Ο Αναστάσης Μαρασλής "το γνῶθι σαὐτόν" είναι το κλειδί για την ελευθερία του ανθρώπου "

Ο Αναστάσης Μαρασλης ξεκίνησε να γράφει όταν  αυτά που είχε  κρατήσει μέσα του έψαχναν τρόπους να εκφραστούν.Πιστευει ότι αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μας αυτόβουλα και λογικά μπορούμε να πετυχαίνουμε τις φιλοδοξίες μας.Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου μας μίλησε για τα βιβλία του,τον έρωτα,το γάμο αλλά και για την καθημερινότητά του.

Πώς ξεκίνησε για σας το μαγικό ταξίδι της συγγραφής;
Όπως κάθε ταξίδι δεν ξεκινάει από τη στιγμή που μπαίνουμε στο αεροπλάνο ή το πλοίο αλλά πολύ πιο πριν, έτσι και για εμένα, ξεκίνησε από μια πνευματική βιωματική εμπειρία, σε ηλικία επτά ετών. Ήταν μια μοναδική στιγμή συνειδησιακής αφύπνισης από την οποία γεννήθηκαν μέσα μου θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα όπως: ‘ποιος είμαι;’, ‘τι είμαι;’ και ‘γιατί είμαι εδώ;’.  Από το σημαδιακό εκείνο καλοκαιριάτικο μεσημέρι του Ιουνίου, σαλπάρισα πρωτόμπαρκος και άγουρος, να κάνω ένα μοναχικό, μακρύ ταξίδι προς άγνωστους ωκεανούς, αναζητώντας απαντήσεις. Στην αρχή χαρτογραφούσα νοερά, σκέψεις, συναισθήματα και γεγονότα που, άρχισαν να μπαίνουν συστηματικά στο χαρτί όταν ήμουν έντεκα χρονών, από μια εσωτερική ανάγκη επικοινωνίας με όλα αυτά που είχα κρατήσει μέσα μου και έψαχναν τρόπους να εκφραστούν.

Τα βιβλία σας ξεχωρίζουν για την αμεσότητα αλλά και για την προφανή μελέτη της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Πως καταφέρατε να έχετε μελετήσει τόσο καλά τον άνθρωπο;

Η ανάγκη μου να γνωρίσω τον πολυσύνθετο, άγνωστο εαυτό μου, να κατανοήσω τα συναισθήματά μου, τις επιλογές μου και τις αντιφάσεις μου, με οδήγησαν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες σε διάφορα γνωστικά μονοπάτια - μεθόδους αυτογνωσίας - και ‘σχολές’ συναισθηματικής νοημοσύνης, μέχρι να αποκτήσω τη μοναδική, βιωματική εμπειρία –επίγνωση - της ανθρώπινης ουσίας. Η πορεία στα δύσβατα και σκληρά μονοπάτια της εσωτερικής μου αναζήτησης αποδίδεται ιδανικά από τη φράση "γνῶθι σαὐτόν", δλδ.  «γνώρισε τον εαυτό σου», που είναι χαραγμένη στο μαντείο των Δελφών. Το "γνῶθι σαὐτόν"  είναι το κλειδί για την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά τού εγωικού, υλικού εαυτού, που ευθύνεται για όλα τα δεινά που υφίσταται και, για την απομάκρυνσή του από την κατάσταση της ευτυχίας.

Στο βιβλίο σας «η σιωπή των ανδρών» πραγματεύεστε μεγάλες αλήθειες της ζωής. Για το γάμο, τα ζευγάρια και τον έρωτα. Τι σας ώθησε να γράψετε ένα τέτοιο βιβλίο;

Η θεματολογία και το περιεχόμενο των βιβλίων μου προέρχεται κυρίως από προσωπικά βιώματα, μαρτυρίες και διαπιστωμένες αλήθειες. Ακόμα και στο τελευταίο μου πόνημα: ‘Ο κύκλος του Πάθους’ που, αν και πρόκειται για μυθοπλαστικό αφήγημα, αποκαλύπτονται στον αναγνώστη γεγονότα που προέρχονται απ’ τη ζωή μου, όπως και πίσω από τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν κρύβονται υπαρκτά πρόσωπα. Άλλωστε, κάθε ψέμα εδράζεται πάντοτε πάνω σε κάποια αλήθεια. Έτσι, το βιβλίο ‘η σιωπή των ανδρών’ αναλύει και δίνει λύσεις σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που αντιμετώπισα κι ο ίδιος, στο δικό μου γάμο και το έγραψα για να υπενθυμίσω ότι το βασικό συστατικό μιας ερωτικής σχέσης είναι το σεξ, αλλά και για να καταρρίψω παράλογες θεωρήσεις- προγράμματα που «τρέχουν» κάτω από τα ραντάρ της συνείδησης των περισσότερων ζευγαριών. Υπνωτικές εντολές του τύπου «ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα» κ.ά. Με το βιβλίο ‘ η σιωπή των ανδρών’ σπάει ο κύκλος, η ένοχη σιωπή και αποκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά κυρίως προτείνονται πρακτικές λύσεις και τεχνικές αποκατάστασης - βελτίωσης της συντροφικότητας, του γάμου και, επανασύστασης της συγκολλητικής ουσίας που κρατάει το ζευγάρι ερωτευμένο, μαζί.

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;
Αυτή είναι ακόμα μια γενικευμένη πεποίθηση που αναπαράγεται σαν αφορισμός, άκριτα από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, λειτουργώντας σαν μια υπνωτική εντολή, ένα πρόγραμμα που από τη συχνή επανάληψή του έχει εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα των πολλών κι έχει γίνει η πραγματικότητά τους. Οι πεποιθήσεις αυτού του τύπου λειτουργούν σαν ιοί που καταστρέφουν την ερωτική ζωή των περισσότερων παντρεμένων ζευγαριών. Η πραγματικότητα που βιώνει κάποιος σήμερα είναι αποτέλεσμα των πεποιθήσεών του. Αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μας αυτόβουλα και λογικά μπορούμε να πετυχαίνουμε τις φιλοδοξίες μας, τους στόχους μας κι έτσι να διαμορφώνουμε τη νέα μας επιθυμητή πραγματικότητά.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σύνηθες λάθος που κάνουν τα ζευγάρια;

Τα λάθη είναι πολλά και κοινά σχεδόν, στα περισσότερα ζευγάρια. Τα ψέματα που λένε μεταξύ τους είναι το πιο σύνηθες. Τα ψέματα απομακρύνουν τον ένα από τον άλλο σταδιακά και οδηγούν αναπόδραστα στην αποξένωση και την προδοσία. 

Το «λύκος ή πρόβατο»είναι  best seller. Πείτε μας λίγα λόγια για το πόνημά σας που συγκαταλέγεται στα πιο ευπώλητα βιβλία.

Το «λύκος ή πρόβατο;» έχει δημιουργήσει ένθερμους αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι αφού το διάβασαν κινητοποιήθηκαν να αλλάξουν τις θέσεις τους και τη ζωή τους παίζοντας με επιτυχία το σημαντικότερο παιχνίδι της ζωής, το ερωτικό παιχνίδι. Το βιβλίο το έγραψα και το αφιέρωσα πρώτα στο γιό μου Ανδρέα και ύστερα σε όλους τους άνδρες που προσπαθούν να βελτιώνουν διαρκώς τον εαυτό τους και να ενισχύουν τις ικανότητές τους. Θεωρείται από το αναγνωστικό του κοινό ως το απόλυτο εγχειρίδιο προς ερωτικούς ναυτιλλομένους παντός καιρού.
Πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Λιβάνη και επανακυκλοφορεί από το 2016 με νέο ISBN, εξώφυλλο, μαρτυρίες αναγνωστών και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα πιο περιζήτητα βιβλία αυτοβοήθειας.

Το βιβλίο σήμερα στην Ελλάδα πουλάει ή όχι;

Η αγορά του βιβλίου πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά το 2009  έως και το 2015 και μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων έκλεισαν. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως υπάρχει μια ελπιδοφόρα, σταθερή ανάκαμψη στις πωλήσεις βιβλίων και μια αύξηση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω ιντερνετ, για έντυπα βιβλία.  Θεωρώ πως όσο ο κόσμος ψάχνει διεξόδους να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας και αναζητά τρόπους να κάνει τη ζωή του καλύτερη ή πιο ευχάριστη, το καλό βιβλίο θα έχει πάντα αναγνώστες και θα συνεχίσει να πουλάει.

Γράφετε κάτι καινούργιο;

Την περίοδο αυτή γράφω ένα μυθοπλαστικό αφήγημα σχετικά με την ζωή μιας αιμοδιψούς κατά συρροή δολοφόνου η οποία έχει ως κίνητρό της την εκδίκηση, αποδίδοντας τη δική της  δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη του μαχαιριού της.

Ποιος είναι ο Αναστάσης Μαρασλής; Πείτε μας λίγα λόγια για να σας μάθουν οι αναγνώστες σας.

Εκτός από τα βιογραφικά μου στοιχεία που μπορεί να βρει ο αναγνώστης σε κάθε βιβλίο μου μπορώ να πως ότι είμαι ένας άνθρωπος με διαρκείς ανησυχίες που με οδηγούν συχνά στο να ξεβολεύομαι μόνος μου, διαθέτω αυτοπειθαρχία, αφιερώνω πολύ χρόνο στην οικογένειά μου, δεν ταιριάζω παντού, είμαι μειοψηφία, μου αρέσει η σαφήνεια του λόγου, η αλήθεια, η επικοινωνία και ασκούμαι στην έμπνευση, στη συγχώρεση και στην Αγάπη, αναστέλλοντας την ανάγκη μου να έχω πάντα δίκιο, με την επίγνωση πως την επόμενη στιγμή όλα θα έχουν χαθεί. Επιδιώκω τη διαρκή βελτίωση και στοχάζομαι την πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου, του Homo Novus - Homo Tersus, του νέου ανθρώπου, του καθαρού ανθρώπου, του ανθρώπου διευρυμένης συνείδησης που θα ηγηθεί στην ανατροπή των υλιστικών και εφήμερων ψευδοαξιών της σημερινής ομογενοποιημένης κοινωνίας και θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην ελευθερία.

Σας διαβάζουν περισσότερο άντρες ή γυναίκες;

Με διαβάζουν εξ’ ίσου άνδρες και γυναίκες με ένα ελαφρύ προβάδισμα να έχουν οι γυναίκες στα δυο τελευταία μου βιβλία.
Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασιου
Share on Google Plus

0 σχόλια: