Σημαντικά tips για την περίοδο των εξετάσεων μαθητών και φοιτητών

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Διανύοντας  ήδη τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις πανελλήνιες ή προαγωγικές εξετάσεις. Για την καλύτερη απόδοση και λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του σώματός τους, χρειάζεται οι ίδιοι αλλά και οι γονείς να ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές. Στόχος αποτελεί η καλύτερη δυνατή απόδοση του παιδιού αλλά και η διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής του υγείας.
Ως προς τους μαθητές:
Χρειάζεται αρχικά να κοιμούνται ικανοποιητικές ώρες (8ωρο), ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να «κατεβάζει στροφές».
Καλό είναι να μη διασπάται η προσοχή τους από αντικείμενα στο χώρο και όσο το δυνατόν από θορύβους του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Επιλέγονται συχνά και μικρά διαλείμματα ανά 25 με 30 λεπτά για να δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να συγκρατεί όλες τις λεπτομέρειες.
Το διάβασμα να γίνεται μεθοδικά, τόσο με τη χρήση σημειώσεων όσο και σχεδιαγραμμάτων προσαρμοσμένα στο προσωπικό στυλ διαβάσματος του κάθε παιδιού.
Καλό είναι να γίνεται αλλαγή της θέσης διαβάσματος και να πραγματοποιούνται και μικρές ασκήσεις χαλάρωσης του στρες (βαθιές αναπνοές).
Σημαντικό είναι να υπάρχει κι ένα καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα διαβάσματος, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να προσαρμοστεί σε αυτό και να αποδίδει.
Βέβαια, το διάβασμα δε συνεπάγεται αποκλεισμός της διασκέδασης. Μια βόλτα στο πάρκο, μια βόλτα με το ποδήλατο, ένας χαλαρός περίπατος συμβάλλουν τα μέγιστα στην αλλαγή του περιβάλλοντος και η επαφή με τη φύση τονώνει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Καλό είναι να υπάρχει το διάστημα αυτό απομάκρυνση από οθόνες και περιορισμός ενασχόλησης με τα Κοινωνικά Δίκτυα για την καλύτερη δυνατή συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος δεν επηρεάζεται από την ακτινοβολία που τον υπερδιεγείρει με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι ώρες ύπνου.
Ένα χαλαρό μπάνιο πριν τον ύπνο, βοηθά να χαλαρώσει και το σώμα έπειτα από μια κουραστική και γεμάτη στρες ημέρα.
Σχετικά με τη διατροφή τους:
Να προτιμάται αρχικά το νερό για απόλυτη ενυδάτωση.
Να επιλέγονται κυρίως τροφές υψηλές περιεκτικά σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία ενισχύουν τη μνήμη.
Να επιλέγονται τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, όπως φρούτα και φυσικοί χυμοί που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και περιέχουν αντιοξειδωτικά που χαρίζουν ενέργεια στον εγκέφαλο.
Το πράσινο τσάι περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.
Για τους μεγαλύτερους μαθητές, 1 κούπα καφέ είναι αρκετή για να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία.
Φυσικά υλικά όπως το μέλι βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης.
Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης για 3 ώρες μετά την κατανάλωσή της. Τip: Ένα μικρό κομματάκι πριν τις εξετάσεις είναι αρκετό για εγρήγορση και ενίσχυση μνήμης, διάθεσης και συγκέντρωσης.
Καλύτερα να αποφεύγονται σνακ, όπως αναψυκτικά, που προκαλούν υπερδιέγερση και νευρικότητα αλλά και τα ενεργειακά ποτά, που σου δίνουν το τεχνητό αίσθημα της εγρήγορσης.
Και το κεφάλαιο γονείς αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για τους μαθητές.
Ως προς τους γονείς:
Καλό είναι να βρίσκονται κοντά στα παιδιά και να τα στηρίζουν ηθικά και πνευματικά.
Να τους δίνουν χώρο να οργανώσουν το πλάνο διαβάσματος και να λειτουργούν ως «ξυπνητήρια αφύπνισης» κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.
Και το σημαντικότερο ίσως όλων να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους και να τα στηρίζουν ψυχολογικά, δίχως να τα στρεσάρουν για την απόδοση και το αποτέλεσμα. Είναι μια δοκιμασία την οποία καλείται να περάσει το παιδί και μέσα από αυτή θα πρέπει να κατακτήσει γνώσεις αλλά και δεξιότητες, όπως τη διαχείριση του χρόνου, την οργάνωση της μελέτης και τη διαχείριση του άγχους. Αποτελούν σημαντικές δεξιότητες που θα τους ακολουθούν και στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Συνεπώς, είναι και μια ατομική πορεία μέσα από την οποία κάθε έφηβος μπορεί να ανακαλύψει στοιχεία για το χαρακτήρα του.
Ολοκληρώνοντας, η διαδικασία των εξετάσεων σίγουρα ενέχει το χαρακτηριστικό του στρες που επιφορτίζει τον εξεταζόμενο. Ωστόσο, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου, των μελών της οικογένειας αλλά και των εκπαιδευτικών να του δείξουν τον τρόπο να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με απώτερο σκοπό την επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο και επίπεδο απόδοσης βαθμολογίας.
Συνιστώ ψυχραιμία, ηρεμία, οργάνωση της μελέτης, συχνά διαλείμματα και στήριξη του παιδιού, και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Άλλωστε είναι κι αυτό μια δοκιμασία, που κι εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε περάσει κι έχουμε υποστεί.
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έχουν μπροστά τους μεγάλο αγώνα αλλά και των μικρότερων μαθητών. Καλή επιτυχία και Καλά Αποτελέσματα.

Ηρώ Μπρότση
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr

Πηγή εικόνας: nutrischool.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: