-Τι είναι η σοφία Δάσκαλε;

-Τι είναι η σοφία Δάσκαλε;
-Αν πας κόντρα στο ρεύμα, θα κουραστείς γρήγορα και θα πνιγείς. Μπορεί να θεωρήσεις ότι θα αντλήσεις εξαιρετικές δυνάμεις και θα τα καταφέρεις, αλλά πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα επιζητάς να πετύχεις τα παρελθοντικά σου, και προσπαθείς να κρατηθείς από όχθες που έχεις περάσει και φύγει.  Και εκεί κουράζεσαι, πονάς και πνίγεσαι.
Το ρεύμα, σου δείχνει το μέλλον. Προς τα εκεί που κατευθύνεσαι. Όμως το ποτάμι είναι πλατύ, έχει βράχους επικίνδυνους μέσα του και στροβιλισμούς που μπορεί να σε τουμπάρουν και να σου δημιουργήσουν τραύματα κάτω από την επιφάνεια. Αντί να παλεύεις μέσα στο νερό, πήγαινε με το νερό, παρατήρησε που φουσκώνει, και ελίσσου μέσα του αποφεύγοντας τα βράχια.
Την όχθη που άφησες, μην την κουβαλάς στο μυαλό σου. Οι ακτές που έφυγαν, έφυγαν. Οι όχθες που σε προσμένουν είναι παρακάτω. Πέρα όμως από τα βράχια που καραδοκούν! Χρησιμοποίησε με σύνεση τη δύναμη του νερού, μάθε από το νερό, γίνε νερό, ανακάλυψε σε ποια βράχια άφησες τα τσακισμένα σου γιατί τα ίδια βράχια σε προσμένουν και παρακάτω, και λειτούργησε με παρατήρηση σε κάθε στροφή του ποταμού μέχρι να κατανοήσεις τη φύση του νερού. Τότε τίποτα δεν σε διαχωρίζει από τους ωκεανούς στους οποίους εκβάλλει κάθε ποτάμι.
Δημήτρης Νομικός
Share on Google Plus

0 σχόλια: