"Είμαι ταγμένη στην πλευρά του φωτός"Ευαγγελία Ευσταθίου


Η Ευαγγελία Ευσταθίου είναι μια συγγραφέας που με εκπληκτική  άνεση καταφέρνει να εισέρχεται στη ζωή των ηρώων που πλαισιώνουν τις ιστορίες της.

Το συναίσθημα που εκπέμπει είναι ριζωμένο στην ανθρώπινη ψυχή. Είναι εφευρετική,με αλήθεια και θάρρος στη γραφή.Μίλησε στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου και στο statusvoice.gr λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου της στη Λάρισα.


Αορατο νήμα» Λίγα λόγια για το βιβλίο σας

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει  την περιπέτεια  με το αισθηματικό στοιχείο. Ο κεντρικός ήρωας, ο Στεφάν Ντομπρίν επιστρέφει κυριολεκτικά από τις στάχτες του προκειμένου να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του αδερφού του από κύκλους συνομωσίας που έχουν στόχο την παγκόσμια εξουσία. Στην πορεία, μια ανατροπή τον αναγκάζει να συμμαχήσει με μια γυναίκα, η οποία μέρα με τη μέρα παρεισφρέει στις ισχυρές του άμυνες. Ο κύκλος του πρέπει να κλείσει όμως ανεξάρτητα από τις ρωγμές στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή του. Καθώς παλεύει ταυτόχρονα με το μετατραυματικό στρες και τους δαίμονες του παρελθόντος, το έργο του γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν οι αντίπαλοί του επιστρατεύουν το πιο ανίκητο όπλο από όλα…

 Ποιοι συγγραφείς, βιβλία και ήρωες σας επηρέασαν;

Με έχουν επηρεάσει οι αδερφές Μπροντέ από συγγραφείς, βιβλία αδυνατώ να ξεχωρίσω γιατί πάντα κάθε βιβλίο μου δίνει κάτι, ενώ από ήρωες εμβληματικοί είναι για μένα ο Χίθκλιφ και το Φάντασμα της Όπερας. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες ήρωες, που άλλος λίγος άλλος πολύ, έχουν επηρεάσει την έμπνευσή μου κατά καιρούς, αλλά ιδιαιτέρως ξεχωριστοί παραμένουν αυτοί που προανέφερα.
  Πείτε μας για την πρώτη σας συγγραφική εμπειρία,, ποια ήταν η πρώτη σας ιδέα, η έμπνευσή σας, πώς την αποτυπώσετε στο χαρτί; 

Ήμουν δώδεκα χρονών θυμάμαι και είχα δανειστεί από τη σχολική βιβλιοθήκη το βιβλίο Πρίγκιψ και Φτωχός. Καθώς το διάβαζα, ένιωσα την ανάγκη να παρέμβω στην εξέλιξη της ιστορίας και αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, αποφάσισα να γράψω τη δική μου ιστορία, το πρώτο μου μικρό παραμύθι. Ήταν μια ιστορία με λυκάνθρωπους και νεράιδες. Την αποτύπωσα στο χαρτί με ένα απλό μολύβι και όταν τελείωσα ήμουν κατενθουσιασμένη με το δημιούργημά μου.

Πώς αισθανθήκατε όταν πιάσατε στα χέρια σας το πρώτο σας βιβλίο τυπωμένο;

Ένιωσα σαν να κρατούσα στα χέρια το πρώτο μου παιδί. Ήταν ασύλληπτη η αίσθηση. Σαν να είχε μετουσιωθεί ολάκερη η ψυχή μου σε χαρτί και σελίδες. Κοιμήθηκα με το βιβλίο αγκαλιά εκείνο το βράδυ και για μέρες τριγυρνούσα σαν ονειροπαρμένη. Έρωτας με την πρώτη ματιά.

Ένα βιβλίο που προτείνετε και γιατί;

Προτείνω ανεπιφύλακτα την Παναγιά της Θάλασσας του Ιδελφόνσο Φαλκόνες, για το ιστορικό υπόβαθρο, την άρτια μετάφραση, την αφηγηματική δεινότητα, την καθηλωτική ροή και τα ποικίλα συναισθήματα που γεννιούνται σελίδα με τη σελίδα.

Οι άντρες ήρωες σας εχουν έναν χαρακτήρα παλιάς κοπής που πάντα  γοητεύει. Αντίστοιχα, οι γυναίκες ηρωίδες είναι έξυπνες και δίνουν για την αγάπη και τη ζωή τους.Στο αόρατο νήμα»ο ήρωας είναι ένα κακό παιδί.Πως τον επιλέξατε για πρωταγωνιστή;

Ο ήρωας στο Αόρατο Νήμα, ο Στεφάν Ντομπρίν, είναι στην ουσία παιδί της καλύτερής μου φίλης, Έλενας Φωτίου. Ήθελε έναν κακό και προσπάθησα να της τον δώσω. Όσοι διάβασαν το βιβλίο μέχρι στιγμής ξέρουν πως εντελώς κακό δεν κατάφερα να τον κάνω, αφού οι δύσκολες και σκοτεινές πλευρές του χαρακτήρα του είναι απολύτως δικαιολογημένες. Ίσως ένας αληθινός Στεφάν Ντομπρίν να είχε μετατραπεί σε αληθινό τέρας αν είχε περάσει όσα πέρασε ο μυθιστορηματικός κλώνος του.

Οι ήρωες σας εκφράζουν  σχέσεις οικειότητας, αγάπης ή απεικονίζουν  πρότυπα ανθρώπων στη ζωή σας;

Μοναδικό πρότυπο για μένα είναι η αγάπη από μόνη της. Θεωρώ πως είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που μπορεί να νικήσει τη φθορά του χρόνου και την τριβή της καθημερινότητας αν είναι αληθινή. Έχω συγκεκριμένες ιδέες στο μυαλό μου για τις σχέσεις των ανθρώπων, πραγματικές και ιδεατές. Σε ένα μυθιστόρημα οι σχέσεις αυτές πλάθονται και αναπλάθονται συνεχώς αναλόγως με τις καταστάσεις που διαδραματίζονται. Σε γενικές γραμμές πάντως, είμαι ταγμένη στην πλευρά του φωτός και της ελπίδας και νομίζω πως αυτό φαίνεται.

Εχετε ιδιαίτερη σχέση με το αναγνωστικό κοινό,σας ακολουθει,τι σας εχει δώσει αυτή η σχέση;

Έχω μια σχέση αληθινής αγάπης, εκτίμησης, ακόμη και φιλίας σε πολλές περιπτώσεις. Δεν μου αρέσει να αγνοώ τα μηνύματα των αναγνωστών και πάντα δίνω βάση στις απόψεις τους είτε θετικές είτε αρνητικές. Μου αρέσει να συνομιλώ μαζί τους και να αστειεύομαι. Οι ευχές τους και η καλή τους προαίρεση μού δίνει πάντα δύναμη να συνεχίζω. Νιώθω να είμαι ανάμεσά του προσδοκώντας σαν μικρό παιδί μια αγκαλιά, ένα χάδι, λίγες τρυφερές κουβέντες και φυσικά δεν έχω πρόβλημα αν καμιά φορά μου τραβούν το αυτί.

Είστε δασκάλα.Οι μικροί μαθητές σας το σας ρωτάνε;Οι γονείς τους σας διαβάζουν τι σας λενε για τα βιβλία σας;

Οι μικροί μου μαθητές με ρωτάνε και θέλουν να μάθουν πώς λειτουργώ ως συγγραφέας. Θέλουν να φωτίσουν αυτή μου την πλευρά και με χαρά τους λύνω τις απορίες τους. Οι γονείς των μαθητών μου σε ένα μεγάλο ποσοστό με διαβάζουν και διαχωρίζουν πλήρως τις δύο μου ιδιότητες ξέροντας πολύ καλά πως ως συγγραφέας ίσως περιγράψω καταστάσεις που ως δασκάλα δεν θα ανέφερα καν στα παιδιά. Τους ευγνωμονώ γι’ αυτό…

Πείτε μας τρεις λέξεις που σας προσδιορίζουν ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα…

Παρορμητισμός, ευαισθησία, δικαιοσύνη

Κρίση και πολιτισμός στην Ελλάδα, μπορούν να συνυπάρξουν;

Ο πολιτισμός μπορεί να πληγεί από την κρίση, αλλά δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Αν θέλετε, ο πολιτισμός κυλάει στον γενετικό κώδικα των Ελλήνων και θα βρίσκει πάντα τρόπους για να σκορπά το φως του.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πληθώρα βιβλίων και εκδοτικών οίκων. Ποια είναι η γνώμη σας;

Πάντα ήμουν υπέρ των ευκαιριών. Πάντα μου άρεσε ο πλουραλισμός ώστε να μπορώ να επιλέγω. Και πάντα επικροτώ τον ανοιχτό δρόμο για νέους δημιουργούς που μπορεί μια μέρα να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν. Φυσικά, γνωρίζω ότι η πληθώρα εκδόσεων έχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό ως  στόχο το κέρδος, αλλά ακόμη κι έτσι, η ποικιλία λειτουργεί προς όφελος του αναγνώστη.

Μια ευχή για το μέλλον;

Θα τη δώσω με τον χαρακτηριστικό λυρικό μου τρόπο:
Να σκορπιστούν τα σύννεφα και να βασιλέψουν οι ηλιαχτίδες ξανά για να επιστρέψουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων.
Ευχαριστώ θερμά για τις υπέροχες ερωτήσεις.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

0 σχόλια: