Η Λένα Μαντά στο statusvoice.gr

Η Λένα Μαντά μιλάει στο statusvoice.gr και στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου, για το τελευταίο της  βιβλίο, την μεγάλη επιτυχία, τα μελλοντικά της σχέδια.

Η Λένα Μαντά πρόκειται για μια φωτεινή προσωπικότητα που σε κερδίζει με το λαμπερό της χαμόγελο, το χιούμορ και τη δυναμική  της.Ας την γνωρίσουμε !


«Ζωή σε πόλεμο» Η ζωή σας, η μητέρα σας! Επίπονο το ταξίδι, μεγάλη η βουτιά σε αναμνήσεις;

Μεγάλη και επίπονη, καθώς ήταν αναμνήσεις που για δεκαετίες είχα προσπαθήσει πολύ σκληρά να θάψω! Άξιζε όμως τον κόπο! Μόλις ολοκλήρωσα το μυθιστόρημα, είχα τελειώσει και με το παρελθόν!

«Είμαι εγώ καθετί που μου έχει τύχει» Η Λένα Μαντά άντεξε πολλά! Μια δυναμική γυναίκα, δε θα μπορούσε να έχει μια άλλη μάνα. Πείτε μας λίγα λόγια για την Αθηνά, τη μητέρα σας
Νομίζω ότι τα είπα όλα και αναλυτικά στο βιβλίο μου! Η μητέρα μου ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, σκληρή, δεσποτική, αλλά και εξαιρετικά ανθεκτική! Πανέξυπνη, ήξερε να επιβιώνει και όπως λέει και ο τίτλος, η ζωή της ήταν σε πόλεμο… Με όλους! Ακόμα και με τον εαυτό της!

Αισθάνεστε συγγραφέας;
Μετά από 17 βιβλία; Ξέρετε εσείς κάποια άλλη λέξη που να περιγράφει αυτό που κάνω; Εγώ το μόνο που αισθάνομαι είναι ότι ασχολούμαι με κάτι που αγαπάω πάρα πολύ!

Τα βιβλία σας κρύβουν έρωτες, πάθη ,αλλά και αστυνομικά μυστήρια. Θα γράφετε ποτέ κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχετε γράψει ως σήμερα, πχ ψυχολογικό θρίλερ;
Δεν ξέρω καν τι θα γράψω του χρόνου! Ποτέ η έμπνευση δεν προειδοποιεί τι καρπούς θα δώσει. Γι αυτό και δεν είμαι σε θέση ν’ απαντήσω στην ερώτηση. Όταν το κάνω, θα το μάθετε!

Παιδικό βιβλίο!!θα το τολμούσατε;

Δεν είναι ζήτημα τόλμης, αλλά διάθεσης και αυτή την στιγμή δεν έχω καμιά διάθεση να γράψω παιδικό! Υπάρχουν εξαιρετικοί ομότεχνοι που το κάνουν μ’ επιτυχία! Δεν είναι απαραίτητο, ούτε λείπει από τα βιβλιοπωλεία ένα παιδικό από την Μαντά!

Δύο βιβλία σας έχουν μεταφερθεί στην μικρή οθόνη. Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα;

Κάθε αναγνώστης, όταν διαβάζει ένα βιβλίο, ταυτόχρονα δημιουργεί εικόνες που προβάλλονται στο μυαλό του. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την ταινία του μυαλού! Ίσως γι αυτό, τα βιβλία πρέπει να μένουν βιβλία και όποιος αποφασίσει να κάνει τηλεοπτική σειρά ένα μυθιστόρημα, πρέπει να ξέρει ότι η σύγκριση τις περισσότερες φορές, ίσως αποβεί μοιραία!

Με τι ασχολείται η Λένα Μαντά όταν δε γράφει;
Με το άντρα της, τα παιδιά της, τα βιβλία που διαβάζει, τις βόλτες με φίλους, τα καλέσματα στο σπίτι. Επιπλέον έχω το χρόνο να φτιάξω κάποιο πιο περίπλοκο φαγητό ή ένα γλυκό.

Στα βιβλία σας που τα έχω διαβάσει όλα, βλέπω ότι τους ήρωες σας τους έχετε χαρτογραφήσει όλους. Ζείτε τη ζωή τους; Πως τους κάνετε τόσο ζωντανούς;

Αυτό υποθέτω πως εμπεριέχεται στο χάρισμα που έχει κάθε συγγραφέας. Σαφώς και όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, νιώθω όσα νιώθουν οι ήρωές μου, μπορώ να τους δω, να τους ακούσω, να γίνω πολλές φορές ένα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Πόσο σημαντική είναι η οικογένεια στη διαμόρφωση χαρακτήρων;

Αυτό, μπορώ να το απαντήσω με μια φράση: Είμαστε, θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό που φτιάχνουν οι γονείς μας…


Η έμπνευση στερεύει; Ή πάντα σας τρώει το χέρι για να γράψετε;

Μέχρι στιγμής δεν έχει στερέψει, όπως είναι φανερό. Κάνει παύσεις όμως! Και είναι απαραίτητες για… επαναφόρτιση! Όταν όμως περάσουν μήνες μακριά από τον υπολογιστή μου, όταν το μυαλό μου έχει πλέον γεμίσει, τότε αποζητώ να χαθώ στην ιστορία μου και στους ήρωες που γεννήθηκαν απρόβλεπτα και ξαφνικά!

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών είναι γυναίκες, γεγονός που κάνει την αγορά να προσαρμόζεται στα δικά τους θέλω. Συμφωνείτε;

Όχι, και ευτυχώς που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο! Θα ήταν ολέθριο λάθος και πλήγμα για την  βιβλιοπαραγωγή! Οι περισσότεροι συγγραφείς που ξέρω, γράφουν σύμφωνα με την έμπνευσή τους και όχι τα θέλω των αναγνωστών. Γι αυτό και κάποια βιβλία μας αρέσουν και κάποια άλλα όχι.

Συναγωνίζεστε τη Δημουλίδου στις πωλήσεις, Είστε και φίλες, υπάρχει πραγματική φιλία λοιπόν, τι σας δένει;

Όταν ανήκεις σ’ έναν έντιμο εκδοτικό οίκο, όπως είναι οι εκδόσεις Ψυχογιός, όταν γνωρίζεις πως τα βιβλία σου έχουν την ίδια αντιμετώπιση και στήριξη, δεν έχεις λόγο να μην είσαι φίλος με κάποιον ομότεχνο. Με την Χρυσηίδα λοιπόν, έχουμε φιλικές σχέσεις και όποτε βρισκόμαστε περνάμε εξαιρετικά μαζί, παρ’ όλο που λόγω των υποχρεώσεών μας, αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε τακτική βάση.

Ας κλείσουμε  με μια ευχή για τους αναγνώστες του statusvoice.gr

Εύχομαι σε όλη την Ελλάδα, να πονάει λιγότερο και να μπορεί να χαμογελάει περισσότερο. Καλό καλοκαίρι!

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Share on Google Plus

0 σχόλια: