23.08.2018: Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Μνημείο για τα θύματα δουλεμπορίου, στη Ζανζιβάρη
Γράφει η Ηρώ Μπρότση
Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων.
Αν και θα έπρεπε να έχει έναν καθαρά ιστορικό χαρακτήρα, να είναι ημέρα μόνο μνήμης και αυτογνωσίας για το ανθρώπινο γένος, ώστε να μην ξεπέσει ξανά στη βαρβαρότητα και στην κτηνωδία της χειρότερης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δυστυχώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το εμπόριο ανθρώπων γνωρίζει μέρες ανάπτυξης και ανίερων κερδών.
Η επέτειος αυτή από το 1998 εορτάζεται ως μια ευκαιρία για περίσκεψη και μελέτη για τα ιστορικά αίτια, τις μεθόδους και τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας για το ανθρώπινο γένος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά ότι παγκοσμίως 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα εμπορίας στην ιδιωτική οικονομία. Κάθε χρόνο περίπου 800.000 άνθρωποι θύματα εμπορίας διακινούνται μεταξύ των εθνικών συνόρων σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 50% των θυμάτων της εμπορίας διεθνώς είναι παιδιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF.
Ειδικότερα, στην Ε.Ε. διακινούνται κάθε χρόνο περίπου 250.000 θύματα εμπορίας σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Τα τρομακτικά νούμερα μας δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο το μέγεθος που έχει λάβει σε παγκόσμιο επίπεδο η εμπορία ανθρώπων. Υποδηλώνουν, επίσης, την ταυτότητά του ως ένα φαινόμενο κοινωνικό, παγκόσμιο και συλλογικό και κατά συνέπεια αμιγώς πολιτικό.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει και εκείνη το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο εστιάζεται κυρίως στην ύπαρξη κυκλωμάτων που διακινούν και εμπορεύονται συνανθρώπους μας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα εντάχθηκε άμεσα και δυναμικά στην παγκόσμια συμμαχία με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Έχει στρατευτεί, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με όλους εκείνους που συνεργάζονται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ηρώ Μπρότση
Βοηθός Αρχισυνταξίας και Συντάκτρια στο Statusvoice.gr
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Πηγές: left.gr/, www.sansimera.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια: