21.06.2018: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και στη Λάρισα

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Βρισκόμαστε στα τέλη του Ιουνίου και την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου, ίση μέρα και ίση νύχτα τον Ιούνιο, εορτάζεται Ευρωπαϊκώς και η Ημέρα της Μουσικής. Αποτελεί μια από τις Τέχνες που συντροφεύει την πορεία του ανθρώπου από καταβολής κόσμου και τον συντροφεύει σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς του.
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, για 4 μέρες από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου του 2018, η μελωδικότερη γιορτή του καλοκαιριού δίνει το σύνθημα και μας καλεί να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας για τη μουσική, με αφορμή τη 19η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
55 πόλεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας συντονίζονται ώστε να ηχήσει μια κοινή μελωδία που θα ενώσει μουσικά ανθρώπους, γενιές, κουλτούρες και παραδόσεις σε όλη τη χώρα.
Περισσότερες από 320 εκδηλώσεις και συναυλίες και συνολικά 492 σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από επώνυμους, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που και φέτος είναι αφιερωμένη στην  καλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας.
Από τη Λευκάδα ως τη Νίσυρο και από τη Δημητσάνα ως την Αλεξανδρούπολη, το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με νέες πόλεις που εντάχθηκαν στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. 
Ανάμεσά τους και η πόλη της Λάρισας, η οποία συμμετέχει στην γιορτή για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηνειού 2018, που διοργανώνει ο Δήμος Λάρισας και «η Πόλη που Μαθαίνει». Ραντεβού, λοιπόν, στο Ποτάμι της πόλης μας για εξαιρετικές δράσεις αλλά και πολλή μουσική.

Ηρώ Μπρότση 
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.europeanmusicday.gr
http://www.europeanmusicday.eu/
https://www.sansimera.gr/

Πηγές εικόνων: http://www.europeanmusicday.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: