«Ευχής...Έργο» από την Μαρία Γκούσια Ριζου

Αυθεντική και μοναδική η Μαρια Γκουσια Ριζου , αναζητα την ομορφιά χωρίς ευτυχώς, όπως λέει ο Αλαίν ντε Μποτόν, να την υπνωτίζει το προφανές. Υποκλίνεται στην ειλικρίνεια κι ας πονάει..και εύχεται για όλους εμας..για εμας με το «Ευχής...Έργο»
Η συγγραφέας μίλησε με τη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου στο statusvoice.gr

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Ευχής...Έργο»; Ποια η αφορμή της συγγραφής σας;

Η συγγραφή και η ελεύθερη σκέψη είναι ευλογημένο πάθος. Είναι αυτοκαθορισμός και προσωπική αναζήτηση για γόνιμους συλλογισμούς. Γράφω γιατί είναι ένας τρόπος ωρίμανσης, απόλαυσης και απόδοσης νοήματος στα μικρά και μεγάλα της ζωής μου. Κάθε πρόσωπο, ήχος, εικόνα, κάθε παρατήρηση και λεπτομέρεια γίνεται αναζωογονητική αφορμή για γραφή. Το “Ευχής …Έργο” προέκυψε ως αντίσταση στο τετριμμένο και μονοσήμαντο τρόπο επικοινωνίας σε σημαντικές περιστάσεις της κοινωνικής μας αλληλεπίδρασης. Οι γενικόλογες αναφορές και οι φτωχές λέξεις δεν μπορούν να αποδώσουν συναισθήματα και ιδέες σε βάθος, όπως δικαιωματικά τους αξίζει. Ευαισθησία, εκτίμηση, χαρά ή λύπη, παγιδεύονται, ισοπεδώνονται μέσα στη σκοτεινή “κανονικότητα” και χάνουν την αυθεντική έκφραση της χειροπιαστής πραγματικότητας. Αυτή ήταν η αφορμή για τις δικές μου ιδιαίτερες ευχές, ώστε να αναδείξουν ανά περίπτωση, την ουσία του μηνύματος.

«Ευχής …Έργο». Περί τίνος πρόκειται;

Το “Ευχής... Έργο” είναι ένα χρηστικό και καλαίσθητο βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει 200 πρωτότυπες ταξινομημένες ευχές για περιστάσεις όπως ο γάμος, η γέννηση, η  βάπτιση, ο έρωτας, οι γιορτές, τα γενέθλια, οι επιτυχίες και ο αποχωρισμός. Μας βγάζει από τη δύσκολη θέση όταν έρθει η ώρα να γράψουμε μια ευχή και ταυτόχρονα εμπλουτίζει την ποικιλία των δώρων μας σε φίλους και συνεργάτες. Μιλά γλώσσα τρυφερή, καλοδουλεμένη, απελευθερωμένη σχημάτων. Ο νους αναπηδά και χαρίζει το διαφορετικό, σαν να κοιτάς από φρεσκοκαθαρισμένο τζάμι ενός φεγγίτη.

Γιατί ευχόμαστε;

Ευχόμαστε για να αποσοβήσουμε ενδόμυχα τις δυσάρεστες πιθανότητες. Από τη πρώτη μας επαφή με τη ζωή γνέθουμε ευχές για να συνοδεύσουν αγαπημένους μ’ ένα πέπλο θετικής ενέργειας και καλοτυχίας. Οι ευχές, ως σημείο αναφοράς, δημιουργούν ατμόσφαιρα, -σαν το “Συννεφάκι” του Καρκαβίτσα- που σ’ ακολουθούν παντού. Θυμηθείτε τις ευχές των γονέων, των δασκάλων, των ανθρώπων που σημαίνουν κάτι το ξεχωριστό για όλους μας. Αν τις έχουμε γραμμένες, τις κρατάμε ως φυλαχτά και νιώθουμε να μας κατακλύζει η τρυφερότητα και η αγάπη όποτε τις θυμηθούμε ή τις ξαναδιαβάσουμε.

Τι είναι η ευχή; Ποια η σημασία της στον άνθρωπο;

Η ευχή είναι συμπυκνωμένη σοφία. Αποτελεί ένα είδος ενόρασης και προτροπής για το καλύτερο. Είναι σκέψη απαλλαγμένη από ελαφρότητες και περιττές κουβέντες. Οι ευχές σκιαγραφούν νέους ορίζοντες και γίνονται εφαλτήριο για προσωπικές κατακτήσεις. Υποδηλώνουν σκεπτόμενους και ευγενείς ανθρώπους που επιθυμούν το καλύτερο για τους άλλους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γραπτές ευχές κάνουν τη διαφορά στις κοινωνικές μας επαφές.Η ζωή έχει δυσκολίες . Μπορούμε να τις νικήσουμε;

Οι δυσκολίες είναι προκλήσεις για να τις ξεπεράσουμε δίνοντας εσωτερική μάχη. Όλοι διαθέτουμε τα δομικά υλικά που απαιτούνται για να χτίσουμε πάντα κάτι καινούριο και θετικό. Ασφαλώς και μπορούμε να βγούμε νικητές, αλλά όχι με την στενή έννοια. Δίνοντας καθημερινά αγώνα για να ξεπεράσω τα δύσκολα, παρατηρώ ότι όχι μόνο βγαίνω πιο δυνατή, αλλά και πιο αισιόδοξη, γιατί μέσα από τη διαδικασία μαθαίνω  καλύτερα τον εαυτό μου και τους άλλους.

Ποια είναι η αγαπημένη σας έκφραση;

Τα πάντα είναι δυνατά. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δούλεψε για τις λύσεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;

Η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Okuribito  με τίτλο “Αναχωρήσεις”. Ένα αριστούργημα που μελετά με ευφάνταστο σενάριο, ποιητική ματιά και άριστη σκηνοθεσία τα ταφικά έθιμα και τη σημασία τους.

Ποια είναι η καθημερινότητα σας;

Η καθημερινότητά μου είναι επίπονη, αλλά ευτυχώς διαθέτω τα απαραίτητα συστατικά για να συνεχίσω: άριστη διαχείριση του χρόνου, στρατηγικό σχεδιασμό, ενθουσιασμό, επιμονή, θετική σκέψη, αποτελεσματικότητα, ευελιξία, σκληρή δουλειά. Ο μαραθώνιος ξεκινά στις 6 το πρωί και σταματά στις 11 το βράδυ χωρίς διακοπή. Εννοείται ότι δουλεύω και τα Σαββατοκύριακα. Μακρύς ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των προσωπικών επιλογών. Καθημερινό μαγείρεμα, δουλειές του σπιτιού, φροντίδα οικογένειας (τρεις άντρες στο σπίτι), φροντίδα ηλικιωμένων γονέων, μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, προετοιμασία νέων projects, κοινωνικές επαφές,κ.α. 

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Ακολουθώ την Ιαπωνική φιλοσοφία Kaizen που μιλά για τη διαρκή προσωπική βελτίωση κι έτσι κάθε μέρα κρύβει για μένα έναν 12ωρο αυτοτελή αγώνα, με όνειρα και σχέδια παντός τύπου. Το προσεχές μέλλον περιλαμβάνει μεγαλύτερες δόσεις πανεπιστημιακών μαθημάτων, ανάγνωση -συγγραφή και ελπίζω, νέες εκδόσεις.

Με ποιο τραγούδι θα ντύνατε το βιβλίο σας;

Ακούω ροκ μουσική από το πρωί έως το βράδυ. Πολλά τα αγαπημένα κομμάτια, αλλά για τη διαφορετικότητα του περιεχομένου του “Ευχής ...Έργο” θα διάλεγα το “Angels in Heaven - Chris Rodrigues & the Spoon Lady”.

Τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν ομάδες βιβλιόφιλων. Συμμετέχετε; Βοηθούν τους συγγραφείς;

Παρακολουθώ τα κοινωνικά δίκτυα και συμμετέχω σε αρκετές ομάδες βιβλιόφιλων, αλλά πιστεύω ότι η χρησιμότητά τους για την βιβλιοπαραγωγή είναι περιορισμένη για τα δεδομένα μου. Αν παρατηρήσετε, λείπει από τις ομάδες η φρεσκάδα και η σπιρτάδα που θα έπρεπε να έχουν. Ας πούμε, η τετριμμένη πλέον ερώτηση “Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία ή ποιο σας άρεσε περισσότερο” δεν προσφέρουν τίποτε στους αναγνώστες. Εκτός κι αν υπάρχει μια κάποια αιτιολόγηση. Αυτό ναι, αλλά, δεν το βλέπω. Θα προτιμούσα για παράδειγμα, να υπάρχουν θέματα και ερωτήσεις όπως, “σε τι σας βοήθησε ένα βιβλίο με τις ιδέες του ώστε να βελτιώσετε τη ζωή σας”. Αυτό θα προτιμούσα να διαβάζω. Όπως και να έχει, οι ομάδες που έχουν ως επίκεντρο το βιβλίο και η αυξητική προοδευτική τους συχνότητα, είναι ένα σκαμπίλι στη ρηχότητα και την επανάπαυση. Ελπίζω να υποστηρίζουν πάντα το ποιοτικό περιεχόμενο και να αφυπνίζουν συνειδήσεις.

Μια ευχή για τους αναγνώστες του statusvoice.gr

Η ζωή μοιάζει με αίθουσα χορού. Δεν γίνεται να ξέρεις  εξ’ αρχής όλα τα βήματα. Μπορείς όμως να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις το ρυθμό, όπως τον αισθάνεσαι. Σας εύχομαι να έχετε δίπλα σας φωτισμένους δασκάλους και αξιόλογα παραδείγματα για να βρείτε πιο εύκολα την προσωπική σας διαδρομή και το στυλ ζωής που σας ταιριάζει.

Κυρία Ευαγγέλου Παπαθανασίου, σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

0 σχόλια: