23.06.2018: Ολυμπιακή Ημέρα Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Γράφει η Ηρώ Μπρότση

Και μόνο στο άκουσμα της φράσης Ολυμπιακής Ημέρας, το μυαλό μας γυρίζει γύρω από τις έννοιες Ολυμπιακοί Αγώνες και τα ιδεώδη αθλητισμός, ευ ζην, ευγενής άμιλλα, πνεύμα συνεργασίας, συναγωνισμός και υγιής άθληση, καθώς και η Ολυμπία και η Αρχαία Ελλάδα.  Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στην οργάνωση και τέλεση των αρχαίων αλλά και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αναβιώνοντας τα ολυμπιακά ιδεώδη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Το 1946 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, άρχισε να εορτάζει την επέτειο της έναρξης των Αγώνων στις 6 Απριλίου, έχοντας μάλιστα κάνει πρόταση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ημερομηνία αυτή αποτελέσει κοινό εορτασμό.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ορίσει ως «Ολυμπιακή Ημέρα» την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Η ΕΟΕ και όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανά τον κόσμο, ακολουθώντας την απόφαση της ΔΟΕ, εορτάζουν την «Ολυμπιακή Ημέρα» στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αρχαία Ολυμπία, θα γίνει ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας, από την Πέμπτη 21 έως και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018.
Στην Αθήνα, ο εορτασμός θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Πέμπτη 21 Ιουνίου, με εκδήλωση που έχει θέμα: Μια Θάλασσα Μεγάλη. Περιβάλλον – Αθλητισμός – Εθελοντισμός. Την Παρασκευή 22 Ιουνίου ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει το 1ο «Olympic Day Run», που διοργανώνει το Ολυμπιακό Μουσείο σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και άλλους φορείς. Ακολουθώντας τους ρυθμούς του ''Move, Learn, Discover'', του συνθήματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων να συμμετέχουν στον εορτασμό της ημέρας. Τέλος, το Σάββατο 23 Ιουνίου, ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας συνεχίζεται στην Αρχαία Ολυμπία, με εικαστική έκθεση με θέμα: Αρχαία Ολυμπία, Ψυχή, Σώμα και Πνεύμα αλλά και με τη διοργάνωση του 3ου Βικέλειου Δρόμου.
Ηρώ Μπρότση 
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές:
http://www.hoc.gr/
https://www.olympic.org/ioc
https://www.sansimera.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: