Η Μαρία Καλτσή και η Ρόζα ο ροζ δράκος

Η Μαρία Καλτσή έγραψε  το παραμύθι"Ρόζα  ο ροζ δράκος" για την αλληλεγγύη, για την αξία της συγγνώμης, τη φιλία και το έντυσε με αγάπη και ομορφες εικόνες.Η Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου μίλησε μαζί της για τον παραμυθένιο κόσμο της Ρόζας.

Τι είναι έμπνευση;

Έμπνευση ε; Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια λέξη, ένα περιστατικό, ένας φόβος, μια εικόνα, η μυρωδιά ενός λουλουδιού, μια αγκαλιά, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα ουράνιο τόξο, η γλύκα ενός γλυκού, ένα όνειρο….. πόσα άλλα να πω δεν θα σταματήσουμε! Είναι ότι σε κάνει να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου στο χαρτί να δώσει σε μια σκέψη σου ψυχή από την ψυχή σου, αυτό νομίζω και μακάρι να την συναντάμε πάντα!!!

Μιλήστε μας για το βιβλίο»Ρόζα  ο ροζ δράκος»Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε;

Το πρώτο παραμύθι της Ρόζας μιλούσε για τη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό. Ήθελα να γνωρίσουν οι μικροί μου φίλοι την ιστορία της Ρόζας, αυτού του ξεχωριστού ροζ δράκου και να κατανοήσουν πως είναι όμορφο να είμαστε διαφορετικοί, πως είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του αλλου και όχι να προσπαθούμε να την καταργήσουμε. Ελπίζω να τα κατάφερα, ξέρω πάντως πως στο τέλος του παραμυθιού όλα τα παιδάκια αγαπούν και συμπονουν τη Ρόζα γι’αυτό και έγραψα και δεύτερο παραμύθι με τον συγκεκριμένο ήρωα, επειδή εκείνα μου το ζητούσαν.
Στο δεύτερο παραμύθι λοιπόν της Ρόζας, τη “Συνάντηση με έναν γίγαντα” η Ρόζα είναι πια πιο σίγουρη για τον εαυτό της, έχει νικήσει τους φόβους της, παίρνει πρωτοβουλίες και διαχειρίζεται καταστάσεις με πραότητα και καλοσύνη…. αυτό ακριβώς που θέλουμε όλοι οι γονείς για τα παιδιά μας. Να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν, να πατούν γερά στα πόδια τους, να ανοίγουν τα φτερά τους για να πετάξουν ψηλά κι εμείς εκεί να καμαρώνουμε και πάντα δίπλα τους αν μας χρειαστούν! Είναι ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη, για την αξία της συγγνώμης, τη φιλία, μια ψυχαγωγική ιστορία για να περάσουν όμορφα οι μικροί αναγνώστες.

Συγκινειστε διαβάζοντας παραμύθια;

Αγαπω πολύ τα παραμύθια, από μικρή μου άρεσε να μου λένε παραμύθια. Με συγκινεί ο κόσμος των παραμυθιών, που το καλό πάντα νικάει το κακό, με μαγεύουν οι παραμυθένιοι ήρωες και μικρή ονειρευόμουν να συναντήσω πολλούς από αυτούς…… Ακομη και τώρα αν ακούσω κάποιον να λέει παραμύθι θα σταθώ να το ακούσω όλο μέχρι το τέλος!!

Φοβοι των παιδιών.Ποσο εύκολα φεύγουν και έρχονται;

Τα περισσότερα παιδάκια έχουν σε διάφορες περιόδους της ζωής τους και ανάλογα με την ηλικία τους φοβίες. Νομίζω πως κάποιες είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μέχρι να το συζητήσουν και να καταφέρουν με τη βοήθεια των μεγάλων να τις ξεπεράσουν. Τα παραμύθια είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να μιλήσουν οι γονείς με τα παιδιά για τις φοβίες τους και να τους δώσουν παραδείγματα και τρόπους να τις αντιμετωπίσουν.

Παιδικά βιβλία και παιδιά.Ποσο τα αγαπάτε;

Πόσο τα αγαπάω; Δεν νομίζω πως υπάρχει μέτρο στην αγάπη, ειδικά σε αυτή την αγάπη! Είμαι μανούλα και γράφω παραμύθια για τα δικά μου δυο παιδάκια και αυτά τα παραμύθια έχουν φέρει κοντά μου αμέτρητα άλλα παιδάκια που μου δείχνουν την αγάπη τους, την αγνή αγάπη τους που την χαρίζουν χωρίς αντάλλαγμα μόνο γιατί χαίρονται για τις παραμυθένιες στιγμές που μοιραστηκαμε.

Η εικονογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο στο παραμύθι;

Σε ένα παιδικό βιβλίο εννοείται πως η εικονογράφηση παίζει σπουδαίο ρόλο. Η ιστορία απευθύνεται σε παιδιά, αυτά τα μικρά ανθρωπάκια που μαγευονται από τα χρώματα, που αγαπούν τις εικόνες και που διαβάζοντας αναζητούν την κάθε σκηνή, τον κάθε ήρωα, να τον δουν για να ανακαλύψουν αν είναι έτσι όπως εκείνα φαντάζονται ακούγοντας τις λέξεις. Και πόση χαρά παίρνουν όταν η εικόνα συμπίπτει με την ιστορία και με τη δικιά τους φαντασία….
Προσωπικά είμαι πολύ τυχερή και περήφανη που συνεργάστηκα με τον κο. Διονύση Καραβία, τον σπουδαίο αυτό εικονογραφο που δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή, και το έχω πει και δεν θα σταματήσω να το λέω πως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Ρόζας οφείλεται στις εικόνες του. Η εικονογράφηση του είναι ζωντανή, πίστη στο κείμενο, με έντονα χρώματα και χαρακτηριστικά στους ήρωες τέτοια, που παρόλο που μιλάμε για δράκους και γίγαντες δεν φοβιζουν τους μικρούς μας φίλους.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Έχω παραδώσει στον εκδοτικό μου το επόμενο παραμύθι και θα πάρει σιγά σιγά το δρόμο του προς την έκδοση……

Ποια είναι η καθημερινότητα της Μαρίας Καλτση;

Σύζυγος και μανούλα οπότε η καθημερινότητά μου δεν διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες γυναίκες που έχουν οικογένεια. Οι μόνες στιγμές που φέρνουν μια αλλαγή σε αυτή την καθημερινότητα είναι οι παρουσιάσεις των βιβλίων μου σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα και τα βράδια εκείνα που η έμπνευση που λέγαμε πριν συναντά την ησυχία του σπιτιού και ελευθερώνει τις σκέψεις μου στον υπολογιστή…..

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Think pink ❤️

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

0 σχόλια: