Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου:"Οι νέοι πιάνουν το ταύρο από τα κέρατα. "

Τον Γιαννη και τη Μαρίνα Αλεξάνδρου τους χαρακτηρίζει η λιτότητα και η απλότητα. Αποφεύγουν τα πολλά λόγια.
Η ενασχόλησή τους με τη συγγραφή δεν ήταν απόφαση που πάρθηκε κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Απλά τους προέκυψε και πέτυχε!Ανασκαλεύουν συχνά τα παιδικά τους βιώματα για να εμπλουτίζουν τις ιστορίες της με αρώματα, μελωδίες και γεύσεις άλλων εποχών.

Πολύ ώριμα και κατασταλαγμένα θεωρεί πως κάθε βιβλίο έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό και στόχο, να διευρύνει δηλαδή το οπτικό πεδίο της ψυχής µας και να μας χαρίσει το θεραπευτικό ταξίδι της ανάγνωσης!


Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Όταν αποκτήσαμε το παιδί μας η Μαρίνα σταμάτησε να δουλεύει στη τεχνική μας εταιρεία γιατί ήθελε να είναι κοντά στο γιό μας τα 2-3 πρώτα του χρόνια. Άρχισε να γράφει για να γεμίσει τις ώρες της.

Πώς ξεκίνησε η συγγραφική σας συνεργασία;

Στην αρχή η Μαρίνα ρώτησε το Γιάννη αν αξίζουν κάτι αυτά που έγραφε ή να τα πετάξει. Ο Γιάννης τη πίεσε να συνεχίσει και αυτό ήταν το λάθος του! Μετά έπρεπε να βοηθήσει να βγει η υπόθεση, μετά να φτιάξει περιγραφές πόλεων που δεν είχαν πάει ποτέ, μετά…, μετά…

Τι γράφει ο Γιάννης και τι η Μαρίνα;

Η γραφή είναι 100% της Μαρίνας. Ο Γιάννης βρίσκει το στόρι, τη δράση και κάνει την ιστορική έρευνα και η Μαρίνα βγάζει τους χαρακτήρες των ηρώων που είναι και το κύριο αντικείμενο διαφωνιών ή και καυγάδων μεταξύ τους.

Χωρίζετε τα κεφάλαια;

Όπως ίσως ξέρετε σχεδόν όλα τα βιβλία μας διαδραματίζονται στο σήμερα και στο χτες. Άρα όταν πηδάμε χρόνια αλλάζουμε κεφάλαιο. Όταν η δράση μεταφέρετε π.χ. από την Ελλάδα στην Αργεντινή πάλι αρχίζει νέο κεφάλαιο. Μα και αν παντρευτεί η πρωταγωνίστρια αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της αλλά και στο βιβλίο μας.

Έχετε γράψει πολλά βιβλία και τα περισσότερα είναι ιστορικά μυθιστορήματα. Αγαπάτε την ιστορία;

Αγαπάμε μέσα από τις σελίδες μας να μεταφερόμαστε από τόπο σε τόπο και από το σήμερα στο χτες. Αυτό βέβαια προκύπτει από μόνο του γιατί πολλοί άνθρωποι στο διάβα της ζωής τους από κάπου ξεκίνησαν και αλλού έφτασαν. Αλλά και αν ψάξουμε να βρούμε τις ρίζες τους σε άλλα χρόνια πώς να αποφύγουμε το πειρασμό να περιγράψουμε με ακρίβεια τις συνθήκες στο τότε αλλά και τις συνήθειες στα παλιά τα χρόνια και τη κοινωνία και το τρόπο που αυτή επηρέασε τη ζωή τους. Και να βγήκε το ιστορικό μυθιστόρημα!


Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο "δύο στιγμές ζωής", εκδόσεις Λιβάνη.

Πάντα ένα βιβλίο ξεκινάει από ένα καινούργιο ερέθισμα. Εδώ ήταν πολλά! Η Κωνσταντινούπολη σαν τέρμα του δρόμου του μεταξιού και η Κίνα σαν η αρχή του, η Θεσσαλονίκη στην ανταλλαγή των πληθυσμών, η ηρωίδα μας που ήταν υπαρκτό πρόσωπο και όλα μαζί βγάλανε τελικά ένα βιβλίο πολύ γεμάτο από έρωτα, ιστορία και μεγάλα ταξίδια.

Οι ήρωες σας είναι υπαρκτά πρόσωπα;

Πολύ συχνά συμβαίνει να μας πούνε: Να σου πω εγώ τι έχω περάσει να δεις τι μυθιστόρημα θα βγει! Συνήθως ακούμε κοινοτυπίες. Έχουμε ακούσει όμως και συνταρακτικά πράγματα και τα έχουμε περάσει μετά από πολύ ψάξιμο αυτούσια στις σελίδες μας


Ποιος απ' όλους τους ήρωες έχει πιο πολύ Μαρίνα και ποιος Γιάννη;

Κανείς και καμιά! Δεν ταυτιζόμαστε με τους ήρωες μας για να μπορούμε να τους περιγράψουμε με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Όμως μας αγγίζουν, μας συγκινούν και μπαίνουν κυριολεκτικά στη ψυχή μας.

Πώς βλέπετε την νέα γενιά Ελλήνων στη διάρκεια της κρίσης;

Εκπληκτική. Αντιδρά πολύ έντονα και δεν είναι μοιρολάτρες! Ψάχνονται, φεύγουν μακριά, κάνουν άλλα, δημιουργούν και πιάνουν το ταύρο από τα κέρατα.

Δίνετε στους ήρωες σας ελευθερία κινήσεων ή όχι;

Όχι, τους κρατάμε κοντά μας και μέσα μας, τους ανοίγουμε τη ψυχή και το μυαλό να δούμε τι κρύβουν και σας το μεταφέρουμε όσο μπορούμε πιο πιστά.

Τι σημαίνουν για σας οι λέξεις: οικογένεια, δημοσιότητα, ευτυχία, έρωτας.;

Ο Γιάννης γράφει πάντα όταν στέλνει ευχές: Υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Αυτό τα λέει όλα.
Η δημοσιότητα για μας δεν υπάρχει γιατί δεν την αποζητούμε. Αλλά όχι πως δεν ψηλώνουμε 10 πόντους αν ένας αναγνώστης μας έρθει να μας πει μια καλή κουβέντα!
Η ευτυχία δεν υπάρχει μόνη της ποτέ. Αν δεν υπήρχε και η δυστυχία δεν θα ξέραμε τι είναι η ευτυχία. Όταν λοιπόν περνάμε μια αγωνία και τελειώνει καλά δεν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι; Μα και αν δούμε ένα εφιάλτη στον ύπνο μας και ξυπνήσουμε στην ησυχία του σπιτιού μας και διαπιστώσουμε ότι όλα είναι καλά δεν είναι αυτό ευτυχία!
Ο έρωτας είναι κάτι που πρέπει να διαρκέσει τόσα χρόνια που να μη μπορεί κανείς χωρίς αυτόν. Και εννοώ τον έρωτα της ζωής του καθενός. Αλλάζει συνέχεια, «ξενυχτάει στα μάγουλα των κοριτσιών» και που είναι όλος ο κόσμος για το γέρικο ζευγάρι ο ένας για τον άλλο.

Το βιβλίο σήμερα δέχεται πλήγμα;

Πλήγματα δέχεται η παιδεία, η κοινωνία, η ειρήνη στο κόσμο και άλλα! Το βιβλίο το αγαπούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι και θα υπάρχει πάντα. Αρκεί να αναγνωρίζουμε την αξία του και να έχουμε όλοι μας ένα καλό βιβλίο κάτω από το μαξιλάρι μας!

Η καθημερινότητα του Γιάννη και της Μαρίνας.

Όπως όλων μας: Δουλειά, αγώνας, αποτυχίες, επιτυχίες και το χειμώνα ακολουθεί η άνοιξη!

Βασιλικη Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Share on Google Plus

0 σχόλια: