Οφέλη των ομαδικών αθλημάτων για τα παιδιά

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη των ομαδικών αθλημάτων στα παιδιά (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ)

Να σημειωθεί ότι ένα παιδί από την πρώτη σχολική ηλικία μπορεί να ενταχθεί σε ομαδικά αθλήματα. Είναι σημαντικό να διαλέξουμε άθλημα ανάλογα με το ενδιαφέρον του ίδιου του παιδιού.

Ποια είναι τα οφέλη για το παιδί σε ομαδικό επίπεδο;

Η Συνεργασία. Θα μάθει να συνεργάζεται με άλλα παιδιά, να επιλύει συγκρούσεις ειρηνικά και με κατάλληλους τρόπους. Επιπλέον κατανοεί ότι όλοι έχουν ένα στόχο που είναι το καλό της ομάδας.
Το μοίρασμα. Μοιράζεται με όλα τα μέλη της ομάδας νίκες, ήττες και βιώνει παρόμοιες καταστάσεις και συναισθήματα με τους άλλους. Με λίγα λόγια βιώνει την αίσθηση του ανήκειν!
Η αίσθηση της διαφορετικότητας. Μαθαίνει να σέβεται τη διαφορετικότητα των άλλων παιδιών.
Κοινωνικόποιηση. Τα παιδιά μπορούν να  κάνουν  φιλίες με παιδιά που έχουν ίδια ενδιαφέροντα όπου ίσως θα διατηρηθούν μια ολόκληρη ζωή.
Ποια είναι τα οφέλη για το παιδί σε ατομικό επίπεδο;

Γυμνάζει το σώμα του, με αποτέλεσμα να διατηρείτε υγιείς και με κατάλληλο βάρος. Επιπλέον αναπτύσσει και τις κινητικές του δεξιότητες.
Αποκτά υγείή πρότυπα, όπως το προπονητή του, αθλητές μακρυά από εξαρτήσεις.
Αναπτύσσει την υπομονή του και έχει περισσότερο ανοχή στη ματαίωση και στην απογοήτευση.
Αυτοπεποίθηση. Η επίτευξη των στόχων οδηγάει σιγά σιγά στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης του κάθε παιδιού.
Πειθαρχία.  Μαθαίνουν τα παιδιά να λειτουργούν μέσα σε κανόνες και όρια.
Ποια είναι τα οφέλη για το παιδί σε οικογενειακό επίπεδο;

Καλύτερη σχέση γονέα – παιδιού., ο διάλογος  στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι για τις εμπειρίες που θέλει το παιδί να μοιραστεί από το ομαδικό άθλημα  αυξάνει το δεσμό γονέα-παιδιού.
Ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων των γονέων. Οφέλη από τη συμμετοχή του παιδιού σε μια ομάδα έχουν και οι ίδιοι οι γονείς καθώς έρχονται σε επαφή με άλλους γονείς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, συζητάνε, κάνουν φίλους και μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες.
Τέλος να σημειωθεί πως αν βλέπουμε ότι δεν ταιριάζει το άθλημα που έχει επιλέξει το παιδί μπορούμε να κάνουμε συζήτηση μαζί με το παιδί του και να του δείξουμε νέους δρόμους!
Ειρήνη Παπαδοπούλου


Share on Google Plus

0 σχόλια: