Πέτρος Λαγούτης: "Το θέατρο είναι ένα ωραίο, πολύπλοκο, ταξιδιάρικο παιχνίδι."

Ο Πέτρος Λαγούτης, με αφορμή το ρόλο του στη "Μαντάμ Σουσού"και τον ερχομό του στη Λάρισα,στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 18 Ιούλη, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στη Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου και μίλησε για το ρόλο του,το θέατρο αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.


Μαντάμ Σουσού του Ψαθά.Στο έργο αυτό έχετε τον ρόλο του φίλου του Κατακουζηνού, συνεργός στην απάτη. Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας;
Ο Σταθόπουλος είναι το δεξί χέρι του Καντακουζηνού. Είναι ο « μπροστινός» , αυτός που αν κάτι δεν πάει καλά θα μπει μπροστά για να γλιτώσει τον φίλο- συνεργάτη του. Εξίσου απατεώνας και καιροσκόπος με τον Καντακουζηνό αλλά χωρίς το θράσος και την ευφυία του, κάθεται δίπλα του και απολαμβάνει τα οφέλη του σπάνιου ταλέντου του συνεργάτη του.

Ένα έργο του Ψαθά γραμμένο το 1938 κι όμως συγκινεί ακόμα και ο κόσμος το λατρεύει.Τι είναι αυτό που το κάνει επίκαιρο;
Πέρα από το αδιαμφισβήτητο χιούμορ του εργου και της θεατρικής απόδοσης που έκανε η Δήμητρα, είναι εμφανείς μέσα στο έργο χαρακτήρες και καταστάσεις που ακόμα και σήμερα υπάρχουν γύρω μας ή μας θυμίζουν κάτι από την Ελλαδίτσα μας.

Γυναικεία ματαιοδοξία, απιστία, ναρκισσισμός, απάτη, πλούσιοι και φτωχοί..σαν να μην έχει αλλάξει και πολύ ο κόσμος μας.Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι δύσκολες σήμερα;
Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πάντα δύσκολες όταν δεν είναι ξεκάθαρες και οριοθετημένες. Όταν όμως βασίζονται σε αρχές και ειλικρινή συναισθήματα βρίσκουν τον τρόπο να ανθίσουν, όποια και αν είναι η εποχή.

Ποια είναι η τέλεια γυναίκα για σας;
Δεν υπάρχει ούτε τελεια γυναίκα, ούτε τέλειος αντρας. Υπάρχει επικοινωνία που μπορει να αγγίξει το τέλειο. Όλα τα αλλα κάποια στιγμή «τελειώνουν».

Ποια συμβουλή σας έδωσε κάποιος παλιός ηθοποιός και την κρατήσατε σαν κόρη οφθαλμού;
Να μην χάνω ποτέ την χαρά του «παιχνιδιού» και  έχουμε την τύχη η δουλειά μας  να είναι ένα ωραίο, πολύπλοκο, ταξιδιάρικο παιχνίδι.

Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση.  Υπάρχει η προσμονή κάποιου ρόλου;
Μόνο οι συνεργασίες με συγκινούν και οι άνθρωποι που συνεργάζομαι άρα ο μόνος ρόλος που προσμένω είναι ο επόμενος μέσα σε τέτοιες γόνιμες συνθήκες.

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς θέατρο;
Όλα μπορώ να τα φανταστώ.. θα άφηνα το θέατρο αν έβρισκα κάτι άλλο που να μου αρέσει περισσότερο. Όσο δεν το βρίσκω, θα κάνω θέατρο.
Είστε περισσότερο της πρόβας ή της παράστασης;
Παράσταση  χωρίς πρόβα είναι αδύνατη. Όμως και πρόβα χωρίς την προσμονή της παράστασης είναι αγγαρεία. Η προετοιμασία και το ταξίδι είναι πάντα αλληλένδετα.

Στο θέατρο στην Ελλάδα παίζουν άνθρωποι που δεν είναι ηθοποιοί.Γιατι;Πως γίνεται;
Ρωτήστε αυτούς που τους επιλέγουν.

Ζούμε στην εποχή που ακόμα δεν ξέρουμε ότι «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»;
Ο άνθρωπος πάντα έτρεχε πίσω απ’οτι έλαμπε. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι χρυσός και ακόμα τρέχουμε και το κακό είναι πως έτσι θαμπώνουμε και τον πραγματικό χρυσό

Η Μαντάμ Σουσού πήρε τους συζύγους της τα υπάρχοντα της και πήγε περιοδεία. Πόσο δύσκολο ή  εύκολο είναι για τους ηθοποιούς να κάνουν περιοδεία;
Τίποτα δεν είναι εύκολο σε καμία δουλειά.Τεχνικοί, ηθοποιοί, παραγωγοί και όλοι όσοι αποτελούν την παράσταση της Σουσούς, άφησαν τα σπίτια τους το καλοκαίρι προκειμένου να περιοδεύσουν. Ταξιδεύουν, φορτώνουν, μετακινούνται, παίζουν και κανείς δεν τους εγγυάται την επιτυχία.. πώς μπορεί λοιπόν να είναι εύκολο;
Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Share on Google Plus

0 σχόλια: