Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο statusvoice.gr

Η αγαπημένη ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Κάρμεν Ρουγγέρη μίλησε στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για όλους τους αναγνώστες του statusvoice.gr για τα 24 χρόνια προσφοράς της στο παιδικό θέατρο,την αγάπη των παιδιών και τα μελλοντικά της σχέδια με αφορμή το θεατρικό έργο"Χανσελ και Γκρέτελ"που κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.


Θέατρο. Μια μεγάλη αγάπη για σας .Όμως θεωρώ ότι στο παιδικό θέατρο έχετε αφήσει την προσωπική σας σφραγίδα. Τι είναι για σας το παιδικό θέατρο;

Κ.Ρ. Το θέατρο για τα παιδιά είναι έργο ζωής και δεν θα μπορούσα σε καμιά περίπτωση να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο.

Τα παιδιά την εισπράττουν όλη αυτή την αγάπη. Θυμηθείτε κάποιες αντιδράσεις τους

Κ.Ρ. Πράγματι την εισπράττουν χαρίζοντάς μας την προσοχή τους. Σε όλες τις παραστάσεις μας τα παιδιά καθηλώνονται στην θέση τους, μπαίνουν μέσα στο παραμύθι και αντιδρούν όταν κάποιος ήρωας κινδυνεύει, προσπαθώντας να τον σώσουν, στεναχωριούνται αν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιον ήρωα και χαίρονται όταν όλα τελειώνουν ωραία και καλά.

«Χανσελ και Γκρέτελ» Μιλήστε μας για την παράσταση.

Κ.Ρ. Είναι  μια  παράσταση, γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους  χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια  και όπως  πάντα, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους θεατές  σε ονειρεμένους κόσμους.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια τέτοια μεγάλη παραγωγή;

Κ.Ρ. Μόλις ανέβει η παράστασή μας αρχίζουμε οι συνεργάτες μου και εγώ να δουλεύουμε την επόμενη παράσταση. Όταν το έργο είναι έτοιμο χρειαζόμαστε 2  μήνες πρόβες για να ετοιμαστεί η παράσταση.

«Χανσελ και Γκρέτελ»ένα παραμύθι τόσο παλιό αλλά και τόσο σύγχρονο συνάμα. Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον και το κάνατε θεατρικό έργο;

Κ.Ρ Είναι ένα παραμύθι των αδελφών Γκριμ που προσφέρεται να το διαμορφώσει κανείς έτσι ώστε να το κάνει πολύ ενδιαφέρον και να το γεμίσει με θησαυρούς – μηνύματα πράγμα απαραίτητο για μια παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά.

Ποια βασικά νοήματα διδάσκει το παραμύθι και πως τα μεταφέρατε μέσα στην παράσταση;

Κ.Ρ. Δεν συνηθίζω να απαριθμώ τα μηνύματα μιας παράστασης. Θεωρώ ότι είναι θησαυροί που πρέπει να είναι καλά κρυμμένοι μέσα στο κείμενο. Τα παιδιά καλούνται να τους ανακαλύψουν.

Όλα σας τα έργα έχουν την υπογραφή σας και την σκηνοθετική σας ματιά. Ποσο σας βοηθάει αυτό για να έχετε ένα αριστούργημα;

Κ.Ρ. Κατ’ αρχάς τα δυο τελευταία χρόνια έχω την ευχαρίστηση να σκηνοθετώ τα έργα μας μαζί με την Χριστίνα Κουλουμπή. Σαν συγγραφέας έχω την ευχέρεια να αλλάζω ό, τι κατά την διάρκεια των προβών δε μας αρέσει. Έτσι σιγά – σιγά τελειοποιείται η παράσταση και παραδίδεται στα παιδιά.

Τι νομίζετε ότι καθηλώνει τα παιδιά;  Ο χορός,  το παραμύθι,  το τραγούδι;

Κ.Ρ. Πιστεύω όλα αλλά σε σωστές δόσεις

Έχετε παίξει σε τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες στο θέατρο ενηλίκων. Σας λείπει ή αισθάνεστε πλήρης από το παιδικό θέατρο;

Κ.Ρ. Το θέατρο για παιδιά, όπως είπαμε προηγουμένως,  είναι  έργο ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα καλό σενάριο ή ένα καλό θεατρικό κείμενο θα με άφηνε αδιάφορη.

Ποιο κοινό είναι πιο δύσκολο και γιατί;

Κ.Ρ. Σαφώς τα παιδιά και είναι γνωστό. Ο μεγάλος μπορεί να καθηλωθεί στην θέση του μόνο και μόνο γιατί πλήρωσε το εισιτήριο. Ο μικρός αν δεν βρει ενδιαφέρον στην παράσταση δεν θα καθηλωθεί.

Ταλέντο, ήθος, χαρίσματα τι είναι αυτό που απαραιτήτως πρέπει να έχει ένας ηθοποιός;

Κ.Ρ. Ήθος, μετά έρχονται όλα τα άλλα.

Από που αντλείτε δύναμη;

Κ.Ρ. Από την χαρά που βλέπω μέσα στα ματάκια των παιδιών κάθε φορά που τελειώνει μια παράστασή μας.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι τα παιδιά σας δίνουν παραγγελίες για το τι θέλουν να δουν από σας. Τι ετοιμάζετε να ζωντανέψει στα μάτια τους;

Κ.Ρ.
Για φέτος τα παιδιά ψήφισαν:
ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ
Σκοπός μας αυτή τη φορά είναι να γνωρίσουμε στα παιδιά τον πατέρα του βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του.
Θα μας ρωτήσετε όμως: Πώς θα γίνει αυτό, αφού ο συνθέτης αυτός δεν συνέθεσε ποτέ μουσική για όπερα ή οπερέτα με θέμα κάποιο παραμύθι;
Πολύ εύκολο! Θα σας απαντήσουμε. Η μουσική του είναι τόσο παραμυθένια, που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να "ντύσει" όχι ένα, όχι δύο, αλλά πολλά παραμύθια.
Και αυτό θα κάνουμε.
Από την μια θα διαλέξουμε παραμύθια και από την άλλη μελωδίες και τραγούδια του Γιόχαν Στράους.
Επιπλέον κάθε παραμύθι θα αναδεικνύει μια αξία της ζωής όπως αγάπη – προσφορά – καλοσύνη – εντιμότητα – συνέπεια – ταπεινότητα κ.λ.π.
ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Το έργο μας ξεκινάει με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το χρυσόμαλλο δέρας και πώς βρέθηκε στην Κολχίδα.
Από κει και ύστερα θα παρακολουθήσουμε τη γέννηση του Ιάσονα στην Ιωλκό της Μαγνησίας.
Το μεγάλωμά του δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα πάνω στα βουνά του Πηλίου.
Την απόφασή του να φέρει πίσω στην πατρίδα το χρυσόμαλλο δέρας.
Θα μάθουμε ακόμα πώς και από ποιον κατασκευάστηκε η Αργώ.
Πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα όλα τα αντρειωμένα παλικάρια της Ελλάδας, για να κάνουν μαζί του αυτό το μεγάλο ταξίδι.
Ύστερα, μαζί με τους Αργοναύτες θα πάμε στη Λήμνο, στην Τροία, θα περάσουμε από τον  Ελλήσποντο, θα πάμε στην Κύζικο, τη Μυσία και τέλος περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες και το νησί του Άρη θα βρεθούμε στην Κολχίδα.
Εκεί ο Ιάσονας θα γνωρίσει την Μήδεια, η οποία και θα τον βοηθήσει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.
Όμως δεν τελειώνει εδώ το έργο μας. Ο γυρισμός στην πατρίδα θα μας επιφυλάξει πολλές ακόμα περιπέτειες.
Και βέβαια όλα αυτά θα είναι μελετημένα και τεκμηριωμένα μέσα από την υπέροχη Ελληνική μυθολογία μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Ρουγγέρη

Βασιλική Ευαγγέλου ΠαπαθανασίουShare on Google Plus

0 σχόλια: