18.07.2018: Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Ένα όνομα, μια τεράστια ιστορία. Ο άνθρωπος αυτός, o Nelson Mandela, ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να τον αλλάξει προς το καλύτερο. Αγωνιστής, πολιτικός  και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος στη Νότια Αφρική έχασε τον γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο δυστύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.
Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.
Σύνθημα στη σελίδα του Nelson Mandela Foundation, του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα στην Αμερική, αποτελεί το #Action Against Poverty, δηλαδή, στα ελληνικά #Δράση Ενάντια στη Φτώχεια. Φέτος, εορτάζεται μάλιστα, 100 χρόνια από τη γέννηση του Nelson Mandela. Πίσω από τη δράση αυτή κρύβεται το μήνυμα που και ο ίδιος είχε διαδώσει με τη δράση του και τη στάση του, ότι δηλαδή, «ο καθένας έχει την ικανότητα αλλά και την ευθύνη να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Αν καθένας από εμάς πετυχαίνει το στόχο απλώς να κάνει κάτι καλό κάθε ημέρα, μπορούμε να αναβιώσουμε την κληρονομιά του Nelson Mandela  και βοηθώντας μπορούμε να χτίσουμε τη χώρα που ονειρευόμαστε.»

Ηρώ Μπρότση 
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές: www.mandeladay.com/, www.sansimera.gr/, el.wikipedia.org/
Share on Google Plus

0 σχόλια: