"Γίνομαι οι λέξεις των ηρώων μου"Μαίρη Τσιλη

Η Μαίρη Τσίλη είναι ασυμβίβαστη.Δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια ούτε ως συγγραφέας,ούτε ως άνθρωπος.Σπούδασε νομική αλλά δεν την κέρδισε.Τα τελευταία χρόνια γράφει  και αδειάζει τη ψυχή της.Η Μαίρη Τσίλη λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου" ερωτευμένες πόρνες"μίλησε στο statusvoice.gr και στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; 

  -Η ανάγκη να καταγράψω σκέψεις, συναισθήματα μου και προσωπικές μου ιστορίες που δημιούργησαν μέσα μου όλα αυτά.

Οι ήρωες σας είναι καθημερινοί άνθρωποι.παρατηρειτε κινήσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω σας; 

  -Ναι. Ασυναίσθητα και σε ανύποπτη στιγμή ακόμα και για μένα την ίδια το κάνω. Είναι σαν μια αυτόματη διαδικασία ενσυναίσθησης.

Οι ήρωες σας βιώνουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα.Η επικοινωνία με τους ήρωες σας είναι αποτέλεσμα της συγγραφικής σας απλότητας; 

  -Θα το πω κάπως αλλιώς. Η συγγραφικη μου απλότητα πηγάζει από το ότι μπαίνω στην θέση του κάθε ήρωα μου. Και το "μαγικό" είναι ότι επικοινωνώ μαζί τους γιατί κάποια εσωτερικά τους προβλήματα είναι και δικά μου προβλήματα. Γίνονται η αφορμή μου για να γράψω για εκείνους και γίνομαι οι λέξεις τους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται σήμερα; 

  -Οι ανθρώπινες σχέσεις πάντα δοκιμάζονταν. Και αυτό είναι λογικό γιατί από την μία εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τέλεια πλάσματα ούτε στατικές υπάρξεις. Έχουμε σώμα και ψυχή και νου που στροφάρει ανάλογα με τις συνθήκες. Και από την άλλη πλευρά και η ζωή είναι ρευστή και όχι κάτι προκαθορισμένο με γνωστή διάρκεια, αρχή, μέση και τέλος.

Στη ζωή είναι καλύτερα να γνωρίζεις τι θα συμβεί ή η άγνοια είναι καλύτερα;

  -Η ίδια η ζωή ξέρει καλύτερα για το τι πρέπει να γνωρίσουμε και για το τι θα πρέπει να αγνοούμε. Είναι προβλέψιμη και τόσο απρόβλεπτη μαζί. Πχ όλοι ξέρουμε ότι κάποτε θα πεθάνουμε αλλά δεν ξέρουμε πότε και πως. Όπως επίσης ότι θα ερωτευτούμε, θα εκτοξευθούμε στον γαλαξία και θα πληγωθούμε και θα πληγώσουμε κιόλας. Μα δεν ξέρουμε με ποιον και γιατί. Από προσωπικές εμπειρίες έμαθα να ζω στο μεταίχμιο γνώσης και άγνοιας ζωής.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλουν να πάρουν οι αναγνώστες σας μέσα από τα βιβλία σας; 

  -Να μην φοβόμαστε να αγγίζουμε τις πληγές μας και να μιλάμε για αυτές. Να μην ντρεπόμαστε για το γέλιο ή το δάκρυ μας. Να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε. Να ερωτευόμαστε και να το λέμε. Να ζούμε έτσι όπως θέλουμε.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που είναι πολύ αυτοβιογραφικό; 

  -Σε όλα τα βιβλία μου υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία μου και μάλιστα κάποια από αυτά τα έχω σκορπίσει μέσα σε διάφορους ήρωες μου. Πιο πολύ όμως είναι το Μυστικό κοχύλι που είναι αυτοβιογραφική ποίηση και το καινούργιο μου βιβλίο, οι Ερωτευμένες πόρνες.

Υπάρχει κάποιος ήρωας που αγαπάτε περισσότερο;Αν ναι γιατί; 

  -Αγαπώ πολύ την Υακίνθη από τις Ερωτευμένες πόρνες γιατί είναι μια γυναίκα που τόλμησε να μπει σε έναν ιδιαίτερο και ίσως αλλιώτικο για κάποιους κόσμο. Αφέθηκε, ένιωσε, έδωσε, πήρε και ύστερα με το χέρι στην καρδιά έγραψε για όλα αυτά.Ποια είναι η καθημερινότητά σας; 

  -Το σπίτι μου και η οικογένεια μου. Η μαγειρική μου. Οι διαδρομές με το μηχανάκι μου. Οι μουσικές μου, τα ταξίδια και οι άμυνες του μυαλού και της ψυχής μου και βέβαια η γραφή μου.

Το μότο σας για τη ζωή!

  -Να ζεις σκηνοθετώντας τις αναμνήσεις σου και να φλερτάρεις με το παρόν σου.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

0 σχόλια: