"Το βιβλίο θα απασχολήσει περισσότερο τους φίλους των παιδιών μου παρά την ίδια την γενιά την δική μου"Κώστας Μπέζας

Ο Κώστας Μπεζας εκτός από ένας αθλητικός συντάκτης είναι πραγματικά μια συγγραφική προσωπικότητα από τις λιγες εκείνες  που σημαδεύουν τους αναγνώστες και λένε ναι.. επιτέλους διάβασα κάτι διαφορετικό.Με το βιβλίο του"οι μαγικοί αριθμοί του ποδοσφαίρου"αποδεικνύεται ότι τελικά το ποδόσφαιρο πριμοδοτεί σταθερά το απροσδόκητο και λειτουργεί υπέρ των αδύναμων ομάδων και εναντίον των δυνατών.

Ξεκίνησε να γράφει για να ξεφύγει από το άγχος της καθημερινότητας, γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι η συγγραφή την αυτοβελτίωνε, τής χάριζε τη δύναµη της δηµιουργίας και την ευκαιρία να ονειρεύεται και να περνά τα δικά της µηνύµατα, µέσα από τους ήρωές της.
Το βιβλίο εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2014 στο ITUNES και στις 16 Μαρτίου του ίδιου χρόνου τοποθετήθηκε στα καταστήματα  PUBLIC . Έγινε best seller σε λίγου μήνες. Πέρασε εβδομάδα που πούλησε 137 βιβλία. Εκδόθηκε στα αγγλικά στο ITUNES, ώστε να μπορεί να διαβαστεί από την ποδοσφαιρική κοινότητα
Διαβάζεται από προπονητές, αλλά εκείνοι δεν επιθυμούν να παραδέχονται δημόσια ότι το συμβουλεύονται. Το ίδιο κάνουν και οι αναγνώστες που προβλέπουν εκπλήξεις στους φίλους τους επικαλούμενοι δική τους μεθοδολογία ενώ έχουν διαβάσει το βιβλίο. Το βιβλίο ταξιδεύει από στόμα σε στόμα σχεδόν μυστικά. Είναι long seller στα Public. Μετά από 4 χρόνια δεν σταματάει να διαβάζεται να απασχολεί και να διχάζει.  Η θεωρία του βιβλίου είναι σχεδόν κομμένη από τα ΜΜΕ. Αν φιλοξενηθεί αυτόματα θα ακυρωθούν ανούσιες συζητήσεις μετά εορτής και τυπικές προαναγγελίες που επισημαίνουν το αυτονόητο το οποίο όμως δεν βασιλεύει στο ποδόσφαιρο.

Οι μαγικοί αριθμοί του ποδοσφαίρου είναι ένα βιβλίο έκπληξη. Στο βιβλίο σας υποστηρίζετε ότι το ποδόσφαιρο προβλέπεται με τα μαθηματικά.Ετσι δεν είναι;

Προβλέπεται και εξηγείται  ταυτόχρονα. Μας είναι πολύτιμα και τα δύο, το ένα εξαρτάται από το άλλο. Αν προβλέπεις μπορείς να εξηγείς και αν εξηγείς τότε μπορείς και να προβλέπεις .

Ποια είναι η απρόσμενη σχέση μαθηματικών και ποδοσφαίρου;

Όταν μετατρέπουμε κάτι, σε αριθμούς και μαθηματικά τότε ακόμη και αν αρχικά υπακούει σε απροσδιόριστους νόμους τυχαιότητας, με την μετατροπή αρχίζει να υπακούει στον βαθμό που επιτρέπει η πολυπλοκότητα του παιχνιδιού στους νόμους των μαθηματικών.

Πώς ξεκινήσατε την έρευνα αυτή;

Σαν αθλητικός συντάκτης, απεσταλμένος το 2004 στο EURO της Πορτογαλίας, άκουγα τους ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ να επιμένουν ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να ανακαλύψει έναν  σταθερό τρόπο να προβλέπει το απρόβλεπτο.

Είστε ένας αθλητικός συντάκτης πως συνδυάσετε τα μαθηματικά με το ποδόσφαιρο;

Από την ανάγκη. Η ανάγκη στα μέσα ενημέρωσης, η ανάγκη να γίνω δημιουργικός χωρίς καμία πρώτη ύλη και βοήθεια, η ανάγκη να διατυπώσω κάτι για το οποίο υπάρχει επίσης ανάγκη. Η ανάγκη είναι η μητέρα της εξέλιξης και της προόδου.

Έχετε ιδιαίτερες μαθηματικές γνώσεις;

Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών. Έψαξα και βρήκα τα μαθηματικά που μπορεί ο μέσος αναγνώστης και φίλος του ποδοσφαίρου να κατανοήσει. Διότι αν δεν είναι απλά αυτά που θα κληθεί να κατανοήσει τότε η πρόσκληση αυτή έχει αποτύχει από το ξεκίνημα της.

Ακολουθία Φιμπονάτσι,ο νόμος του Μπενφορντ,Εξηγειστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας και τη μελέτη σας. 

Είναι απλό και σύνθετο μαζί. Ο νόμος του Μπένφορντ μας λέει πως όταν εξετάζουμε τράπεζες αριθμητικών δεδομένων, δηλαδή πληθυσμούς χωρών, εκτάσεις, αριθμούς επιταγών, οτιδήποτε, ορισμένοι αριθμοί παρουσιάζονται ως δια μαγείας με μεγαλύτερη συχνότητα από άλλους αριθμούς. Δεν βρίσκουμε δηλαδή το 1 το ίδιο με το 2 το ίδιο με το 3 κ.λ.π. Η ακολουθία Φιμπονάτσι μας ...βγάζει στην χρυσή τομή στον αριθμό 1,61. Ακολουθίες Φιμπονάτσι χρησιμοποιούμε όταν αριθμοποιούμε το ποδόσφαιρο. Κοιτάξτε όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο το αριθμοποιούν. Απλά οι προπονητές το αριθμοποιούν με άλλα αριθμητικά στοιχεία όπως τα χιλιόμετρα της ομάδας ή των αντιπάλων με τις πάσες τους με τις επιθετικές και τελικές προσπάθειες. Το βιβλίο αριθμοποιεί την φόρμα των ομάδων διότι είναι ένα στοιχείο με το οποίο δεν σκέφθηκε ποτέ κανείς να αριθμοποιήσει.

Προβλέπεται λοιπόν το ποδόσφαιρο;

Δεν προβλέπεται ποτέ έτσι όπως εμείς θέλουμε. Προβλέπεται έτσι όπως μόνο γίνεται. Δεν προβλέπεται ο σεισμός και ο καιρός. Όμως και τα δύο αυτά έχουν τις επιστήμες τους έχουν την έρευνα τους. Δεν μας αρκεί η πρόβλεψη της μετεωρολογίας δεν  μας είναι όμως αδιάφορη η συνεισφορά της.
Έχετε λοιπόν ανακαλύψει ότι όλα είναι αριθμοί, περιοδικότητες, μεταβλητές γιατί το μοιράζεστε;
Το μοιράστηκα γιατί αισθάνομαι ότι δεν είχα δικαίωμα να το κρατήσω. Η χρησιμότητα του δεν βρίσκεται στον τρόπο χρήσης αυτής της έρευνας αλλά στην μοιρασιά της. Φυσικά όταν μοιράζεις δεν κρατάς και δεν δημιουργείς υπεραξία ειδικά στον σκληρό και βίαιο χώρο του ποδοσφαίρου. Όμως αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι μια καινοτομία τότε τα καινούργια πράγματα δεν είναι για τον καιρό τους. Απευθύνονται στο μέλλον και απασχολούν το μέλλον. Συνεπώς το μοιράστηκα για τους επόμενους, όταν εγώ θα είμαι ένας προηγούμενος.

Τι επιθυμείτε για το βιβλίο σας;

Αυτή η ερώτηση μοιάζει σαν να απαντήθηκε μόλις πριν. Ωστόσο δεν κρύβω ότι αυτό το βιβλίο θα ήθελα να γίνει μέρος της γνώσης του ποδοσφαίρου. Να συμπεριληφθεί κάποια στιγμή στα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθούν να το αναλύσουμε να το προβλέψουμε και να το εξηγήσουμε, όχι όμως με φιλολογία και σεναριολογία, αλλά με σταθερούς κανόνες, αλληλοσυγκρουόμενους κάποιες φορές αλλά όχι μετακινούμενους ανάλογα με αυτό που θέλουμε να δικαιολογήσουμε ή  να αποφύγουμε.

Ποιος το διάβασε πρώτος;

Η σύζυγος μου πρώτη. Βλέπετε μπορεί να μην φαίνεται έτσι αρχικά, ωστόσο αυτό το βιβλίο θα απασχολήσει περισσότερο τους φίλους των παιδιών μου παρά την ίδια την γενιά την δική μου. Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια απλή ιστορία, είναι μια  έρευνα η οποία είναι καταδικασμένη να συναντήσει την αλήθεια του ποδοσφαίρου και κατ αυτόν τον τρόπο καθορίζει την ζωή μας και την πορεία μας την οικογενειακή. Οπότε έπρεπε και η ίδια η γυναίκα μου να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.
Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα αν τελικά θα βρω τρόπο να γράψω και να εκδώσω τους επόμενους  μαγικούς αριθμούς του ποδοσφαίρου. Διότι αφενός το πρώτο βιβλίο το έκδωσα μόνος μου και  απαιτήθηκαν αρχικά κεφάλαια μεγάλα τα οποία πλέον εξαιτίας την επιτυχίας του πρώτου βιβλίου θα χρειαστεί τουλάχιστον να διπλασιαστούν, αφετέρου δημιουργήθηκε μια σύγχυση με ανθρώπους που μόλις άκουσαν την λέξη πρόβλεψη θέλησαν να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα.
Έτσι "φυλάκισαν" το βιβλίο σε έναν χώρο στον οποίο το βιβλίο πράγματι μπορεί να κάνει αλλά δεν κάνουν εκείνοι στο βιβλίο με την έννοια ότι δεν διαθέτουν την υπομονή και την ανοχή που χρειάζεται η θεωρία αυτή για να κατανοηθεί και στη συνέχεια να διερευνηθεί.
Υπάρχει επίσης πλέον και ένα έκδηλο αλλά διακριτικό ταυτόχρονα ενδιαφέρον από προπονητές ποδοσφαίρου οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την θεωρία του βιβλίου ελαφρώς προσαρμοσμένη στα δικά τους δεδομένα, μεταξύ των οποίων είναι και η εμπιστευτικότητα.
Ποια είναι η καθημερινότητα του Κώστα Μπεζα;
Σκέφτομαι και γράφω, ή γράφω και σκέφτομαι. Αναζητώ τρόπους να μαθαίνω και να μοιράζομαι την γνώση αυτή. Ταυτόχρονα προσπαθώ κι εγώ να επιβιώσω, στην βία της εποχής, προσπαθώντας  ταυτόχρονα να μεγαλώσω δύο κόρες. Από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο  αυτό αισθάνομαι ταυτόχρονα ότι καθημερινά κάνω ταξίδια, μεταφερόμενος από το ένα γήπεδο στο άλλο, σε κάθε μέρος της γης, μαζί με κάθε αναγνώστη και υποστηρικτή της θεωρίας αυτής.
Μια φράση που σας καθορίζει ως άνθρωπο;
Μέσα σε κάθε ήττα κρύβεται μια νίκη, αρκεί να την ανακαλύψουμε.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

0 σχόλια: