02.08.2018: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων)

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί και ως Τσιγγάνοι, Ατσίγγανοι, Αθίγγανοι, Κατσίβελοι, Σίντηδες ή Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με ινδική καταγωγή. Οι Ρομά αποτελούν μια κατατρεγμένη ομάδα ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και μια από αυτές είναι και η χώρα μας.
Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Υπολογίζεται ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται στις 800.000 ψυχές. Στην Ευρωβουλή εκκρεμεί πρόταση της ουγγαροτσιγγάνας ευρωβουλευτίνας Λίβια Γιάροκα για την καθιέρωση της 2ας Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί.
Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Κάποιοι διάσημοι Τσιγγάνοι ή τσιγγάνικης καταγωγής είναι οι παρακάτω: Τσάρλι Τσάπλιν – Ηθοποιός, Γιουλ Μπρίνερ – Ηθοποιός, Μπομπ Χόσκινς – Ηθοποιός, Κώστας Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής, Μάκης Χριστοδουλόπουλος – Τραγουδιστής, Ελένη Βιτάλη – Τραγουδίστρια, Μανώλης Αγγελόπουλος – Τραγουδιστής, Στάθης Αγγελόπουλος – Τραγουδιστής, Ειρήνη Μερκούρη – Τραγουδίστρια και Βασίλης Σαλέας-Κλαριντζής

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές: el.wikipedia.org/,  www.sansimera.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: