά που θα έπρεπε να ψάχνουμε τρόπους να τα ανταποδώσουμε σαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για το ότι αναπνέουμε κι υπάρχουμε χάρη σ’ εκείνη.
Να την αγαπάμε τη μάνα. Βαθιά και πιστά, όπως το κάνει εκείνη! Να της δείχνουμε καθημερινά πόσο σημαντική είναι  και να μη ξεχνάμε ποτέ πως «μάνα είναι μόνο μία» . Μία και μοναδική. Η μάνα μας…
George Kal
Share on Google Plus

0 σχόλια: